Welkom bij a.s.r.

Wij gebruiken technieken in de site die niet worden ondersteund door jouw browser. Wij ondersteunen wel alle laatste versies van Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer.

De direct ingaande lijfrente van a.s.r.

Je hebt een lijfrentekapitaal opgebouwd bij a.s.r. of een andere verzekeraar. Met de direct ingaande lijfrente van a.s.r. keer je dit kapitaal periodiek aan jezelf uit. Je kiest zelf hoe lang je een periodieke lijfrente-uitkering wilt ontvangen. En kom je te overlijden tijdens de looptijd? Dan krijgt je partner een uitkering als je hier van tevoren voor hebt gekozen.

 • Aanvulling op je pensioen

 • De hoogte is gegarandeerd

 • Zelf online afsluiten of via adviseur

 • Let op: je kunt dit product per 31-12-2017 niet meer afsluiten

Alles over dit product

Iets voor jou?

Is de direct ingaande lijfrente iets voor jou?

 • Als je een lijfrentekapitaal, fiscale oudedagsreserve of ontslagvergoeding hebt

 • Als je direct een aanvulling op je pensioen of inkomen wilt

 • Als je spaargeld hebt

 • Als je je lijfrentekapitaal nog langer wilt vastzetten en wilt doorsparen. Daarvoor is onze uitgestelde garantie lijfrente.

Verzekeringskaart direct ingaande lijfrente

Met een verzekeringskaart zie je in één oogopslag wat wel en niet verzekerd is als je onze verzekering afsluit. Het laat je op begrijpelijke wijze zien wat de polisvoorwaarden zijn. Je kunt onze verzekeringskaarten ook goed vergelijken met de verzekeringskaarten van andere verzekeraars in Nederland.

Bekijk de verzekeringskaart

Direct ingaande lijfrente
Assurantiekantoor Endass

Onze direct ingaande lijfrente sluit je af bij een onafhankelijk adviseur

Een onafhankelijk adviseur kent zijn klanten. Dat vinden we bij a.s.r. belangrijk. Hij kan jou op maat advies geven. Wil je lijfrente nu laten ingaan? Of juist nog even uitstellen? Een adviseur kent al jouw mogelijkheden. Wel zo prettig.

Financiële bijsluiter van de direct ingaande lijfrente

De financiële bijsluiter geeft informatie over het rendement, de risico's en kosten van de direct ingaande lijfrente. Hierdoor heb je meer inzicht in het product voordat je het afsluit. Het risico dat je je inleg niet meer terugkrijgt bij de direct ingaande lijfrente is zeer klein. Lees de financiële bijsluiter voor je overgaat tot het afsluiten van de direct ingaande lijfrente.

Alles over de direct ingaande lijfrente
 • Hoe werkt het?

  Zo werkt de direct ingaande lijfrente van a.s.r.

  • We keren je opgebouwde lijfrentekapitaal aan je uit in periodieke lijfrente-uitkeringen.
  • De hoogte van de periodieke lijfrente-uitkering hangt onder meer af van je leeftijd, de looptijd en de hoogte van je opgebouwde kapitaal.
  • De looptijd bepaal je tot op zekere hoogte zelf. Je kunt kiezen voor een levenslange lijfrente-uitkering of een tijdelijke lijfrente-uitkering. Een tijdelijke uitkering moet minimaal 5 jaar duren.
  • Je kunt ook een tweede persoon meeverzekeren, zoals je partner. De lijfrente-uitkering stopt dan pas als jullie allebei zijn komen te overlijden. Je bepaalt zelf vooraf hoe hoog de uitkering is na overlijden van een van jullie beiden binnen de looptijd.
  • De lijfrente-uitkering staat vast voor de gehele looptijd. Als de uitkering eenmaal ingegaan is, kun je deze niet meer wijzigen of vervroegd beëindigen. 
    

