Home Blogs van a.s.r. 5 tips van Porterenee om te besparen op het verduurzamen van je huis

5 tips van Porterenee om te besparen op het verduurzamen van je huis

17 februari 2021

Je huis verduurzamen kost nu eenmaal geld. Toch zijn er manieren om flink te besparen op deze kosten. Renée Lamboo van PorteRenee geeft je vijf tips. 

Bespaarmogelijkheden

'Alles wat geld kost, kan goedkoper. Ik klink als een echte vrek als ik dit zeg, maar waar is het natuurlijk wel. Zo sprak ik laatst voor een podcast, die we maakten samen met a.s.r.. een man die zijn jaren ‘30 huis grotendeels met eigen handen verduurzaamde. Hij vertelde daarmee een hoop geld te hebben bespaard. Ik geloof dat meteen. Manuren zijn nu eenmaal duur, zeker in deze tijden waarin iedereen aan het verbouwen lijkt te zijn geslagen.

Alles wat je kunt besparen op de kosten van verduurzamen, is meegenomen. Wanneer de kosten lager zijn, heb je je investering ook sneller terugverdiend. Dus ging ik op zoek naar bespaarmogelijkheden voor het verduurzamen van je huis. Ik geef je er 5 die ook jou kunnen helpen de kosten flink naar beneden te brengen:

Bespaartips voor verduurzaming
 • Hergebruik materiaal
  Veel materialen die je uit je huis verwijdert tijdens een verbouwing, kunnen best nog een rondje mee. Denk bijvoorbeeld aan hout. Toen mijn huis verbouwd werd, gooide de aannemer materiaal wel heel makkelijk in de container voor de deur. Dat viel een klussende overbuurman ook op. Hij belde aan en vroeg of hij er wat uit mocht vissen. ‘Natuurlijk!’ antwoordde ik. Hij ging het hout gebruiken om zijn zolder mee te isoleren. Een win-win-situatie. Hij blij met het hout en de daarbij horende besparing, ik blij dat het niet op de afvalhoop belandde. Dus: kijk heel kritisch naar materialen die tijdens het verduurzamen verwijderd worden. Kun je ze (misschien op een andere plek in huis) opnieuw gebruiken? 

 • Gebruik Youtube
  Youtube is je vriend wanneer je iets wilt leren. Wanneer je bijvoorbeeld zoekt op ‘dak isoleren’ krijg je tientallen Nederlandstalige video’s waarin stap voor stap wordt uitgelegd wat je ervoor nodig hebt en hoe je het aanpakt. Ideaal. De kosten voor verduurzamen van je huis zitten voor het grootste deel in manuren, niet perse in materiaal. Dus als je het zelf goed kunt doen, bespaart dat je een hoop geld. Er zijn natuurlijk wel grenzen aan wat je als klusser zelf kan. Sommige klussen moet je aan vakmensen overlaten.

 • Tweedehands
  Voor mijn eigen verbouwing haalde ik heel wat spullen van Marktplaats. Een badkuip, kranen, tegels. Er is een enorm aanbod aan tweedehands spullen. Ook voor materiaal om te verduurzamen zou ik zeker online even rondstruinen. Niet alleen tweedehands marktplaatsen zijn een optie. Kijk ook eens bij online winkels in hun uitverkoop-hoek. Daar vind je vaak geretourneerde materialen die niet meer voor de volle prijs verkocht kunnen worden. Zo scoor je vaak wel 50% korting.

 • Subsidies en cadeautjes
  Wij kregen laatst €140 aan cadeaubonnen van onze gemeente. Daarmee konden we in een speciale webwinkel allerlei verduurzamingsproducten kopen. Van led-lampen, tot tochtstrips en brievenbussen die minder kou doorlaten. Maak vooral gebruik van dit soort cadeautjes. De meeste gemeenten doen meer. Kijk eens op de Energiesubsidiewijzer of jij recht hebt op subsidie voor het verduurzamen van je huis. 

 • Verduurzamingshypotheek
  Als je geld wilt lenen om je huis te verduurzamen, zoek dan goed uit waarmee jij het beste af bent. Zo kun je verduurzaming van je huis ook meefinancieren met je hypotheek. Bijvoorbeeld met een Verduurzamingshypotheek van a.s.r. Je adviseur kan je hier meer over vertellen en kijken wat in jouw situatie de beste oplossing is.' 

Meer tips over duurzaam wonen?

Abonneer je op de nieuwsbrief 'Duurzaam Wonen met a.s.r.' en maak kans op een gratis Moneyplanner van PorteRenee.

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief!
PorteRenee

Meer verhalen over Duurzaam wonen