Home Elle was al heel lang fan van FIRE

Elle (33): “Ik was al fan van FIRE, alleen kende ik de term nog niet”

Elle wil uiterlijk op haar 50ste kunnen stoppen met werken
17 september 2021

Als studente hield Elle haar uitgaven al netjes bij. Ze leende niet bij (“een no-go!”) en stortte haar stagevergoeding braaf op een spaarrekening. “Een duidelijk doel had ik niet, maar het leek me in ieder geval verstandig alvast te beginnen met sparen.” Dat doet Elle, inmiddels moeder van een 1,5-jarige dochter en zwanger van haar tweede, nog steeds. Het doel: de vrijheid hebben om te kunnen stoppen met werken. Hoe zij en haar partner zo snel mogelijk financieel onafhankelijk – FIRE – hopen te worden, vertelt ze in dit blog.  

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doelen? Ontvang nu € 70 euro beleggingstegoed!

Ontdek beleggen bij a.s.r.

Naam: Elle Loijens 
Beroep: Financieel blogger 
Huwelijkse staat: Geregistreerd partnerschap met Nelson, moeder van Rosa (1,5 jaar), tweede op komst
Leeftijd: 33 jaar
Woonplaats: Valkenswaard

Sparen vanaf haar eerste salaris

Elle kan zich nog goed herinneren dat ze haar eerste ‘echte’ salaris ontving. “Het is echt zo’n mijlpaal die hoort bij je eerste fulltime ‘grotemensenbaan’. Ik zag in mijn omgeving dat mensen dan een keuze maken: of ze geven hun salaris bijna helemaal uit – liefst zo snel mogelijk – of ze realiseren zich dat dit een goed moment is om aan de toekomst te werken. Ik hoor in die laatste categorie. Natuurlijk genoot ik ervan dat ik meer geld had, maar ik zorgde er ook voor dat elke maand een deel van mijn inkomen linea recta naar mijn spaarrekening ging.”

Het doel: FIRE worden

Vier jaar geleden las Elle het boek ‘Miljonair met een gewone baan’ van Oeds-Jan Postma. “Een ongelooflijke eye-opener”, noemt ze het. “Ineens werd heel duidelijk wat mijn doel was: de vrijheid hebben om niet meer te hoeven werken. FIRE worden, dus. Niet zozeer omdat ik wil stoppen met werken, maar omdat ik dan kan kiezen of ik dat wel of niet wil doen.”

Lees ook
: 13 vragen en antwoorden over FIRE 

9 ton om FIRE te zijn

Inmiddels hebben Elle en haar vriend Nelson dat doel een stuk concreter voor ogen: ze willen voor hun 50ste kunnen stoppen met werken. Volgens hun berekening hebben ze daarvoor 9 ton nodig. “Dat sommetje hebben we drie jaar geleden gemaakt. Toen kwamen we erop uit dat we maandelijks € 3.000 nodig hebben. Met 9 ton zouden we het 'onbeperkt' kunnen redden. Een vuistregel die binnen de FIRE-beweging vaak gebruikt wordt is dat je om FIRE te worden 25 keer je jaaruitgaven nodig hebt. Bij € 36.000 zou dat dus 9 ton zijn (want 25 * € 36.000 = 9 ton).” 

Op zich hoeft het niet eens per se 9 ton te zijn. Elle: “Vanaf onze pensioenleeftijd ontvangen we ook AOW en het pensioen dat we via onze werkgevers hebben opgebouwd. En ik heb de afgelopen jaren in loondienst en als zelfstandig ondernemer ook iets opgebouwd.

Lees ook: FIRE-fan Chantal (27) hoopt over 10 jaar te kunnen stoppen met werken

FIRE worden op je 50ste klinkt mooi, maar wat als ik nú al minder wil werken?

‘Wat als ik nu al minder wil werken?’

De afgelopen jaren wisten Elle en Nelson heel duidelijk waar ze naartoe werkten: FIRE worden. Maar de laatste tijd twijfelt ze. De geboorte van haar dochter Rosa (bijna anderhalf) en het feit dat de tweede onderweg is, heeft daar alles mee te maken. “Het is een cliché, maar het gaat zo snel. Ik zou liefst nog meer tijd met elkaar doorbrengen. FIRE worden is een mooi streven, maar dan moeten we dus wel tot ons 50ste blijven werken. Wat als we nu al minder willen werken? We bekijken of dat nu mogelijk is.” 

