Home Blogs van a.s.r. Huishoudelijke apparaten vervangen door zuinigere: zo reken je uit hoeveel energie en geld het bespaart

Huishoudelijke apparaten vervangen door zuinigere: zo reken je uit hoeveel energie en geld het bespaart

25 mei 2021

Heb je nog een oude(re) droger in huis? Een wasmachine, vaatwasser of ander huishoudelijk apparaat? Soms is het voordeliger om deze te vervangen door een nieuwere variant omdat het je veel energie bespaart. We laten je zien hoe je uitrekent of het in jouw geval voordelig is.

De meeste mensen hebben hun ouderwetse gloeilampen inmiddels wel omgewisseld voor led-lampen. Dat bespaart je zo’n 90% aan energie en de investering is ook niet enorm. Appeltje, eitje, dus. Het vervangen van apparaten door een zuinigere versie doen we minder snel. Je gaat iets wat nog goed werkt toch niet vervangen door iets nieuws? Daar zit natuurlijk wat in. Alleen: vaak is de energiebesparing van een nieuw apparaat zo groot dat je de kosten van de aankoop binnen een paar jaar terug verdient.

Waar dat omslagpunt ligt, hangt van meerdere factoren af. Bijvoorbeeld hoe vaak je het apparaat gebruikt. Als je je vaatwasser twee keer per dag laat draaien omdat je een groot gezin hebt, heb je het vervangen van een oud apparaat door een nieuwe, zuinigere, sneller terugverdiend dan wanneer je je vaatwasser maar één keer per twee dagen aanzet. 

Zo bereken je de besparing

Je kunt heel goed, voor jouw situatie, uitrekenen hoe snel je de aankoop van een zuiniger apparaat terug verdient. De som is niet eens zo ingewikkeld. Je moet de volgende dingen weten:

 • Hoeveel energie verbruikt jouw huidige apparaat per keer dat je ‘m gebruikt? Dat kun je redelijk goed achterhalen op basis van het typenummer en het energielabel. Google is hierin je vriend.
 • Hoeveel energie verbruikt je nieuwe, zuinigere apparaat? Dit kun je opzoeken aan de hand van het energielabel.
 • Vervolgens bepaal je hoe vaak je het apparaat gemiddeld gebruikt. Bijvoorbeeld voor een wasmachine twee keer per week of voor een vaatwasser elke dag één keer.
 • Je kunt nu de prijs van een zuinig apparaat dat je op het oog hebt, opzoeken. Dit is het aankoopbedrag dat je terug wilt gaan verdienen. Als je je oude apparaat kunt verkopen, kun je de potentiële verkoopprijs nog van deze aanschafkosten aftrekken. Kijk bij het bepalen van het apparaat dat je zou willen kopen goed naar het energielabel, die zegt heel veel over het energieverbruik.

De som gaat nu als volgt:

 • Je rekent eerst uit hoe groot de besparing in kWh per keer dat je het apparaat gebruikt, is:
  Oude gebruik per sessie  - nieuwe gebruik per sessie = bespaarde kWh.
 • Dit aantal kWh doe je nu maal het aantal keer dat je het apparaat per jaar ongeveer laat draaien. Dus bij 2 keer per week is dat bijvoorbeeld 104 keer. 

Nu weet je hoeveel energie je bespaart. Maar we willen natuurlijk ook graag weten hoeveel geld dat bespaart.

 • Zoek de actuele prijs voor één kWh op. Nu kun je bijvoorbeeld rekenen met 23 cent.
 • Doe het aantal bespaarde kWh x 0,23
  De uitkomst is de besparing aan energie in euro’s per jaar bij het overstappen naar een zuiniger apparaat.
 • Deel nu de aanschafprijs door die jaarlijkse besparing en je weet hoeveel jaar het duurt voordat je je apparaat terug hebt verdiend.
 

 

Vervangen en besparen

Even voor jouw idee van de mogelijke besparing:

Nieuwe wasmachines zijn tot 70% zuiniger in energieverbruik dan wasmachines van voor 2000. Dat percentage geldt ook voor televisies ongeveer. Bij een wasdroger kan het zo’n 60% in energie schelen. Maar ook op het energieverbruik van vaatwassers, stofzuigers, koelkasten en vriezers ligt bij nieuwe apparaten flink lager. Vaak zelfs zoveel dat je je nieuwe en zuinige apparaat binnen een paar jaar hebt terug verdiend. Fijn voor het milieu én je portemonnee. 

Als je je oude apparaat weg doet, doe dat dan wel op een verantwoorde manier. Breng je wasmachine, droger of koelkast naar het recycle platform in jouw stad of dorp, of laat ‘m meenemen als de verkoper van je nieuwe product die service aanbiedt. 

 

PorteRenee

Meer verhalen over Duurzaam wonen