 • Dit wil je ook weten

  Goed om te weten over onze direct ingaande lijfrente

  • Je kunt een direct ingaande lijfrente afsluiten met kapitaal opgebouwd in een lijfrente, kapitaal uit een fiscale oudedagsreserve of met stakingswinst.
  • Ook met een ontslagvergoeding kun je een direct ingaande lijfrente afsluiten. Hiervoor gelden iets andere fiscale regels. Vraag dit na bij je adviseur.
  • De hoogte van de uitkeringen is gegarandeerd. Je kunt tijdens de looptijd geen extra geldbedragen storten.
  • Je kunt kiezen voor een uitkering per maand, kwartaal, halfjaar of jaar. Je ontvangt de uitkering altijd aan het einde van de door jou gekozen periode.
  • Kies je voor een tijdelijke lijfrente-uitkering? Dan mag je maximale jaarlijkse uitkering € 21.248 zijn in 2016. Voor een tijdelijke overbruggingslijfrente geldt een maximum van € 63.288.

 • Iets voor jou?

  Is onze direct ingaande lijfrente iets voor jou?

  Geschikt

  • Als je een lijfrentekapitaal, fiscale oudedagsreserve of ontslagvergoeding hebt
  • Als je direct een aanvulling op je pensioen of inkomen wilt

  Niet geschikt

  • Als je spaargeld hebt

  • Als je je lijfrentekapitaal nog langer wilt vastzetten en wilt doorsparen 

 • Hoogte uitkering

  Hoe hoog is je direct ingaande lijfrente-uitkering?

  De hoogte van je lijfrente-uitkering hangt van het volgende af:

  • Je opgebouwde kapitaal
  • Je leeftijd
  • Je keuze: tijdelijke of levenslange uitkering
  • Wel of geen uitkering bij overlijden

 • Start- en einddatum

  Wanneer gaat je lijfrente-uitkering in en wanneer stopt deze?

  Dat hangt af van het soort direct ingaande lijfrente:

  Ingangsdatum Einddatum
  Levenslang Je kunt zelf je ingangsdatum kiezen. De ingangsdatum mag niet later zijn dan 5 jaar na het jaar waarin je de aow-leeftijd hebt bereikt. 

  Sluit je de lijfrente-uitkering alleen voor jezelf af? Dan eindigt de uitkering als je komt te overlijden.

  Sluit je de lijfrente-uitkering ook voor een andere persoon af? Bijvoorbeeld je partner? Dan eindigt de uitkering als jullie beiden zijn overleden.

  Tijdelijke overbruggingslijfrente Je kunt zelf je ingangsdatum kiezen. Dit bepaal je deels zelf. De lijfrente stopt tussen het jaar waarin je eerder met pensioen gaat, je 65ste of je aow-leeftijd.
  Tijdelijke lijfrente Voor het deel waarvoor je tot 2014 premie hebt betaald: de lijfrente-uitkering moet ingaan tussen het jaar waarin je 65 wordt en het jaar waarin je 70 wordt. 
   
  Voor het deel waarvoor je vanaf 2014 premie hebt betaald: de lijfrente moet ingaan tussen het jaar waarin je de aow-leeftijd bereikt en 5 jaar later.
  Aan het einde van de looptijd van je tijdelijke lijfrente-uitkering. Of als je eerder komt te overlijden. Heb je de tijdelijke lijfrente-uitkering ook voor een andere persoon afgesloten? Bijvoorbeeld je partner? Dan eindigt de uitkering als jullie beiden zijn overleden.

  Let op: de overbruggingslijfrente kun je alleen afsluiten als je na 2005 geen premies meer hebt betaald voor de opbouw van je lijfrentekapitaal.

 • Als je overlijdt

  Wat gebeurt er als je komt te overlijden?

