Home ‘Cheapskate’ en FIRE-fan Chantal (27) hoopt over 10 jaar te stoppen met werken 

‘Cheapskate’ en FIRE-fan Chantal (27) hoopt over 10 jaar te stoppen met werken 

17 mei 2021

‘Hoeveel eigen geld hebben jullie?’ vraagt de hypotheker aan de toen 18-jarige Chantal en haar vriend Danny. ‘Weinig’, luidt het antwoord. Momenteel is Chantal, geïnspireerd door de FIRE-beweging, hard op weg financieel onafhankelijk te worden. “Als ik wil, kan ik waarschijnlijk over 10 jaar stoppen met werken.” Hoe ze daar denkt te komen? Door te besparen, te beleggen en extra af te lossen op de hypotheek.

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doelen? Ontvang nu € 70 euro beleggingstegoed!

Ontdek beleggen bij a.s.r.
Financiële boontjes doppen 

Chantal groeit samen met haar broertje op bij haar vader in Rotterdam. Financieel hadden ze het ‘gewoon goed’, zoals Chantal het omschrijft. “Van mijn vader kregen we eten, kleren en alle ‘basisdingen’ die we nodig hadden. Voor dingen als spelletjes voor onze spelcomputer moesten we zelf maar gaan werken, vond hij. Op m’n dertiende bracht ik folders rond in de buurt. Monnikenwerk voor een paar luttele euro’s, maar het waren mooi wel ‘mijn’ euro’s. Ik leerde al vroeg dat ik mijn eigen financiële boontjes moest doppen, een les waar ik mijn vader nog altijd dankbaar voor ben. Ik zal mijn zoontje – die nu drie is – te zijner tijd dezelfde wijsheid meegeven.”

Een ‘simpele’ bruiloft kost ook veel geld 

Het moment aan tafel bij de hypotheker – zo’n 10 jaar geleden – voelde als een reality check. “We hadden amper spaargeld. Danny (inmiddels 35 jaar) werkte toen al, daardoor konden we een hypotheek krijgen. Met hulp van familie en vrienden lukte het ons om de woning in te richten, maar het hield niet over. Als het ons nu zoveel moeite kost om de eindjes aan elkaar te knopen, hoe moet dat dan in de toekomst? Die vraag zette me aan het denken. Toen Danny me ten huwelijk vroeg, berekenden we wat de bruiloft ons zou kosten. Daar schrokken we van. Ook zonder het bont te maken, liepen de kosten al gauw richting € 25.000. Toen wisten we zeker dat we onze financiën anders moesten aanpakken.”

Het doel: in 2,5 jaar € 25.000 op de spaarrekening.

Chantal

€ 1.000 minder uitgeven

Het begint met het maken van een goed overzicht van alle uitgaven. Danny – ‘hij is van de cijfers’ – nam de uitgaven eens grondig onder de loep. Was meerdere keren per week uit eten gaan en eten bestellen echt nodig? Konden die abonnementen en verzekeringen niet goedkoper en moesten vakanties echt zo luxe zijn? Na Danny’s kritische blik zijn de maandelijkse maandlasten € 1.000 minder! Vanuit deze nieuwe levensstijl beginnen Chantal en Danny met sparen voor de bruiloft. Het doel: in 2,5 jaar € 25.000 op de spaarrekening.

Sparen ging eigenlijk best makkelijk 

“Natuurlijk was het in het begin wennen en baalde ik als ik stond te koken terwijl ik eigenlijk veel liever uit eten wilde. Maar zo’n mooi en concreet doel als een bruiloft maakt het veel makkelijker om door te zetten. Toen we die € 25.000 bij elkaar gespaard hadden, realiseerden we ons dat het ons op een gegeven moment best gemakkelijk afging. De grap: onze bruiloft kostte uiteindelijk ‘maar’ € 18.000. Toen hadden we dus nog € 7.000 over.”

Lees ook
Zo ontdekte Marco (50) dat hij met beleggen eerder kan stoppen met werken

Beginnen met beleggen

Met die € 7.000 besluit het stel te beginnen met beleggen. “Met dank aan het boek ‘Rijk worden voor Dummies’”, lacht Chantal. “In dat boek stond ‘dat je je geld voor je moest laten werken’. Hoe doe je dat dan?, dacht ik. Zo kwam ik bij beleggen uit. Omdat ik het in het begin best spannend vond en er weinig over wist, kozen we ervoor om ons geld beheerd te laten beleggen. In 2015 stortten we € 10.000 (die € 7.000 + € 3.000 spaargeld) in een beleggingsfonds – met de ene helft van het bedrag kozen we voor een defensieve beleggingsstrategie; de andere helft hielden we neutraal – en hoopten er het beste van.”

