Drones: zoek dekking!

29 december 2016
Steeds meer mensen gebruiken drones, zonder precies te weten dat er regels zijn omtrent het gebruik ervan. Wat moet je doen als je drone neerstort en schade veroorzaakt? Wat zijn de risico’s, en waar moet je rekening mee houden? En nog belangrijker: hoe voorkom je dat?
De afgelopen vier jaar nam het aantal gemelde voorvallen met drones flink toe. In mei 2016 waren er al drie keer zoveel voorvallen dan in heel 2015.

Vlieg Veilig app

Wil je zeker weten dat je mag vliegen waar je op dat moment staat? Gebruik dan de Vlieg Veilig app. Met deze app heb je real-time inzicht in waar je wel en niet mag vliegen met je drone. Ook houdt de app je op de hoogte van de geldende wet- en regelgeving voor het vliegen met drones. Zo weet je zeker dat je altijd veilig en verantwoord vliegt.

De app geeft bijvoorbeeld aan waar je op moet letten:
 
  • Je mag niet boven autowegen, bebouwing en spoorlijnen vliegen met je drone. Ook mag je niet vliegen in de buurt van een vliegveld.
  • Denk eraan dat je je drone altijd moet kunnen zien. Niet alleen om hem goed te kunnen besturen, maar dit is ook echt een regel.
  • Het gewicht van je drone mag maximaal 25 kilo zijn (binnenkort verandert dit naar 4 kilo).

Goed verzekerd

Gebeurt er toch wat? Het kan natuurlijk altijd mis gaan. Als je drone schade veroorzaakt, valt dit onder je aansprakelijkheidsverzekering. Check wel vooraf of je drone voldoet aan de eisen, bijvoorbeeld aan het maximum gewicht.

De drone zelf valt onder je inboedel. Als je een drone ook buiten het woonhuis wilt verzekeren heb je daar vaak een aparte dekking voor nodig. Bij a.s.r. heb je daar de aanvullende Kostbaarhedendekking voor. Check de polisvoorwaarden of vraag je adviseur of jouw drone wel verzekerd is.

We hebben nu wat regels genoemd, belangrijk is wel te weten dat deze alleen gelden bij particulier gebruik. Gebruik je je drone zakelijk? Check dan de site van het Verbond voor Verzekeraars, die hebben alle regels op een rij gezet.
Verzekeren
Eline Horst

Meer verhalen over Verzekeren