  Als je komt te overlijden tijdens de looptijd van de verzekering, stoppen wij de periodieke lijfrente-uitkering. Eventuele resterende uitkeringen vervallen dan aan ons. Heb je gekozen voor een lijfrente-uitkering voor je partner als je binnen de looptijd komt te overlijden? Dan ontvangt je partner een uitkering. De hoogte hiervan bepaal jezelf en spreek je met ons af vóórdat je direct ingaande lijfrente ingaat.

  Contraverzekering: zekerheid voor je nabestaanden

  Wil je dat je nabestaanden geen of slechts een beperkt vermogensverlies hebben bij overlijden van jou of je partner? Dan kun je een contraverzekering afsluiten. Dit is een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering die uitkeert als jij of je partner overlijdt. Het bedrag dat je nabestaanden ontvangen, is ieder jaar lager en ongeveer gelijk aan de waarde van het lijfrentekapitaal op het moment van overlijden. Meestal sluiten de kinderen de contraverzekering af. Alleen als zij de premie van de verzekering betalen, hoeven ze geen erfbelasting te betalen over de uitkering die ze ontvangen als één van jullie overlijdt. De contraverzekering vraag je tegelijk aan met de offerte van de direct ingaande lijfrente. Voor de contraverzekering moet je wel voldoen aan bepaalde medische voorwaarden.

 • Wat kost het?

  Wat kost je direct ingaande lijfrente?

  Premie

  De premie voor je direct ingaande lijfrente betaal je in één keer met het lijfrentekapitaal dat je al hebt opgebouwd.

  Afsluitkosten

  Sluit je de Direct ingaande lijfrente zonder adviseur af? Dan zijn de afsluitkosten € 180. Als je de verzekering samen met een onafhankelijk adviseur afsluit, betaal je mogelijk advieskosten. Vraag hiernaar bij je adviseur.

  Administratie- en beheerkosten

  Dit zijn kosten die wij maken voor het beheren van je direct ingaande lijfrente en het overmaken van je periodieke uitkeringen. Als je kiest voor een maandelijkse uitkering zijn de kosten hoger dan bijvoorbeeld voor een jaarlijkse uitkering. De administratiekosten en beheerkosten halen we voor aanvang van je lijfrente-uitkering uit je opgebouwde lijfrentekapitaal.

 • Oud of nieuw regime?

  Valt je opgebouwde lijfrentekapitaal onder het oude of nieuwe regime?

  De belastingregels voor lijfrenteverzekeringen zijn de laatste jaren flink aangescherpt. Valt je vrijkomende lijfrentekapitaal nog onder het oude regime? Dan heb je extra mogelijkheden.

  • Heb je periodiek een bedrag of premie betaald?

   Dan valt je lijfrentekapitaal onder het oude regime als je vóór 16 oktober 1990 je lijfrente hebt afgesloten.

  • Heb je een eenmalig bedrag (koopsom) ingelegd?

   Dan valt je lijfrentekapitaal onder het oude regime als je vóór 1 januari 1992 je lijfrente hebt afgesloten.

  Welke extra mogelijkheden zijn er voor oud regime?

  • Je kunt zelf bepalen wie de lijfrente-uitkering ontvangt. Je mag de lijfrente-uitkering dus ook schenken aan je kind of kleinkind. Je kind of kleinkind betaalt over de uitkering dan wel inkomstenbelasting, maar geen schenkbelasting.
  • Bij een lijfrente mag je helemaal zelf bepalen wanneer de uitkering start. Dit is niet aan leeftijd gebonden.
  • De hoogte van de uitkering is niet begrensd.

  Let op: Kies je voor een tijdelijke lijfrente-uitkering aan een ander dan jezelf? Bijvoorbeeld je kind? Dan stelt de Belastingdienst eisen aan de minimale looptijd. Vraag hiernaar bij je adviseur.

  Wil je de lijfrente-uitkering aan je echtgenoot schenken? Dan moet je hier wel zelf belasting over betalen.

