Home Blogs van a.s.r. Duurzaam beleggen voor een verantwoord rendement

Duurzaam beleggen voor een verantwoord rendement

15 oktober 2021

Een elektrische auto, een dagje minder vlees of duurzame kleding. Misschien maak ook jij steeds vaker een verantwoorde keuze. Ook als belegger kun je duurzaamheid meenemen in je keuzes. Hoe dat werkt, vertelt Marjolein Meulensteen van a.s.r. vermogensbeheer.

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doel?

Ontdek beleggen bij a.s.r.
Wat is duurzaam beleggen?

Marjolein is als Portfoliomanager Responsible Investing mede-verantwoordelijk voor de duurzame investeringen van a.s.r. Ze vertelt wat duurzaam beleggen inhoudt. “Duurzaam beleggen is niets meer dan beleggen gebaseerd op duurzame en verantwoorde keuzes in investeringen.” Maar zo eenvoudig is dat in de praktijk helaas niet. Want hoe maak je die duurzame keuzes en hoe weet je wat verantwoord is? “Bij  a.s.r. geloven we dat duurzaam beleggen betekent dat we investeren in de winnaars van de toekomst.”

Dat een duurzaam beleggingsbeleid ten koste gaat van een mooi rendement hoeft niet het geval te zijn.

Marjolein

Winnaars van de toekomst

Winnaars van de toekomst zijn volgens Marjolein bedrijven die nu verantwoord ondernemen en daar in de toekomst hopelijk de vruchten van plukken. “De wereld om ons heen verandert. We zijn steeds bewuster bezig en dat zie je ook terug in de economie. Bedrijven die zich nu bezighouden met vervuilende of onverantwoorde praktijken zijn over een paar jaar misschien niet meer gewenst. Voor bedrijven die vooroplopen op het gebied van duurzaamheid liggen er juist mooie kansen. Dat zijn de bedrijven waar we op willen focussen.”

“Duurzaam beleggen en rendement gaan hand in hand”

Dat een duurzaam beleggingsbeleid ten koste gaat van een mooi rendement hoeft volgens Marjolein niet het geval te zijn. Bij a.s.r. geloven we in beleggen voor de lange termijn. Door te focussen op die winnaars van de toekomst kunnen we op de lange termijn een mooi rendement te behalen op een duurzame manier.”

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek “Waarom vrouwen minder verdienen: en wat we eraan kunnen doen” van Sophie van Gool.

Auteur Sophie van Gool van het boek 'Vrouwen hebben meer kans'| Ik denk vooruit | Financieel inzicht | a.s.r.
Mens, milieu en maatschappij

Maar hoe bepaal je of een bedrijf duurzaam genoeg bezig is? “Om bedrijven te toetsen op hun duurzame woorden en daden kijken we naar verschillende punten. Bijvoorbeeld de arbeidsomstandigheden en beloning van de medewerkers, de visie van het bedrijf op duurzaamheid en nog honderden andere criteria. Voor al die criteria kijken we of ze voldoen aan onze maatstaven. Binnen bepaalde sectoren kijken we strenger naar bepaalde criteria. Bij kledingbedrijven kijken we bijvoorbeeld extra goed of er geen kinderarbeid in de productieketen zit.”

Lees meer over a.s.r. als duurzame belegger.

ESG-criteria

“Om de beleggingswereld in te delen op duurzaamheid zijn internationale criteria vastgesteld. Deze ESG-criteria (Environmental, Social & corporate Governance) leggen bedrijven langs de duurzame meetlat en geven ze een waardering. Hoe hoger deze waardering, hoe verantwoorder de belegging.”

Praten, uitsluiten en impact maken

"Voldoet een bedrijf niet aan onze criteria, dan sluiten we het uit. We investeren niet of niet langer in deze bedrijven. Er zijn tal van redenen om een bedrijf uit te sluiten”, legt Marjolein uit. “Sommige sectoren zijn voor ons per definitie uitgesloten. Als a.s.r. willen we bijvoorbeeld niet investeren in wapenhandel of tabaksindustrie.”

“We kunnen er ook voor kiezen om de dialoog aan te gaan. Als aandeelhouder kun je invloed uitoefenen op het beleid van een bedrijf. Dat doen we als a.s.r wanneer we misstanden zien op gebieden die wij belangrijk vinden. Dit is vaak een nog krachtiger middel dan uitsluiten. Als wij uitstappen zijn er andere partijen die wel instappen, maar als aandeelhouder kun je echt invloed uitoefenen.”

“Aan de andere kant willen we ook investeren in bedrijven of landen die het juist wél goed doen. Dit noemen we impactinvesteringen. Zijn bedrijven of landen goed bezig op het gebied van duurzaamheid? Dan kunnen we met onze investering een extra steuntje in de rug geven. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is FairPhone dat modulaire telefoons maakt en zo bijdraagt aan minder verspilling.” 

Duurzame start met beleggen?

Vind je het ook belangrijk om te investeren in jouw toekomst? Wij bieden je die mogelijkheid. Als je bij a.s.r. je geld laat beleggen, weet je dat je geld niet belegd wordt in zaken zoals kinderarbeid, wapenhandel en tabaksindustrie. Weet jij al hoe je er financieel voor staat en wil je een duurzame start maken met beleggen? Ontdek dan hoe dit makkelijk kan bij a.s.r.

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De beleggingsonderneming ASR Vooruit BV is onderdeel van a.s.r.

Start met duurzaam beleggen bij a.s.r.

Met Doelgericht beleggen kun je toewerken naar jouw doelen op de lange termijn. Op een eenvoudige én duurzame manier. Je geld wordt namelijk niet belegd in zaken zoals wapens, steenkool en tabak. En wél in bedrijven die echt iets doen tegen klimaatverandering. Start nu met duurzaam beleggen en ontvang € 70 beleggingstegoed. 

Ik denk vooruit