Home Blogs van a.s.r. Zo regel je een definitief energielabel 2021

Zo regel je een definitief energielabel voor je huis

18 december 2021

Ga je je woning verkopen? Dan is het verplicht om een definitief energielabel te hebben voor je huis. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig jouw woning is. Om dit vast te stellen moet er een energieadviseur langskomen om je woning te bekijken. Hieronder lees je hoe dat in zijn werk gaat en wat de kosten zijn voor het aanvragen van een definitief energielabel.

Energieadviseur voor vaststellen energielabel

Sinds 1 januari 2021 moet er een vakbekwame energieadviseur langskomen om het energielabel van jouw woning vast te stellen. Deze adviseur komt langs en kijkt in gemiddeld 1 á 2 uur wat voor isolatie er in je woning aanwezig is en welke installaties er zijn, zoals een warmtepomp, HR-ketel en zonnepanelen. Op basis van de aanwezige isolatie en installaties maakt de adviseur een optelsom en kijkt deze hoeveel energie er nodig is voor de verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Hiermee wordt het energielabel nauwkeuriger en kan de adviseur verbetermogelijkheden op maat aanbieden voor jouw woning. Wil je niet wachten op de verbetermogelijkheden van een adviseur? Lees dan ons blog met 3 verduurzamingstips voor een beter energielabel.

Kosten van een definitief energielabel
Kosten 2021

De prijs van het energielabel hangt van een aantal factoren af:

- Het woningtype

- De beschikbare documenten

- De tijd die een energieadviseur nodig heeft om jouw woning te beoordelen

Naar verwachting zijn de kosten ongeveer € 190 voor eengezinswoningen en € 100 voor appartementen. De energieadviseur bepaalt de definitieve prijs van het energielabel. Je leest hier waarom het belangrijk is om op het energielabel te letten als je een huis (ver)koopt.

Jeanne Viergever

Meer verhalen over Hypotheek