Home Blogs van a.s.r. Beleggen en belasting - zo werkt box 3 (inkomen uit sparen en beleggen)

Beleggen en belasting - zo werkt box 3 (inkomen uit sparen en beleggen)

03 december 2021

Ben jij net als veel andere mensen in de wereld van beleggen gestapt? Dan bestaat de kans  dat je belasting over beleggingen betaalt. Dit deel van jouw vermogen valt waarschijnlijk in de categorie ‘inkomen uit sparen en beleggen’, ook wel ‘box 3’ genoemd. In dit blog vertelt Nikkie den Dekker – co-founder van boekhoudoplossing Paperdork – zo veel mogelijk over wat je moet weten over beleggen en belasting en legt ze je uit hoe je berekent hoeveel belasting jij moet betalen.

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doel?

Ontdek beleggen bij a.s.r.
Box 3: sparen en beleggen

De inkomstenbelasting bestaat uit drie categorieën, ook wel ‘boxen’ genoemd. Hierin vallen verschillende vormen van inkomen. Voor de meeste mensen valt het grootste deel van het inkomen in box 1: je inkomen uit werk en woning. Box 2 is alleen van toepassing voor mensen die een aanmerkelijk belang hebben in een vennootschap of coöperatie. Een aanmerkelijk belang ontstaat als je ten minste 5% van de aandelen, winstbewijzen of stemrecht in een vennootschap hebt. En dan heb je nog box 3: inkomen uit sparen en beleggen.

Peildatum: 1 januari 

Onder andere jouw spaargeld en beleggingen vormen jouw vermogen in box 3. Maar ook een tweede woning of kunst als dat als beleggingsobject is aangekocht.  Over dit vermogen wordt eerst een inkomen berekend.  Voor deze berekening is het vermogen op 1 januari bepalend.  Het is daarom belangrijk om te weten wat de totale waarde van jouw box 3 vermogen is op 1 januari van het jaar waarover jij belastingaangifte doet. Dat wordt ook wel de ‘peildatum’ genoemd.

Box 3: schulden 

Heb je schulden zoals een studieschuld? Dan moet je de hoogte van de schuld  aangeven in je aangifte inkomstenbelasting. Houd hierbij rekening met het ‘drempelbedrag’. Tel al je schulden op en trek hier het drempelbedrag van af. Voor 2021 gaat het om € 3.200 of € 6.400 voor fiscale partners. Zo betaal je belasting over je vermogen min je schulden.

Let op: of je hypotheek wordt gezien als schuld in box 3 hangt van het volgende af. Gaat het om de hypotheek voor de eigen woning die je hoofdverblijf is? Dan valt de hypotheek in box 1. Als de hypotheek gekoppeld is aan een tweede woning, zoals een vakantiewoning of een woning die je verhuurt, dan valt de hypotheek, net als die woning zelf, in box 3. Lees hier meer over op de website van de Belastingdienst.

Lees ook: Zo ontdekte Marco (50) dat hij met beleggen eerder kan stoppen met werken

Belastingaangifte beleggingen: zo doe je dat

Net als met inkomen uit werk en woning, is het belangrijk om jouw vermogen (inkomen uit sparen en beleggen) door te geven aan de Belastingdienst. Dat doe je tijdens je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting, vanaf 1 maart. Gelukkig is dit tegenwoordig niet meer zo moeilijk. Veel informatie wordt door de Belastingdienst vooringevuld in de belastingaangifte. Zo hoef jij dit vaak alleen nog maar te controleren. Let hierbij wel goed op, want niet alle beleggingen worden automatisch meegenomen. 

Ben je in het bezit van cryptovaluta zoals bitcoins? De waarde hiervan kan door de Belastingdienst niet worden ingevuld in je belastingaangifte. Hoe je aangifte doet van cryptovaluta lees je op de website van de Belastingdienst.

Bewijs waarde beleggingen

Staat de waarde van je beleggingen niet automatisch in je aangifte inkomstenbelasting? Dan kun je dit zelf gemakkelijk toevoegen. Je ontvangt van je bank of broker ieder jaar een (online) opgave van de waarde van je beleggingen op 1 januari. Het is aan te raden om deze opgave goed te bewaren.

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek 'In 3 stappen naar vrijheid…' van Freek Verhaak.

