Home Blogs van a.s.r. "Als je samen kookt, eet en praat vallen alle verschillen weg"

"Als je samen kookt, eet en praat vallen alle verschillen weg"

11 april 2017

Met kleine initiatieven de wereld een beetje mooier maken. Persoonlijk en dichtbij. Dat drijft Marieke Hart, oprichter van thuisafgehaald.nl.

Hoe kwam je op het idee om thuisafgehaald.nl op te zetten?

“Uit het huis van onze buurvrouw kwamen zulke heerlijke geuren, dat we haar vroegen of ze tegen betaling een beetje extra wilde koken voor ons. Met ons jonge gezin en drukke werk, kwamen we zelf vaak niet toe aan uitgebreid koken. Dat idee sloeg aan in de buurt en ook daarbuiten. Toen hebben we een website laten maken. Het doel: mensen makkelijk aan een zelfbereide maaltijd laten komen en je buren beter leren kennen. Na 1,5 jaar heb ik mijn baan als trainer actief burgerschap opgezegd en ben ik dit fulltime gaan doen. Nu werken we met een team van 5 collega’s.”

Wat is er zo interessant aan je werk?

“Dat ik op een persoonlijke en positieve manier het leven van mensen en de wereld een beetje mooier kan maken. Ik krijg dagelijks zoveel hartverwarmende reacties van thuiskoks. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die lange tijd zonder betaald werk thuis zaten. Nu hebben ze weer zelfvertrouwen gekregen door te koken voor anderen. Of ouderen die genieten van een maaltijd die even bij hen thuisgebracht wordt en waarbij meteen een huishoudelijk klusje wordt uitgevoerd door de thuiskok.”

Marieke Hart, oprichter van thuisafgehaald.nl

Waar ben je nu mee bezig?

“We zoeken manieren om diverse doelgroepen nog beter te bereiken. Bijvoorbeeld meer ouderen, of vluchtelingen. Zo zijn we in Utrecht bezig om statushouders in contact te brengen met Utrechters. Ik heb gemerkt dat als je samen kookt, eet en praat over eten, alle verschillen tussen mensen wegvallen. Dat vind ik prachtig om te zien. Een van de voordelen van mijn werk: ik kom alleen maar in aanraking met fijne mensen. De angst en negativiteit die ik op tv zie of in de krant lees, herken ik totaal niet.”

Wat is jouw grootste drijfveer in het leven?

“De wereld een beetje beter maken. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Mijn ouders zijn allebei sociaal bewogen en voor mij is het niet meer dan normaal om mijn steentje bij te dragen. Dat betekent: zo goed mogelijk zorgen voor de planeet en de mensen om me heen. Voor mij is het daarnaast een uitdaging om andere mensen te verleiden om ook iets positiefs te doen. Omdat we het zo persoonlijk en laagdrempelig maken bij thuisafgehaald.nl, zijn mensen meestal snel bereid om mee te doen.”

En als je naar de verre toekomst kijkt, als je ooit niet meer werkt?

“Ik zal altijd gedreven blijven om me in te zetten voor goede projecten. Maar de intensiteit waarmee ik nu werk, vind ik soms wel pittig. Dat zie ik mezelf niet meer doen als ik vijfenzestig ben. Daarbij kijk ik naar mijn vader, hij heeft zijn leven lang in het onderwijs gewerkt. Toen hij 63 werd, was hij echt klaar met werken. Graag zou ik op mijn 67ste in een rustiger tempo werken. Het zou fijn zijn als het tegen die tijd mogelijk is om flexibel met pensioen te gaan. Dus rustig afbouwen. Maar ik leef in het moment en nu zit ik nog bomvol energie!”

Hoe ga je dat financieel regelen voor jezelf?

“Tijdens mijn tien jaar als trainer heb ik voor diverse werkgevers in loondienst gewerkt. Dat levert straks 5 kleine verschillende pensioenpotjes op. Heel onhandig en onoverzichtelijk. Het zou mooi zijn als er een modern pensioenstelsel zou komen dat is ingericht op het idee dat mensen voor diverse werkgevers werken, gaan ondernemen en er soms voor kiezen om tijdelijk niet te werken. Flexibiliteit mist nu nog in mijn ogen.

Sinds ik onderneem, leg ik maandelijks een bepaald bedrag opzij voor later. Ooit hebben mijn man – die ook onderneemt – en ik uitgerekend wat we zouden inleggen voor pensioenopbouw als we in loondienst waren. Dat bedrag reserveren we nu zelf op een spaarrekening. Beleggen met geld voor later vind ik toch wat riskant. Verder lossen we flink af op onze hypotheek. Maar als we later een stapje terug moeten doen, vind ik dat ook niet zo’n punt. Geld verdienen is voor mij niet het belangrijkst. Ik deel liever.”

Check hoe het ervoor staat met jouw pensioen.

Zinvol bezig blijven...

Pensioen
Fleur Brockhus

Meer verhalen over Pensioen