Home Blogs van a.s.r. Renée: 'Dit had ik anders moeten doen tijdens onze verbouwing'

Renée: 'Dit had ik anders moeten doen tijdens onze verbouwing'

18 maart 2021

Renée verbouwde haar jaren ‘30 huis tot een juweeltje. Maar, qua duurzaamheid, had ze dingen achteraf anders willen doen. Van deze vier dingen heeft ze spijt. Ze deelt ze in de hoop jou die fouten te besparen.

4 dingen die ik anders had willen doen

Ons huis is qua looks precies zo geworden als ik graag wilde. Mooie visgraat vloer beneden, lichte kleuren tegen de muren, veel natuurlijke materialen. Elke ochtend wanneer ik beneden kom, heb ik een dikke glimlach op mijn gezicht. Wat is het mooi geworden. Toch had ik sommige dingen anders willen doen. Ik heb geen spijt van mijn kleurkeuzes, niet van de keuken of de badkamer. Die vind ik nog elke dag schitterend, maar qua duurzaamheid had ik achteraf de volgende vier dingen anders willen doen.

  • In ons oude huis zit geen spouw. Spouwmuurisolatie is dus geen optie. We dachten toen we dat hoorden: jammer maar helaas. Maar een oplossing daarvoor had een voorzetwand geweest. Dit betekent dat je een wandje voor je originele wand zet, die je wel goed kunt isoleren. Omdat wij in een 2-onder-1-kap wonen en dus één buitenmuur hebben, had dat wel veel kou gescheeld. En nu alsnog doen? Tja, de hele boel is netjes gestuct en geschilderd.

  • Onze vloer wordt verwarmd op gas. Ik dacht, toen de verbouwing begon, dat we in een oud huis als dat van ons weinig alternatieven hadden. Helemaal gasloos zou nogal een ingreep zijn. Door de interviews die ik doe in samenwerking met a.s.r. weet ik nu veel meer over duurzaamheid en heb ik gehoord over een hybride waterpomp. Die koppel je aan je cv-ketel en werkt op stroom. De cv-ketel springt bij als het echt heel koud is en de warmtepomp het niet aan kan. Vaak is dat helemaal niet nodig en heb je dus genoeg aan die warmtepomp.
    Zo gebruik je veel minder gas.

  • We hebben op de eerste verdieping radiatoren. Achteraf had ik liever voor convectoren gekozen. die zuigen koude lucht op en warmen die op. De warme lucht die uit de convectoren komt stijgt omhoog, en als die afkoelt zakt ‘ie weer en wordt deze opnieuw opgewarmd door de convectoren. Het grote voordeel is dat het lage temperatuurverwarming is. Dus geen 80 graden zoals radiatoren maar 35 graden, net zoals vloerverwarming. Dat betekent dus minder energieverbruik.

  • Beter glas. We hebben tijdens de verbouwing hier en daar nog wat enkel glas laten vervangen. Ik maakte me destijds niet zo druk over wat er precies inging. Alles was beter dan enkel glas, maar nu heb ik een beetje spijt. We hadden toch beter kunnen kiezen voor HR+++-glas. Het prijsverschil is echt niet zo groot. 


Veel opties qua verduurzaming

Mochten wij nog eens verhuizen, wat vast gaat gebeuren, weet ik zoveel beter wat de opties zijn qua verduurzaming. Ook in een ouder huis kun je echt veel doen om minder energie te verbruiken en dus je energierekening te drukken. Lees het verhaal van Roland en Iris maar, die helemaal niks meer betalen voor hun energieverbruik. Dat willen we natuurlijk allemaal wel.

Meer lezen over het verduurzamen van je huis?

Meer verhalen en tips over het verduurzamen van je woning lees je op het platform Duurzaam Wonen met a.s.r
Of schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief. Dan ontvang je de artikelen elke maand in je mailbox en maak je kans op een gratis moneyplanner van Porterenee.

Moneyplanner Porterenee
PorteRenee

Meer verhalen over Duurzaam wonen