Home Blogs van a.s.r. “De rest van mijn leven wil ik fulltime mensen blijven helpen”

“De rest van mijn leven wil ik fulltime mensen blijven helpen”

05 september 2017

Marokkaanse Nederlander Youunis ElAtrach (28) is actief binnen Stichting Dunya. Die begeleidt kinderen en jongeren om hun participatie in de samenleving te stimuleren. "We leren de kinderen ook dat je iets moet terugdoen voor de maatschappij.”

Youunis: “Ik ben teammanager bij verzekeraar a.s.r. Daarnaast doceer ik bedrijfseconomie aan de Hogeschool Utrecht. Verder ben ik voorzitter van Stichting Dunya. Wij zetten ons in voor de ontwikkeling van ruim 135 kinderen en jongeren. Denk daarbij aan huiswerkbegeleiding, examentraining en Nederlandse lessen. Waarom? Zij zijn de toekomst."

Hoe ben je op het idee gekomen voor de stichting?

“Als zestienjarige merkte ik de verharding van de samenleving op. Ik besloot een tegenbeweging te maken. Dat deed ik in de vorm van voetbaltoernooien organiseren tussen diverse nationaliteiten. Het werkte verbindend. 

Toen ik studeerde aan de universiteit in Rotterdam, begon ik bijles te geven aan de keukentafel. Vrijwillig, voor kinderen uit de buurt. Dat groeide uit tot Stichting Dunya. Wij helpen kinderen tussen de 7 en 18 jaar die geen geld hebben voor bijles. Maar we organiseren ook uitjes, kringgesprekken over actualiteiten en trainingen om de sociale vaardigheden van de kinderen te verbeteren. Dat doen we met een groep vrijwilligers.” 

Waar haal jij voldoening uit?

“Als ik zie dat kinderen groeien. Door onze inspanningen staan ze sterker in hun schoenen, verbeteren hun schoolprestaties en het belangrijkste: ze krijgen een doel om naartoe te werken. Die stip op de horizon, die is essentieel. Ook leren we kinderen dat je iets moet terugdoen voor de samenleving. Zelfs een klein gebaar levert veel op. Voor jezelf en voor de ander. Het doet me dan ook goed om te zien dat veel oud-leerlingen hier bijles geven.”

Door wie laat jij je inspireren?

“Van huis uit heb ik meegekregen dat je altijd anderen moet helpen en moet delen. Mijn eerste bijbaantje was donateurs werven voor een goed doel. Verder lees ik veel en kijk ik documentaires over mensen die het verschil maken in de wereld. Dat inspireert me. Maar uit mijn geloof haal ik de meeste kracht."

Wat zijn uitdagingen die je tegenkomt?

“Negatieve mensen die zeggen dat iets niet kan. Dat zijn mensen die niet van verandering houden, daar worden ze bang van. Het is de kunst om dan toch te blijven geloven in je idee en ze daarvan te overtuigen. En het allerbelangrijkste: gewoon doen!” 

Hoe zie jij jezelf over veertig jaar?

“Misschien werk ik dan in het buitenland, ik zie mezelf echt als wereldburger. Het lijkt me gaaf om later in mijn carrière bij een goed doel te werken. Wie weet, ga ik scholen opzetten in derde wereldlanden. Ik geloof heilig in onderwijs. In ieder geval wil ik de rest van mijn leven mensen fulltime blijven helpen.“

Hoe heb jij je oude dag financieel geregeld?

"Naast het pensioen dat ik opbouw via mijn werkgever, spaar ik goed. Geld opzij zetten voor later is slim, dat zie ik nu aan mijn eigen ouders. Ik help mijn vader met zijn financiën en zie precies wat erin komt en wat eruit gaat. Op dat moment word je je ervan bewust dat een pensioen heel belangrijk is en dat het wijsheid is dat je het nu goed regelt voor jezelf. Dat is leerzaam en kan ik iedereen aanraden.

Pensioen klinkt misschien als iets voor oude mensen, maar het is belangrijk om er nu al over na te denken. Ik druk mijn vrienden die voor zichzelf werken op het hart: ga nu beleggen voor je oude dag, anders heb je het straks niet goed geregeld. 

Overigens gaat het in Nederland anders dan in Marokko, daar zijn je kinderen je oudedagvoorziening. Zij zorgen voor je. In ruil daarvoor passen ouderen bijvoorbeeld op de kleinkinderen. Dat gaat ook makkelijker, omdat ouders, kinderen en kleinkinderen bij elkaar in de buurt wonen. Niemand brengt zijn ouders naar een bejaardentehuis. Ik zou mijn ouders ook in huis nemen, mocht dat nodig zijn. Er is overal een oplossing voor te vinden. Weet je, ik heb niet veel nodig en ben snel tevreden. Dan ben je al snel rijk.”

Wil je weten wat jij later te besteden hebt? Check hier hoe het ervoor staat met jouw pensioen

Pensioen
Fleur Brockhus

Meer verhalen over Pensioen