Home Blogs van a.s.r. "Als je weinig nodig hebt, ben je eigenlijk het rijkst"

"Als je weinig nodig hebt, ben je eigenlijk het rijkst"

06 juni 2017

In de zakenwereld staat mr. Yvonne Rosina bekend als succesvolle advocaat, gespecialiseerd in ondernemingsrecht. Eén middag in de week gaat ze samen met dochter Feline (12) op bezoek bij een Syrisch gezin. Boekjes voorlezen aan Maria van 8 en Mohamed van 6 jaar. "Wij runnen eigenlijk een soort schooltje."

Yvonne: "In de nieuwsbrief van de bibliotheek las ik over de VoorleesExpress. Dat is een leuk en laagdrempelig project voor kinderen tussen 2 en 8 jaar. Vrijwilligers helpen kinderen met taalachterstand om op een speelse manier te gaan lezen. De kinderen krijgen thuis extra ondersteuning. Meer taalvaardigheid geeft ze betere kansen op school. Ze kunnen wennen aan boeken en verhalen, ze gaan lezen leuker vinden. Voorlezen stimuleert om ook zelf meer te gaan lezen. Een beetje hulp daarbij is natuurlijk helemaal welkom als je vreemd bent in een nieuwe taal."

Advocaat Yvonne Rosina met dochter Feline

Hoe verloopt zo'n voorleesmiddag?

Feline: "Wij gaan naar hun huis. Mijn moeder en ik begeleiden ieder een kind. Zij werkt met Maria van 8 en ik met Mohamed van 6. Maria kan technisch prima lezen, maar ze begrijpt niet alles wat ze leest. Mohamed begint net de eerste letters en woordjes te herkennen. Hij heeft de leeftijd voor groep 4, maar Nederlandse kinderen beginnen al in groep 2 met lezen. Hij loopt dus flink achter. Dat zijn wij nu aan het bijspijkeren."

Doen de ouders ook mee of beheersen die het Nederlands al?

Yvonne: "Moeder blijft er altijd bij als wij komen. Vader is erg vriendelijk, maar trekt zich meestal terug als de vrouwen zich met de les bezighouden. Vader en moeder gaan wel allebei naar inburgering. En moeder zoekt op haar iPad de woordjes op die wij oefenen."

Feline: "Ja, want wij lezen dus niet alleen voor, we runnen daar eigenlijk een soort schooltje. We laten ze zelf ook oefenen met lezen en we werken aan grammatica en de woordenschat. Ik doe met Mohamed oefeningetjes zoals 'Omcirkel de grootste muis, of kleur het aapje in dezelfde kleur als de trein.' Het is belangrijk dat kinderen goed begrijpen wat ze lezen. Niet alleen voor de taal, maar ook voor een vak als rekenen. Anders snappen ze de lees-sommen niet.

Mohamed weet best veel, hij is een wijs ventje. Moeder vraagt weleens naar onze familie en onze achtergrond. Waar ligt Aruba, woont daar familie van jullie, mis je die? Aan dat soort dingetjes merk ik wel dat ze ook belangstelling voor ons hebben. Als persoon, niet alleen als lerares."

En... hebben jullie roots iets te maken met de motivatie om dit vrijwillerswerk te doen?

Yvonne ziet wel een verband: "Op Aruba zijn mensen gewend om elkaar te helpen. Het is een platte samenleving, zonder veel rangen en standen. Dat lesgeven hebben we trouwens niet van een vreemde. Mijn moeder heeft ook bijna haar hele leven in het onderwijs gewerkt. De laatste jaren als NT2-docente, 'inburgeringsjuf'. Ze is nu 70 en al na twee maanden pensioen, is zij zich vrijwillig gaan inzetten als NT2-docente in een dorpje bij Arnhem."

Hoe staat het met jullie eigen toekomstplannen?

Yvonne: "Ik ben nu 45. Op termijn wil ik financieel onafhankelijk zijn; niet meer 'moeten' werken. Als de kinderen straks zijn uitgestudeerd, wil ik gas terug kunnen nemen. Kleiner gaan wonen, mijn financiële behoeften verkleinen. Daar spaar ik voor, en ik reken op enige overwaarde in ons koophuis. Deze filosofie past in een Arubaanse traditie. Op dat eiland wonen mensen hun hele leven in hetzelfde huis. Ze gaan niet voor groot, groter, grootst - met alle lasten van dien. Zelfs als je rijk wordt, koop je geen landgoed. Je bouwt er hooguit een kamertje bij. Als je weinig nodig hebt, ben je eigenlijk het rijkst..."

Feline: "Behalve bij ons voorleesschooltje werk ik ook als vrijwilliger in een vlindertuin op Aruba. Ik houd erg van de natuur en van dieren. Daar wil ik later mijn beroep van maken. Maar ik ben pas 12, dus over pensioenen moet mij niks vragen!"Wil je weten wat jij later te besteden hebt?

Check hier hoe het ervoor staat met jouw pensioen.

Zinvol bezig blijven...

Pensioen
Fleur Brockhus

Meer verhalen over Pensioen