Welkom bij a.s.r.

Wij gebruiken technieken in de site die niet worden ondersteund door jouw browser. Wij ondersteunen wel alle laatste versies van Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer.

Je lijfrenteverzekering van a.s.r.

Je hebt van ons een brief ontvangen omdat de waarde van je opgebouwde vermogen mogelijk achterblijft bij het bedrag dat je bij het afsluiten van je lijfrenteverzekering voor ogen had. Het bedrag dat je voor ogen had, noemen wij je doelkapitaal. De actuele situatie staat in de brief die je van ons hebt ontvangen en in je jaarlijkse waarde-overzicht. 

Haal jij je doelkapitaal?

Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de actuele situatie nog overeenkomt met je doelkapitaal. Hierdoor kom je in de toekomst niet voor verrassingen te staan. Dit stappenplan kan je daarbij helpen:

 • 1. Onderzoek je huidige situatie

  Vergelijk je oorspronkelijke doelkapitaal met de verwachte waarde op de einddatum van je lijfrenteverzekering.

 • 2. Controleer wat je opbouwt aan pensioen

  Wil je een volledige inschatting maken van het inkomen dat je later kunt verwachten? Dan is het belangrijk dat je ook de waarde van je AOW en je eventuele werkgeverspensioen bepaalt. Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je precies hoe het is gesteld met de opbouw hiervan. Het persoonlijke gedeelte is afgeschermd met DigiD. Houd je DigiD gebruikersnaam en wachtwoord dus bij de hand.

 • 3. Bereken wat je nodig hebt voor later

  Hoeveel inkomen heb je later nodig om een prettig en comfortabel leven te kunnen leiden? Dat is voor iedereen anders. Kijk daarom eerlijk naar je eigen situatie en levensstijl. Helemaal als je het zelf op moet bouwen, omdat je bijvoorbeeld ondernemer of zzp-er bent, kan het formuleren van je doelkapitaal een hoofdbreker zijn. Veel pensioenregelingen zijn gebaseerd op het streven om uiteindelijk 70% van het gemiddelde inkomen op te kunnen leveren.

 • 4. Kies of je wel of niet extra wilt opbouwen

  Valt het opgebouwde bedrag van je lijfrenteverzekering tegen? Dan bouw je dus naast je eventuele (werkgevers)pensioen minder vermogen op dan je van tevoren had bedacht. In dat geval kan het slim zijn wat te wijzigen in je verzekering of zelfs van product te switchen. Hoe eerder je dat doet, hoe langer je de tijd hebt om (extra) vermogen op te bouwen.

Welke mogelijkheden heb je?

Afhankelijk van je persoonlijke situatie, heb je verschillende mogelijkheden om dichter bij je doelkapitaal te komen. Welke mogelijkheid het beste bij jou past, hangt af van je lijfrenteverzekering én van je financiële situatie. Bespreek de mogelijkheden met een adviseur. Hij kan je helpen bij het maken van een keuze: 

 • Extra sparen naast je lijfrenteverzekering

  Je kunt besluiten extra te gaan sparen. Bijvoorbeeld op een speciale lijfrente spaarrekening. Dit is fiscaal gezien aantrekkelijk als je ‘jaarruimte’ hebt. Je jaarruimte is het maximale bedrag dat je mag aftrekken als lijfrentepremie om je inkomen voor later aan te vullen. Bespreek met je adviseur of extra sparen voor jou de beste optie is.

 • Je lijfrenteverzekering oversluiten naar ander product

  Tegenvallende resultaten van je lijfrenteverzekering of veranderingen in je persoonlijke (financiële) situatie kunnen een aanleiding zijn om te willen stoppen met je lijfrenteverzekering. Is dat bij jou het geval? Dan kun je je lijfrenteverzekering volledig oversluiten naar een nieuw lijfrenteproduct. De lijfrente spaarrekening zou een goed alternatief kunnen zijn.

  Het is belangrijk een product te kiezen dat past bij jouw persoonlijke situatie en het risico dat je wilt lopen. Bespreek de mogelijkheden met je adviseur

  Schenken
  Heb je een oud regime lijfrente (een polis van vóór 16 oktober 1990)? Dan verlies je bij het oversluiten naar een spaarproduct de oud-regime rechten, waardoor schenken aan (klein)kinderen niet meer mogelijk is. Bespreek bij twijfel altijd met je adviseur of oversluiten voor jou de beste optie is.

 • Kiezen uit andere beleggingsfondsen

  Je kunt de opgebouwde waarde en/of de toekomstige premies van je lijfrenteverzekering in andere beleggingsfondsen beleggen. In de regel geldt dat offensiever beleggen een hoger risico, maar ook hogere potentiële rendementen met zich mee brengt. Voor meer defensieve fondsen geldt het omgekeerde. Het verwachte rendement is meestal wat lager, maar daarmee loop je ook minder risico op grote beursschommelingen. 

  Adviseur
  Overweeg je om andere beleggingsfondsen te kiezen? Dan is het extra belangrijk je goed voor te laten lichten door je adviseur. Samen met hem kun je bepalen welk beleggingsbeleid en risicoprofiel het beste bij jouw persoonlijke situatie past. 

 • De overlijdensrisicodekking uit je lijfrenteverzekering halen

  De meeste beleggingsverzekeringen hebben een overlijdensrisicodekking. Dit is een dekking die een bepaald bedrag uitkeert bij het overlijden van de verzekerde. Voor deze overlijdensrisicodekking betaal je een risicopremie. 

  Als je je overlijdensrisicoverzekering verlaagt, ontvang je een lagere uitkering bij overlijden. Maar er blijft ook meer geld over van je inleg om vermogen op te bouwen. Soms kun je de overlijdensrisicodekking helemaal uit je verzekering te halen. In dat geval ontvang je geen uitkering meer bij overlijden. De inleg minus de kosten wordt dan in beginsel volledig gebruikt om vermogen op te bouwen. Je kunt overwegen hier dan een aparte overlijdensrisicoverzekering bij af te sluiten. Vaak zijn de kosten hiervoor lager. Let op: je mag de premie voor je overlijdensrisicoverzekering niet aftrekken van je inkomen.

  Let op: Het is niet in alle gevallen mogelijk om de overlijdensrisicodekking te verlagen of uit je beleggingsverzekering te halen. Je adviseur kan je helpen om de gevolgen van deze keuze inzichtelijk te maken.

 • Je lijfrenteverzekering beëindigen

  Je kunt je lijfrenteverzekering ook kosteloos beëindigen. Dat noemen wij afkopen. In dat geval keren we de waarde van je lijfrenteverzekering aan je uit. Dit is niet altijd verstandig. Je betaalt namelijk direct 52% inkomstenbelasting over het gehele bedrag. We zijn wettelijk verplicht dit in te houden van de Belastingdienst. Daarnaast kan het zijn dat de Belastingdienst een boeterente in rekening brengt. Dit kan oplopen tot 20% van het opgebouwde kapitaal. Wil je je lijfrenteverzekering toch beëindigen? Dan kun je de afkoopwaarde opvragen bij je adviseur of rechtstreeks bij ons. 

Laat je adviseren

Het is belangrijk om je goed voor te laten lichten. Neem daarom altijd contact op met je adviseur als je overweegt om je lijfrenteverzekering aan te passen of te beëindigen. Hij onderzoekt samen met jou welke mogelijkheid het beste bij je persoonlijke situatie past. 

Ook als je besluit om niets te veranderen, blijven wij hiervan graag op de hoogte. Je kunt ons bereiken op (030) 278 48 84. 

Extra informatie