Home Blogs van a.s.r. De voor- en nadelen van extra terugbetalen op je hypotheek

De voor- en nadelen van extra terugbetalen op je hypotheek

28 december 2019

Wil je geen belasting betalen over je spaargeld? Of wil je snel je hypotheek terugbetalen zodat je tijdens je pensioen geen hypotheekuitgaven meer hebt? Er zijn een aantal redenen waarom je extra kunt terugbetalen op je hypotheek. Maar of extra terugbetalen de beste keuze is voor jou, hangt af van je persoonlijke situatie.

Geen belasting betalenover je spaargeld

Het einde van het jaar 2019 nadert. Veel mensen willen aan het einde van het jaar nog extra terugbetalen op hun hypotheek met hun spaargeld. Maar waarom eigenlijk? Dit heeft te maken met belasting.

Als je straks, op 1 januari meer dan 30.846 euro (2020) op je spaarrekening hebt staan, moet je over dat bedrag boven 30.846 euro belasting betalen. Als je samenwoont met je partner mag je 61.692 euro spaargeld hebben zonder daarover belasting te betalen. Extra terugbetalen met je spaargeld zorgt direct voor een lager maandbedrag. Ook betaal je op deze manier minder belasting over je spaargeld voor 2020 en 2021. De belastingheffing in box 3 voor spaargeld wordt vanaf 2022 waarschijnlijk versoepeld. En valt je hypotheek hierdoor in een lagere risicoklasse? Dan daalt de rente bij a.s.r. automatisch mee.

Door extra terug te betalen met je spaargeld wordt je buffer wel kleiner. Let er dus op dat je genoeg geld overhoudt om onverwachte kosten te kunnen betalen zoals een autoreparatie of een kapotte wasmachine. Geld wat je op korte termijn denkt nodig te hebben kun je beter op je spaarrekening laten staan.

Geen hypotheekuitgaventijdens je pensioen

Wat is nu slimmer? Extra terugbetalen op je hypotheekschuld of dit geld gebruiken om een extra pensioen potje op te bouwen voor later? Extra terugbetalen kan verstandig zijn voor werknemers met een laag opgebouwd pensioen of voor mensen die te weinig geld hebben om voor lange tijd een pensioen bij elkaar te sparen. Zo zorg je ervoor dat je op de einddatum van je hypotheek helemaal geen maandlasten meer hebt. Of hele lage maandlasten, die je ook met je pensioeninkomen kunt betalen.

Houd er wel rekening mee dat je met extra terugbetalen al het geld in je stenen stopt. Je zorgt zo voor meer overwaarde op je huis, maar dat geld krijg je niet zomaar op je bankrekening. Dus zorg altijd voor een buffer. Ook is het niet zeker of de waarde van je huis straks even hoog is als nu. Over 20 jaar kan de waarde van je woning bijvoorbeeld weer flink gedaald zijn. Door extra terug te betalen verklein je wel de kans op een restschuld bij waardevermindering van je huis. 

Extra terugbetalen hoeft dus niet altijd de beste keuze te zijn. Wil je meer inzicht in jouw situatie als je met pensioen gaat? Schakel dan een adviseur in. 

Spaarhypotheek

De spaarhypotheek is minder geschikt om extra op terug te betalen. Bij deze hypotheekvorm is je hypotheek verbonden aan een verzekering. Tijdens de looptijd betaal je niet terug op deze lening. Je betaalt je hypotheek op de einddatum terug met het gespaarde bedrag in je verzekering. Bespreek met je adviseur of het verstandig is om extra terug te betalen op jouw spaarhypotheek.

Jeanne Viergever

Meer verhalen over Hypotheek