Home Blogs van a.s.r. Zwembad in de tuin? Zo doe je het zo duurzaam mogelijk

Zwembad in de tuin? Zo doe je het zo duurzaam mogelijk

23 juni 2021

Bij de zomer hoort eigenlijk wel een zwembad in de tuin. Maar hoe doe je dat zo duurzaam mogelijk? Zodat het jouw gezin plezier oplevert en de aarde niet onnodig belast.

 

6 tips voor een natuurvriendelijk zwembad

Kinderen zijn in de zomer uren zoet in een zwembadje. Voor kleintjes is de oude, vertrouwde blauwe schelp genoeg. De grotere kinderen nodigen de hele buurt uit in hun Intex-bad. Wanneer zij op bed liggen, genieten ook de volwassenen er nog van.

Maar hoe gebruik je een zwembad in de tuin zo duurzaam mogelijk? Er zijn allerlei manieren om te voorkomen dat je onnodig vaak het water moet verversen. Ondanks dat water in Nederland niet duur is en je een flink opblaaszwembad al hervult voor een paar euro, is het natuurlijk niet echt duurzaam. Ook omdat er geen oneindig aanbod aan drinkwater is, zeker niet in een warme zomer.

Lees ook: Is je opzetzwembad eigenlijk verzekerd?

We geven 6 tips om plezier te hebben van het zwembad in je tuin, zonder dat je het milieu onnodig belast:

 

 

 

Tip 1: Voetenbadje

Voordat je het zwembad in mag, moet je eerst je voeten wassen in het voetenbadje. Dat kan gewoon een emmer met schoon water zijn. Als iedereen met vieze voeten het water in duikt, is je water binnen no time bruin of groen en moet je het verversen.

 

Tip 2: Afdekken

Heb je een zwembad dat je verwarmt? Koop dan een goede deksel om deze af te dekken wanneer je ‘m niet gebruikt. Een dekzeil wordt vaak standaard geleverd, maar een op te blazen deksel voor daaronder houdt de warmte nog veel beter vast. Dat is een investering die je weer terug verdient.

 

Tip 3: Let op je gras

Wil je je zwembad langer dan een week laten staan? Zet ‘m dan niet op het gras, want dat overleeft het niet. Dan blijft er een gele en dode plek achter in je gazon. Liever zet je je bad dan op de tegels.

 

Tip 4: Check je filter

Bij een zwembad met filter, moet je dat filter geregeld schoonmaken. Een vies filter kan je water niet goed filteren en zo wordt het water dus troebel. Zorg dat je filter fris is, zo kan je zwembad schoon blijven en hoef je het water niet onnodig vaak te vervangen.

 

Tip 5: Spaar je planten

Veel mensen laten het zwembadwater na gebruik in de tuin lopen. Als je chemicaliën gebruikt in je zwembad is dat niet fijn voor de planten. Chloor hoeft in lage dosering geen probleem te zijn. Leeg het water niet net nadat je chloor hebt toegevoegd. Liever wacht je even. Chloor verdampt namelijk. In het riool dan maar? Dat kan, maar check wel even bij de gemeente of er bij jou wordt gewerkt met een gescheiden rioolstelsel. In dat geval wordt schoon water zoals regen apart via een afvoerput naar een sloot gepompt. Als jij daar je chloorwater bij gooit, worden vissen daar niet zo blij van.

 

Tip 6: Overweeg een zwemvijver

Een zwembad in je tuin betekent vaak dikke pret maar 100% duurzaam is het natuurlijk nooit. Wil je dat wel en heb je de ruimte? Denk dan eens aan een zwemvijver. Dat staat mooi, in de zomer kun je erin zwemmen en het vangt ook nog eens overtollig regenwater op. Als je ook nog een helofytenfilter gebruikt om het water energiezuinig en duurzaam te filteren, dan wordt de natuur wel helemaal blij van jouw zwembad. 

PorteRenee

Meer verhalen over Duurzaam wonen