Van FIRE naar Barista FIRE 

De vraag leidde Elle en Nelson naar een nieuwe stroming binnen FIRE: Barista FIRE. Daarbij stop je met je fulltime baan, en ga je in plaats daarvan parttime werken. Als barista, bijvoorbeeld. Daardoor zorg je nog wel voor de inkomsten om je vaste lasten te betalen, en houd je daarnaast tijd over voor andere dingen.” 

Barista FIRE is eigenlijk een soort transitieperiode voor mensen die al goed op weg zijn om FIRE te worden. “Doordat je tijdens je Barista FIRE-tijd nog genoeg verdient om je vaste lasten te betalen, hoef je niet aan je opgebouwde FIRE-vermogen te komen. Je houdt dan weliswaar niets over om te sparen of te beleggen, maar dat is niet erg. We zijn nu aan het kijken of die tussenfase wellicht iets voor ons is.”

Lees ook: Wat is beleggen en hoe werkt het?

Let erop dat als je minder gaat werken ook minder pensioen opbouwt via je werkgever. 

Hypotheek aflossen

Waar de meeste FIRE-fans al hun ‘overtollige’ geld beleggen, hebben Elle en Nelson daarnaast ook een andere prioriteit: ze willen zo snel mogelijk hun hypotheek volledig aflossen. “We beleggen een flink deel van ons geld, maar vinden extra aflossen op de hypotheek ook heel erg belangrijk. Niet per se omdat dat financieel het meest interessant is, maar omdat het ons vrijheid en geluk geeft om elke maand die vaste lasten te zien dalen.” 

Of extra aflossen op de hypotheek de beste keuze is voor jou, hangt af van je persoonlijke situatie. Lees daarom meer over de mogelijke voor- en nadelen. Jouw adviseur kan bekijken wat in jouw situatie van toepassing is.

Met dromen en doelen voor ogen lukt alles

En dat is precies waar FIRE volgens Elle écht om gaat. “Om keuzes maken waar je gelukkig van wordt, in plaats vanuit het gevoel iets te moeten. Door heel duidelijk je dromen en doelen voor ogen te hebben, is het veel makkelijker om daar acties aan te koppelen. Als je maar vertrouwen hebt dat je dat doel kunt bereiken – of dat nou een droomreis, een eigen huis of geld voor de studie van je kinderen is – is het veel makkelijker. 

Lees ook:
‘Sparen of beleggen voor de studie van je kinderen? 

Geen barista, wel blogger

FIRE, Barista FIRE of iets anders: financieel onafhankelijk worden blijft voor Elle en Nelson het ultieme doel. “Helemaal stoppen met werken is dat duidelijk niet: dat zie ik ons allebei voorlopig niet doen. Ik heb sinds drie jaar mijn financiële blog FinancElle. Voor mijn werk als belastingconsulente was ik altijd al met financiën bezig, maar zelden direct met mensen. Door mijn blog kan ik mensen bereiken en ze helpen met financiële tips en tricks. 

Inmiddels besteed ik al mijn vrije tijd aan mijn blog, en ik heb nog 101 ideeën om er veel meer mee te doen. Dat is echt mijn passie en een bezigheid waar ik heel veel voldoening uithaal. Als ik dat voor de rest van mijn leven als ‘werk’ zou mogen doen, ben ik een heel gelukkig mens.”

Lees ook
: Beginnen met beleggen: 7 tips van Janneke Willemse

Inge Abraham
Start met beleggen bij a.s.r.

Met Doelgericht beleggen kun je toewerken naar jouw doelen op de lange termijn. Op een eenvoudige manier. Je beslist zelf hoeveel en hoe vaak je inlegt. Je kunt al beginnen met een inleg van €10 en je kiest uit één van de 3 beleggingsfondsen, beheerd door de beleggingsexperts van a.s.r.

Fiscaal voordelig beleggen voor je pensioen? Dan kan ook. Met Persoonlijk pensioen beleg je via een lijfrentebeleggingsrekening. Een mogelijke oplossing als je geen of te weinig pensioen opbouwt, bijvoorbeeld als je zzp’er bent.


Meer verhalen over Ik denk vooruit

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ je antwoord in een paar woorden", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"BA_C_PIBB":false,"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ZO_C_DAV_SERVICE":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }