Home Blogs van a.s.r. Merel Wildschut: 'Deze 5 stappen zette ik richting een duurzaam leven'

Merel Wildschut: 'Deze 5 stappen zette ik richting een duurzaam leven'

08 juli 2021

Merel Wildschut van De Groene Meisjes besloot 10 jaar geleden om het roer om te gooien: "Ik at al jaren geen vlees, maar vond ook de eierindustrie en de zuivelindustrie niet iets waar ik deel van wilde zijn. Dus besloot ik helemaal plantaardig te gaan eten. Ook probeerde ik zo veel mogelijk producten in huis te vervangen door vegan opties. Dat was best even zoeken. Ik heb in het begin veel tijd in de winkel doorgebracht. Wat is nu wel vegan en wat niet? Tegenwoordig staat het vaak op de verpakking, dat was toen nog niet zo. Inmiddels kost het me amper moeite meer. Ik weet nu waar ik op moet letten. En het aanbod aan vegan eten, drinken en producten is zoveel groter dan destijds."

Duurzame lifestyle

De buitenwereld noemt Merel’s levensstijl vaak vegan. Zij kiest zelf liever voor het woord 'duurzaam'. "Want het gaat voor mij verder dan alleen geen dierlijke producten eten. Het gaat over de aarde zo min mogelijk belasten."

Lees ook: gastblog Merel Wildschut - Willemijn woont duurzaam en zelfvoorzienend in de stad

  • Duurzaam poetsen: "Kijk eens naar de schoonmaakmiddelen in je kast. Zeker in de agressieve producten zitten vaak ingrediënten waar de aarde niet blij van wordt. Het is ook voor je eigen gezondheid en die van je kinderen niet goed." Het klinkt gek, maar veel schoonmaakmiddelen bevatten dierlijke producten, zoals bijvoorbeeld bijenwas. Of de producten zijn getest op dieren. Er zijn tegenwoordig veel vegan opties. Merel: "Zelf schoonmaakmiddelen maken is ook steeds populairder. Met baking soda en citroen of azijn. Online vind je allerlei simpele recepten die ook nog eens helemaal budgetproof zijn.
  • Kleding een tweede leven geven: steeds meer mensen zien in dat de kledingindustrie erg vervuilend is en dat het vaak ook schort aan goede omstandigheden voor werkers. Merel kiest daarom voor tweedehands kleding: "Er wordt zoveel weggegooid dat nog hartstikke leuk is en een tweede leven verdient. Ik heb een grote voorliefde voor vintage kleding en koop het online of bij vintage winkels. Er zijn natuurlijk wel duurzame kledingmerken maar dat is een dure grap. Hergebruik is vaak de duurzaamste optie."
  • Een tijdloze inrichting: met elke interieurtrend meewaaien doet Merel niet. Je zult haar niet snel meubels of accessoires zien kopen bij een winkel waar alles van spaanplaat gemaakt wordt. Nee, haar huis staat vol met vintage vondsten: "Alles in mijn huis heeft een verhaal. Dat tafeltje vond ik daar, die stoel scoorde ik daar. Ik vind dat leuk. De kwaliteit is ook nog eens goed en het gaat lang mee. Ik ga graag naar kringloopwinkels om te struinen. Ik doe lang met mijn spullen, wat ook duurzaam is. Ik gooi dingen niet weg omdat ze niet meer in de mode zijn."
  • Een vegan hapje: Merel bracht onlangs een kookboek uit getiteld ‘Vegan voor iedereen.’ Met daarin toegankelijke vegan recepten, die ook nog eens niet de hoofdprijs kosten. Plantaardig eten was 10 jaar geleden, toen Merel ermee begon, nog niet zo toegankelijk: "Ik was nog veroordeeld tot de dure biologische winkel. Mensen die nog eens 10 jaar eerder al waren gestart, begonnen met alleen maar notenburgers en droge brokken tofu. Tegenwoordig is vegan eten zoveel makkelijker. Het aanbod aan vegan producten wordt steeds groter. Je kunt zelfs je lievelingsijs nu vegan in de koeling vinden. Mensen denken vaak dat plantaardig eten ingewikkeld is, maar in veel huishoudens wordt al per ongeluk vegan gegeten af en toe. Wanneer je je pasta met nepgehakt, groenten en tomatensaus maakt, is de kans groot dat je maal al vegan is. Een paar keer per week dierlijke producten laten staan is super en ook nog eens hartstikke lekker."
  • Een vegan crème: wist je dat er vaak dierlijke producten in cosmetica verwerkt zijn? Lippenbalsem en handcrème bevatten vaak bijenwas. Glycerin is dierlijk vet en zit in van alles verwerkt, net als zijde van zijderupsen. Karmijn kleurt lippenstift rood en komt uit insecten. Steeds meer cosmeticamerken gaan over op veganistische ingrediënten. Merel: "Dat juich ik natuurlijk toe. Kies voortaan een vegan merk. Het is zo’n kleine gedragsverandering en maakt écht verschil."
     

Merel is geen rechtlijnig type. Ze zegt niet dat iets goed of fout is. "Ik moedig iedereen aan om meer plantaardig te gaan eten en leven maar veroordeel het niet als iemand een andere keuze maakt. Of als het niet 100% vegan is, allemaal. Ik bestel zelf in een restaurant ook wel eens een gerecht waar wel ei of kaas in zitten. Het hoeft niet perfect. Het gaat om de inzet."

Meer inspiratie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan maak je ook nog eens kans op een Moneyplanner van PorteRenee. Je ontvangt dan elke maand inspiratie van ons om duurzaam te wonen én geld te besparen.

moneyplanners van porterenee
PorteRenee

Meer verhalen over Duurzaam wonen