 • Belastingen

  Je direct ingaande lijfrente en de Belastingdienst

  Je inleg voor je lijfrente mag je aftrekken van je belastbare inkomen. Met je inleg heb je een lijfrentekapitaal opgebouwd. Koop je hiermee een periodieke lijfrente-uitkering aan? Dan ziet de Belastingdienst deze uitkeringen als inkomen. Daarom houden we over jouw periodieke uitkering belasting, premies en andere heffingen in. Laat je de uitkering ingaan als je je aow-leeftijd hebt bereikt? Dan betaal je vaak minder belasting.

  Na afloop van elk jaar krijg je van ons een jaaropgave die je kunt gebruiken bij je aangifte inkomstenbelasting. Uiteraard kan je verzekeringsadviseur je hier uitgebreid over informeren.

 • Stappenplan afsluiten

  Zo vraag je een direct ingaande lijfrente aan

   Je kunt een direct ingaande lijfrente op twee manieren aanvragen en afsluiten: via je adviseur of zelf online. In beide gevallen start je met een voorbeeldberekening:

  • Stap 1: Je kiest: zelf afsluiten of via adviseur?

   Als de voorbeeldberekening je bevalt, kun je kiezen: zelf afsluiten of via een adviseur. Een adviseur kijkt of de direct ingaande lijfrente past bij je wensen en situatie. Als je zelf wilt afsluiten, vragen we je ons dienstverleningsdocument te lezen en stellen we je online een paar vragen om je kennis en ervaring te toetsen. Heb je voldoende kennis en ervaring? Dan kun je zelf je direct ingaande lijfrente afsluiten. Anders kun je de direct ingaande lijfrente altijd nog afsluiten via een adviseur.

  • Stap 2: Je krijgt een offerte

   Op basis van jouw wensen en mogelijkheden krijg je een offerte. Hierin staat:

   • De hoogte van de lijfrente-uitkering die wij jou bieden als je binnen 30 dagen je opgebouwde kapitaal op onze rekening stort
   • De datum waarop je opgebouwde kapitaal naar ons wordt overgemaakt (indicatie)
   • De ingangsdatum van je lijfrente-uitkering (indicatie)
   • De looptijd van de uitkering
   • De frequentie van de uitkering

  • Stap 3: Je beslist of je akkoord gaat

   Ga je akkoord met de offerte? Zorg er dan voor dat je inleg vóór de einddatum van de offerte bij ons binnen is. Je hebt dan 30 dagen bedenktijd. Tijdens die 30 dagen kun je altijd terugkomen op je beslissing.

  • Stap 4: Je lijfrente-uitkering kan ingaan

   Zodra het geld bij ons binnen is, stellen we definitief vast:

   • hoe hoog je periodieke lijfrente-uitkering wordt
   • wanneer je uitkering precies ingaat

    

   Krijgen wij het geld later binnen waardoor de door jouw gewenste ingangsdatum niet haalbaar is? Dan verschuift de ingangsdatum naar de eerste van de volgende maand. Je einddatum verschuift dan automatisch mee.

 • Veranderingen doorgeven

  Als er iets verandert in je persoonlijke situatie

  Verandert er iets in jouw persoonlijke situatie? Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan passen we alles op tijd aan.

 • Waarom a.s.r.

  Waarom steeds meer mensen kiezen voor a.s.r.

  Bij a.s.r. beleggen we alleen in duurzame fondsen, investeren we niet in wapenhandel en behalve onze buitendienstmedewerkers krijgt niemand meer een bonus. Ook bij onze huisvesting en producten nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zo willen we Nederland verzekeren van een goede toekomst. 

  Meer over a.s.r.

 • Extra info & downloads

  Extra informatie en downloads

  Wijzer in geldzaken

  Verzekeringskaarten

  De Verzekeringskaart helpt je onze verzekeringen te vergelijken met die van andere aanbieders:

 • Voorwaarden

  Voorwaarden van onze direct ingaande lijfrente

Ook interessant

Producten die misschien ook bij jouw situatie passen