Home Blogs van a.s.r. “Dolfijnen springen tussen het plastic door” ziet Kelly, die op een zeilboot woont

“Dolfijnen springen tussen het plastic door” ziet Kelly, die op een zeilboot woont

01 september 2021

Kelly Bontje (35) woont op een zeilboot en zeilt daarmee sinds 2018 met haar partner David en hond Floyd de wereld over. Ze kunnen maandenlang op zee dobberen: “Zee en wind geven ons stroom.”

“Ik ben een watersportfreak. Mijn moeder zei dat als ik vroeger als kind één vinger in een glas water stak, ik al blij was. Dus voelde het heel natuurlijk om ook op het water te gaan wonen.”

'Jullie leven helemaal zelfvoorzienend op de boot?'

“Grotendeels, ja. We proberen de motor zo min mogelijk te gebruiken. Op de top van de mast hebben we een windgenerator, die energie oplevert. Naast de windgenerator hebben we vijf zonnepanelen die voor energie zorgen. Zeilapparatuur, navigatie, verlichting, het kost allemaal best veel stroom. En dan hebben we nog een wasmachine, oven, koelkast en vriezer. Vorig jaar installeerden we lithiumbatterijen en we hebben een watermaker dat van zout water drinkwater maakt. We hoeven dus geen water te halen in een jachthaven. Als we echt willen kunnen we maanden op de oceaan dobberen. Tijdens de pandemie lagen we drie maanden voor de kust van Antigua waarbij ik slechts één keer aan land ben gegaan voor essentiële boodschappen.” 

'Wat zie je op het water van vervuiling?'

“We zien zoveel afval, vooral plastic, om onze boot heen drijven. Tegenwoordig zijn dat vooral eindeloos veel drijvende mondkapjes, ongelooflijk. Het contrast is soms groot: een springende dolfijn of walvis naast de boot of een walvis en verderop drijft er plastic rond. Dat is confronterend.”

'Hoe is jullie band met de natuur?'

Hoe is jullie band met de natuur?
“We hebben respect voor de natuur, vooral voor de oceaan. Je kunt niet vechten tegen de elementen. Verder proberen we zo min mogelijk afval achter te laten. We kopen bijvoorbeeld zo min mogelijk producten in plastic verpakking. Zelfs bananen zitten in plastic in sommige landen. Omdat ik vaak in warme landen ben, doe ik boodschappen met mijn koeltas. De groenten en fruit gaan vervolgens rechtstreeks weer de koelkast in.” 

Het klinkt als een prachtig leven, maar niet perse altijd een comfortabel leven. Denk je nooit: waarom wilde ik dit ook alweer?
“Natuurlijk! Het is geen makkelijk leven maar wel een avontuurlijk leven. Je ligt niet elke nacht lekker 8 uur in je bed te slapen. Als de zee wild is, slaap je om de beurt. Soms is het billen knijpen. Mijn grootste angst is dat David overboord slaat. Dus heb ik hem een regel opgelegd: Niet overboord slaan.”

Ik vind dit best eng klinken. 
“Het is soms inderdaad heftig, vooral met slecht weer. Toen we de Noord Atlantische oceaan van Canada naar Ierland overstaken hebben we behoorlijk wat slecht weer gezien. Maar je bent dan zo gefocust op wat je moet doen om er veilig te komen. Pas achteraf zeg je tegen elkaar: “Wat gaaf! We zijn gewoon de Noord Atlantisch Oceaan overgestoken!”

 Wat is de mooiste bestemming?
“Canada is ruig en fantastisch. Het voelt echt als de andere kant van de wereld. Maar ook Barbuda, een eiland in de Caraïbische Zee, met haar prachtige wit, bijna roze stranden en helderblauw water. Cuttyhunk Island was ook supergaaf, dit is een van de Elizabeth-eilanden in Massachusetts in de USA. Je hoort het al: te veel plekken om op te noemen.”

Ten slotte: hoe vindt de hond het?
“Ha! Floyd moest in het begin wel even wennen. Hij durfde niet te zwemmen. Nu wel. Als ik zeg: zwemmen? Dan springt-ie zo het water in. We zijn alledrie nu helemaal in ons element op het water.

PorteRenee

Meer verhalen over Duurzaam wonen