Lees ookBeginnen met beleggen: 7 tips van beleggingsexpert Janneke Willemse

Nieuw: investeren in crypto’s

Anderhalf jaar later (2017) is het rendement opgelopen tot 5%. Dat Chantal en Danny daar blij mee zijn, spreekt voor zich. Over de kosten die aan beheerd beleggen kleven, zijn ze minder enthousiast. Chantal: “Als ik er maar genoeg van weet, moet ik het toch ook zelf kunnen doen? Ik ben me in beleggen gaan verdiepen. Daarna opende ik een eigen beleggingsrekening.

In het begin was ik voorzichtig: ik stortte € 5.000 en belegde alles in ETF’s (een beheerd beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt). Hoe meer ik me erin verdiepte, des te zekerder ik me voelde. Ik ging naast ETF’s ook beleggen in losse aandelen, en sinds kort ook in bitcoins. Op het gebied van crypto’s ben ik nog voorzichtig, omdat ik er nog niet genoeg van weet en deze risicogevoeliger zijn: ze kunnen van de ene op de andere dag zomaar 20-30% minder waard zijn.”

Chantal van de Giessen, FIRE, beleggen, pensioen, Ik denk vooruit
Turbulent beleggingsjaar

In het afgelopen jaar (2020) haalde Chantal een uitzonderlijk hoog rendement. Dat jaar gaat de boeken in als een uitstekend beursjaar. Naast de pieken, kent Chantal ook de dalen. “Gemiddeld genomen levert beleggen ons jaarlijks – vanaf de start zo’n zes jaar geleden – een waarde van € 1.000 - € 1.500 op.”

Wees je ervan bewust dat beleggen ook risico’s met zich meebrengt: je inleg kan meer maar ook minder waard worden. Houd ook rekening met de kosten die beleggen met zich meebrengt.

Extra aflossen op hypotheek

Inmiddels volgen de financiën een vast patroon. Als de salarissen binnenkomen, gaat € 2.000 direct naar de beleggingsrekening en € 1.000 naar de reguliere spaarrekening, voor het opbouwen van een financiële buffer. “Dat is best veel, maar omdat onze maandlasten nog geen € 1.000 zijn, kan dat. Tot vorig jaar was de verdeling andersom: toen stortten we € 1.000 naar de beleggingsrekening en € 2.000 naar de spaarrekening. Maar toen we doorhadden dat het rendement uit onze beleggingen zoveel meer was dan de rente op de spaarrekening, draaiden we dat om.”

€ 51.000 aan rente besparen

Zo liep de spaarrekening de afgelopen zes jaar aardig op. Vorig jaar besloot het stel een deel van het spaargeld te gebruiken om extra af te lossen op hun hypotheek. Op 1 januari van 2020 en 2021 losten ze het maximale boetevrije bedrag (ruim € 22.000 per jaar) extra af. Door alle extraatjes – waaronder vakantiegeld, dertiende maand en de belastingteruggave – ook direct op de spaarrekening te storten, lukt het ook om eind van dit jaar hetzelfde bedrag extra af te lossen. Daarna rest nog een laatste extra aflossing van € 16.000 en dan is de hypotheek volledig afgelost. Daarmee heeft het stel dan meer dan € 51.000 aan rente bespaard.

Lees ook: ‘Extra aflossen op mijn hypotheek voelt zoveel lekkerder dan een nieuwe jeans’

Eerder stoppen met werken door FIRE

Linksom of rechtsom, uiteindelijk leidt alles naar het hogere doel: eerder stoppen met werken. “Toen ik voor het eerst las over de FIRE – Financial Independence, Retire Early – beweging, was mijn interesse meteen gewekt. Het idee dat financiële vrijheid ook voor ‘Jan Modaal’ binnen handbereik ligt, sprak me enorm aan. Ik vind m’n werk echt heel leuk en of ik ooit echt wil stoppen met werken weet ik niet, maar ik wil heel graag de vrijheid hebben om zelf m’n tijd in te kunnen delen.”

The Real Dutch Cheapskate 

Mensen denken vaak dat aanhangers van FIRE extreem bezuinigen om zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te worden. “Dat voelt voor ons zeker niet zo. Met mijn blog The Real Dutch Cheapskate wil ik mensen laten zien dat je ook met een modaal inkomen, of met minder zelfs, vermogen kunt opbouwen en je geld voor je kunt laten werken. En dat je daar geen extreme offers voor hoeft te brengen, integendeel. Vorige maand hebben we nog met z’n tweeën een heerlijk wellnessweekend in een luxe hotel gehad, en we doen regelmatig leuke dingen met z’n drietjes. Dat soort dingen moet je jezelf gewoon toestaan.”

Lees ook“Door duurzamer boodschappen te doen, besparen we 50% op onze boodschappenkosten”

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.

Inge Abraham en Annelies Heinen

Meer verhalen over Ik denk vooruit

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenavond, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ je antwoord in een paar woorden", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"BA_C_PIBB":false,"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ZO_C_DAV_SERVICE":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }