Home Blogs van a.s.r. Duurzame feestdagen: denk hier ook eens aan!

Duurzame feestdagen: denk hier ook eens aan!

10 november 2021

Natuurlijk koop je niet zakken vol plastic en gooi je niet onnodig veel eten weg. Maar deze 7 tips helpen je om jouw feestdagen nog een tikkie duurzamer te maken.

De tijden van meer, meer, meer zijn wel voorbij. De tijdgeest is veranderd. We weten inmiddels wat dat consumeren met de aarde doet. Nu we het weten, kunnen we het proberen te veranderen. Nee, je kan niet eigenhandig de wereld vergroenen. Maar je kunt wel je eigen huishouden wat duurzamer maken. Dat lijkt ons een mooi streven.

Veel dingen liggen voor de hand, als je voor groene feestdagen gaat. Wat dacht je van:

  • Een vegetarisch kerstdiner
  • Niet te veel cadeaus kopen
  • Zoveel mogelijk lokaal winkelen

Maar er zijn ook dingen die vervuilend zijn, waar je niet meteen aan denkt. Wij zetten 7 dingen op een rij die je met weinig moeite, deze december duurzamer kunt aanpakken.

1. Cadeaupapier

Wist je dat er miljoenen meters papier worden gebruikt en weer weggegooid tijdens de feestdagen? Onzin eigenlijk, want het wordt er binnen twee tellen vanaf gescheurd en in een hoek gegooid. Sinterklaas en de Kerstman kunnen best wat duurzamer inpakken. In sjaaltjes of in stoffen doeken bijvoorbeeld. Met een mooi blad uit de boom ertussen gestoken, voor de sier.

2. Kies voor LED-lichtjes

Dat is altijd een goed idee, maar in de tijd waarin licht ook als decoratie dient, is het extra belangrijk. Led-lampjes gebruiken zo’n 90% minder energie dan oudere lampen. Even een investering om te kopen, maar dat verdien je zo terug.

3. Gewoon genoeg eten

Zit jij ook altijd extreem vol na het kerstdiner? Dat voelt helemaal niet fijn, is niet gezond en ook nog onnodig belastend voor de aarde. Kies voor normale porties. En meet deze tijdens het koken goed af. Je hoeft met Kerst echt niet twee keer zoveel te eten. Natuurlijk is er wat extra’s maar de porties per persoon blijven hetzelfde. Zo ga je net zo fit van tafel, als dat je ging zitten. Het scheelt boodschappengeld, je belast de aarde minder en je hoeft geen eten weg te gooien.

4. Geen spullen maar ervaringen

Quality time samen is toch het allerleukste om te geven? Veel leuker dan weer een ding. Het geeft de ander het gevoel dat je graag tijd met hem of haar doorbrengt. En de herinneringen aan jullie uitje blijven jaren goed!

5. Geen kerstkaarten?

Kerstkaarten zijn leuk, maar ook slecht voor het milieu. Niet alleen is er papier voor nodig, maar die kaarten moeten ook bezorgd worden. Dat vereist weer vervuilend transport. Is jouw Kerst niet compleet zonder kerstkaarten, ga er dan gewoon voor. Maar stuur je ze eigenlijk elk jaar alleen maar omdat het van je verwacht wordt? Dan is de milieubelasting ervan een mooie reden om ermee te stoppen.

6. Liever opladen

Wist je dat 40% van de batterijverkoop plaatsvindt rond de feestdagen? Dit zijn Amerikaanse cijfers, maar ik kan me voorstellen dat dat in Nederland ook ongeveer zo is. Indrukwekkende cijfers. Gebruik je ook veel batterijen tijdens de feestdagen? Kies dan in ieder geval voor oplaadbare exemplaren. Helemaal leuk als je ze op kunt laden met de energie van je eigen zonnepanelen.

7. Vraag het gewoon

Ga dan niet zomaar iets kopen, maar vraag gewoon naar zijn of haar wensen. Daar is niks mis mee. Beter minder spontaan een cadeau kopen waar iemand heel blij mee is, dan een presentje dat rechtstreeks de prullenbak in gaat.

Doe je mee? Maak jij jouw feestdagen ook een tikkie duurzamer?

PorteRenee

Meer verhalen over Duurzaam wonen en inrichten