Home Blogs van a.s.r. 4 lessen van de huis en energiebeurs

Renée op de Huis & Energie beurs: dit leerde ze!

24 november 2021

Renée bezocht de Huis & Energie beurs. En liep naar buiten met heel veel folders en nieuwe kennis. Haar 4 grootste lessen deelt ze met ons.

Als je me een paar jaar geleden had verteld dat ik naar een beurs zou gaan over je huis verduurzamen, had ik je uitgelachen. Daar lag nou niet bepaald mijn interesse. Die interesse in verduurzamen is echt van de laatste jaren. Dat ik sinds drie jaar met mijn gezin in een jaren ‘30 huis woon, speelt mee. Plus dat ik steeds meer weet over de aarde en het milieu. Maar ik ben er eerlijk over, ook mijn portemonnee speelt een grote rol. Nu energieprijzen de pan uit stijgen, wordt het steeds lucratiever om je huis te verduurzamen.

De Huis & Energie beurs vond onlangs plaats in een enorme hal in Vijfhuizen. Ik keek mijn ogen uit. Ik liep na een paar uur niet alleen met veel folders de deur uit, maar ook met een aantal geleerde lessen. Ik zet er 4 voor je op een rij:

Platform Duurzaam Wonen

Wil jij je energierekening verlagen? Wat kost het verduurzamen van je huis? Hoe pak je dat aan? Wat levert het op? En waar betaal je het van? Het antwoord op deze vragen en meer vind je op Platform Duurzaam Wonen.

moestuinbakken
1. Denk vooruit

Duurzame oplossingen voor in huis moeten niet alleen nu maar ook straks passend zijn. Kijk dus niet alleen naar de technologie van nu, maar ook naar die van later. Zo woonde ik op de beurs een boeiende mini-lezing bij over zonnepanelen, waarin volop aandacht was voor de batterij. Die is in Nederland nog niet zo populair omdat we hier nog tegen een goede prijs stroom terug mogen leveren aan de energieleveranciers. Salderen heet dat, maar de salderingsregeling wordt afgebouwd. Dus wordt het op termijn slim om je energie in een batterij op te slaan. Daar wil je daarop voorbereid zijn. Dus wil je kiezen voor een zonnepanelensysteem dat die mogelijkheid biedt.

2. Sommige dingen kun je echt niet zelf

We zijn in Nederlanders kind aan huis in de bouwmarkt. We doe-het-zelven erop los. En natuurlijk kunnen we een hoop zelf. Een zolder isoleren? Kijk op Youtube hoe het moet en jij kunt het ook. Toch zijn er in de wereld van duurzaamheid ook klussen die je beter niet zelf kunt doen.

Ik zag op de beurs geweldige oplossingen voor duurzaamheidsproblemen; innovatief, technisch, vooruitstrevend. Maar dat is toch moeilijker zelf te doen. Want, zo vertelde een installateur op de beurs me: “Sommige duurzame foefjes leveren veel minder op, wanneer ze niet juist of optimaal zijn geplaatst en geïnstalleerd.”

3. Terugverdientijd: lengte leven ook belangrijk

We hebben het bij zonnepanelen altijd over de terugverdientijd. Daarbij wordt uitgerekend, hoeveel bespaar je? En hoe lang duurt het voordat je je investering terug hebt verdiend? Een zonnepanelen-expert wees me erop dat dat niet zaligmakend is. Na de terugverdientijd begin je pas aan je zonnepanelen te verdienen. Dus naast die rekensom is ook belangrijk hoe lang je panelen meegaan. Gaan ze na de terugverdientijd nog 5 jaar mee of 15 jaar? Daar zit het grote verschil in rendement in, aldus de expert. Zijn tip: kijk naar de lengte van de garantie. Die zegt veel over hoelang een paneel gemiddeld mee gaat.

4. Ook een jaren '30 huis kan naar energielabel A

Tijdens een van de lezingen die ik bijwoonde, vroeg een meneer of een jaren ‘30 huis ook naar energielabel A kon. Ik spitste mijn oren want ik woon in zo’n huis. De expert antwoordde volmondig ja. “Alleen zal isoleren meer tijd en geld kosten,” voegde hij toe. Ik werd daar zo enthousiast van. Dat je in een oud huis dus (bijna) net zo duurzaam kan wonen als in een nieuw huis. Het motiveerde mij nog verder om ons 90 jaar oude huis nog groener te maken. Ik heb er zin in!

Renée Lamboo

Meer verhalen over Duurzaam wonen