Home Blogs van a.s.r. De nieuwe Hansje Brinker is gevonden!

De nieuwe Hansje Brinker is gevonden!

29 september 2017

In de Waterhelden-competitie gingen inwoners van Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer aan de slag met ideeën om hun woonomgeving beter bestendig te maken tegen hoosbuien en wateroverlast. De winnaar is de Veronicaschool in Haarlem met het idee om de tegels van het schoolplein te vervangen door speelnatuur zodat regenwater makkelijker kan worden opgenomen in de grond.

In de Waterhelden-competitie gingen we op zoek naar de Hansje Brinker van deze tijd. Hansje werd de held van Haarlem door met zijn vinger een gaatje in de dijk te dichten. Door klimaatverandering hebben we steeds meer te maken met andersoortige wateroverlast. Denk aan wolkbreuken waardoor in korte tijd zoveel regen valt dat straten en huizen onder water komen te staan. Deze uitdaging vraagt om actie van overheid én burgers, en oplossingen die minstens zo creatief en daadkrachtig zijn als een vinger in de dijk steken.

Overstromingsverzekering

Dat het onderwerp zeer actueel is, blijkt wel uit het pleidooi van het Verbond van Verzekeraars van eerder deze maand voor een verplichte collectieve overstromingsverzekering. De ingediende plannen voor de Waterhelden-competitie waren echter veel praktischer van aard. In totaal hebben negen verschillende inzendingen, waarvan de beste 5 doorgingen naar de finale, laten zien hoe zij zich voorbereiden op heftige hoosbuien in de toekomst, waarmee biodiversiteit en leefbaarheid verhoogd wordt en hittestress wordt tegengaan. 

De nieuwe Hansje Brinker

De Veronicaschool in Haarlem is de trotse winnaar van de competitie en de bedenkers ontvingen een cheque van €3.500. Zij willen het schoolplein omtoveren tot zogenaamde speelnatuur. Een groene omgeving is namelijk niet alleen goed voor het milieu, het helpt kinderen ook in hun ontwikkeling. Door kinderen en natuur aan elkaar te verbinden dragen zij bij aan een gezonde, duurzame toekomst. 

Samenwerking

De Waterhelden-competitie was een samenwerking tussen verschillende partijen uit de regio die klimaatadaptatie hoog op de agenda hebben staan. Hoogheemraadschap Rijnland, a.s.r., Rabobank, gemeenten Haarlem en Haarlemmermeer, AH Daktuinadvies en Meerlanden hebben in samenwerking met Nudge deze campagne tot stand gebracht. Ber Onderwater, relatiemanager schade van a.s.r.: ‘Voor a.s.r. zijn preventieve maatregelen tegen wateroverlast zeer belangrijk, want het voorkomt veel ongemak bij klanten. Deze campagne sloot daar goed op aan’.

Zelf aan de slag?

Bij het winnende idee worden de tegels van het schoolplein gehaald en vervangen voor speelnatuur. Dat is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar zorgt er ook voor dat regenwater beter geleidelijk afgevoerd wordt. Dat kun je natuurlijk ook in je eigen tuin doen. Of plaats bijvoorbeeld een regenton. Goed voor het tijdelijk opvangen van regen, en ook nog eens gratis water voor de planten in je tuin! Kijk voor meer inspirerende ideeën op de website van de Waterhelden-competitie.

a.s.r.
Christel van Capelleveen

Meer verhalen over a.s.r.