Freek Verhaak met boek "In 3 stappen naar vrijheid" | Winactie Nieuwsbrief Ik Denk Vooruit
Vrijstelling box 3 2021 

Wist je dat je niet over ál jouw vermogen belasting hoeft te betalen? Het eerste deel is namelijk vrijgesteld van belasting. Dit noemen we ‘heffingsvrij vermogen’. In 2021 is dit € 50.000. Heb je een fiscaal partner? Als je dan gezamenlijk aangifte doet, wordt het vermogen van jou en jouw partner bij elkaar opgeteld. Het heffingsvrij vermogen is in dat geval € 100.000. Als het vermogen ónder deze bedragen valt betekent dit dat je helemaal geen belasting over beleggingen en spaargelden betaalt. 

Lees ook: Wanneer ben je financieel onafhankelijk (FIRE)? 

Hoeveel belasting over beleggingen betaal ik?

Over het vermogen op de peildatum 1 januari wordt het inkomen in box 3 berekend. Dat gebeurt via een fictief rendement. Het daadwerkelijk door jou behaalde rendement, zoals rente, dividend, of koerswinst, blijft buiten de belastingheffing. Welk rendement voor jou geldt, ligt aan de omvang van je vermogen. Bij een hoger vermogen is het fictief rendement ook hoger. Het rendement wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld. Voor het inkomen in box 3 geldt voor 2021 een percentage van 31 %. Je betaalt dus uiteindelijk 31 % over het fictief inkomen.

Het fictieve rendement in 2021

In de tabel hieronder staat wat het fictieve rendement is in 2021. 

 Schijf Vermogen  Fictief rendement
1 Tot € 50.001 1,898 % 
2 € 50.001 - € 950.001 4,501 %
3 Vanaf € 950.001 5,69 % 


De werkelijke berekening van het inkomen wijkt overigens iets af, deze percentages zijn namelijk afgeleid waardoor afrondingsverschillen ontstaan. In onderstaande voorbeelden rekenen we met de percentages in deze tabel.

2 rekenvoorbeelden belasting over beleggen

Lijkt het berekenen van de belasting over jouw beleggingen je ingewikkeld? Met onderstaande twee voorbeelden hopen we dat dit makkelijker voor je wordt.

Voorbeeld 1: € 70.000 vermogen en alleenstaand.

Zonder fiscaal partner heb je een heffingsvrij vermogen van € 50.000. Over dat deel betaal je dus geen belasting. Waar je wél belasting over betaalt is de resterende € 20.000. Hiermee val je in schijf 1 met een fictief rendement van 1,898 %. Dit komt neer op een inkomen van € 379 (€ 20.000  x 1,898 %). Over die € 379 betaal je uiteindelijk 31% belasting. Dat komt neer op € 117 (€ 379  x 31 %).

Voorbeeld 2: € 220.000 vermogen en fiscaal partner 

Met een fiscaal partner heb je samen een heffingsvrij vermogen van € 100.000. Met een totaal vermogen van € 220.000 van jullie samen zit je daar dus € 120.000 overheen. Over dat bedrag betaal je belasting met je partner. Per persoon is er € 60.000 vermogen boven de vrijsteling. Daarvan valt € 50.000 in de eerste schijf en € 10.000 in de tweede schijf. 

€ 50.000 x 1,898 % = € 949. € 10.000 x 4,501% = € 450. Per persoon totaal € 1.399 aan inkomen. De te betalen belasting is € 433 per persoon: 31 % van € 1.399. De in totaal te betalen belasting is dus € 866.  

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De beleggingsonderneming ASR Vooruit BV is onderdeel van a.s.r.

Start met duurzaam beleggen bij a.s.r.

Met Doelgericht beleggen kun je toewerken naar jouw doelen op de lange termijn. Op een eenvoudige én duurzame manier. Je geld wordt namelijk niet belegd in zaken zoals wapens, steenkool en tabak. En bijvoorbeeld wel in bedrijven die actief willen bijdragen aan een beter klimaat. Start nu met duurzaam beleggen en ontvang € 70 beleggingstegoed. 

Ik denk vooruit

Meer verhalen over Ik denk vooruit

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemiddag, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e", "Of lees meer over Oekra\u0026iuml;ne en\u0026nbsp;\u003ca href=\"/verzekeringen/oekraine\"\u003eje hypotheek of verzekeringen van a.s.r.\u003c/a\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ je antwoord in een paar woorden", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"PEN_C_IDV2":true,"BA_C_PIBB":true,"KS_HD_C_MIJNASR":true,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":true,"SCH_Pac_C_ASRNL":true,"SCH_Pdb_C_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":true,"VIT_C_CHAT":true}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }