Home Blogs van a.s.r. Een hypotheek via een onafhankelijke adviseur: een veilig idee

Een hypotheek via een onafhankelijke adviseur: een veilig idee

17 mei 2021

Als het bod van jouw droomhuis is geaccepteerd is de volgende stap het regelen van een hypotheek. Misschien vind je dit als starter op de woningmarkt spannend? Begrijpelijk, want een hypotheek heeft veel voorwaarden, het gaat om veel geld en je gaat de lening voor lange tijd aan. Een hypotheek van a.s.r. regel je altijd via een onafhankelijke financieel adviseur. Die is dus niet in dienst van a.s.r. en zal daarom bekijken welke hypotheek het beste bij jou past. Lees verder wat een onafhankelijke adviseur voor jou kan betekenen.

Hypotheekverstrekkers vergelijken

Een adviseur is onafhankelijk, omdat hij of zij niet een bepaald hypotheekproduct hoeft aan te bieden. Zij hebben de mogelijkheid om leningen van verschillende banken en verzekeraars te vergelijken. Hiermee krijg je een lening die op dat moment het beste past bij je persoonlijke situatie en wensen. Naast onafhankelijke adviseurs zijn er ook afhankelijke adviseurs. Wanneer je via een afhankelijke adviseur de lening regelt, dan zal hij of zij alleen hypotheekproducten van die bank adviseren. Je weet dan niet zeker of het hypotheekproduct het allerbeste past bij jouw toekomst en situatie.

Een eerste gesprek is vaak gratis

Je gaat veel persoonlijke informatie delen met de adviseur. Het is belangrijk dat je jouw adviseur vertrouwt en je hiermee een klik hebt. Gelukkig bieden de meeste adviseurs een gratis eerste gesprek aan. De adviseur legt zijn werkwijze uit en geeft aan wat het hypotheekadvies kost. 

Persoonlijke situatie en wensen

Het traject begint met het bekijken van de persoonlijke situatie, zodat de adviseur kan bepalen wat voor jullie een goede lening is. De adviseur vraagt naar informatie over je werksituatie, inkomen, spaargeld, schulden, uitgavenpatroon en pensioen. Hiermee krijgt de adviseur de nodige informatie om een goed hypotheekadvies te geven. Vervolgens vraagt de adviseur naar jou wensen. Denk hierbij aan toekomstplannen, hoogte van de maandlasten, of bieden met of zonder voorbehoud van financiering? Wil je meer weten over het laatste, lees dan Op Huizenjacht? Pas op met bieden zonder voorbehoud’.

Een onafhankelijk adviseur kijkt vooruit

Een adviseur kijkt verder en dus ook naar de toekomst. Zo zal hij of zij ook onderwerpen met je bespreken als arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, overlijden en scheidingen. En of jullie verbouwplannen hebben. Misschien wil je jouw nieuwe huis verduurzamen? Je adviseur kan je uitleggen hoe je dit bij je hypotheek kunt meefinancieren. Bij a.s.r. kan dit bijvoorbeeld met de Verduurzamingshypotheek. Hiermee kun je een extra bedrag regelen voor het verduurzamen van je huis, zelfs bovenop jouw maximale hypotheek. Een verduurzamingshypotheek sluit je af bij je hypotheek.

Advies en aanvraag

Na het kennismaken, de gehele situatie in kaart brengen, volgt het advies. De adviseur geeft jou één of meerdere opties voor een bepaalde lening van een bepaalde geldverstrekker. Hierin neemt hij of zij verschillende scenario’s mee en wordt ook rekening gehouden met de belasting. Wanneer je akkoord bent met het advies of een keuze hebt gemaakt uit zijn opties, dan zal de adviseur de hypotheek voor je aanvragen. De adviseur regelt het contact met de geldverstrekker. Jij hoeft alleen de benodigde documenten aan te leveren. Wanneer de geldverstrekker alle documenten heeft en gecontroleerd, dan krijg je een definitief renteaanbod. Vanaf dit moment heb je twee weken de tijd om dit door te ondertekenen. Daarna is de lening officieel!


Zoek een adviseur

Heb je nog geen onafhankelijke hypotheekadviseur? Zoek er dan één bij jou in de buurt.

Marvin Kalloe

Meer verhalen over Hypotheek