Home Blogs van a.s.r. Financiële voor- en nadelen van stoppen met werken na zwangerschap

Financiële voor- en nadelen van stoppen met werken na zwangerschapsverlof

02 oktober 2019

De tijd dat vrouwen maar één recht (inderdaad, ergens in de keuken) hadden, ligt gelukkig lichtjaren achter ons. Veel vrouwen studeren en kickstarten vervolgens hun carrière. Daarna komen er vaak kinderen. En dan? Het is een vraag waar veel kersverse moeders mee worstelen: is dit het moment om de carrière on hold te zetten of is het na zwangerschapsverlof hoog tijd om weer aan het werk te gaan?

Van carrièretijger tot thuisblijfmoeder na zwangerschapsverlof

‘Aan de geboorte van Sep (nu 7) ging een lang en moeizaam traject vooraf,’ vertelt Paulien (45). ‘Toen hij er eindelijk was, wilde ik liefst geen dag van hem missen. Voor die tijd was ik een behoorlijke carrièretijger, maar daar was na zijn geboorte niets meer van over,’ lacht ze. Ze zegde haar baan als HR-consultant op en werd thuisblijfmoeder, zoals dat in het jargon heet.

Paulien is geen uitzondering. Volgens cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) stopt 40 procent van de vrouwen na hun zwangerschapsverlof deels of helemaal met werken. Niet altijd een makkelijke beslissing, maar vaak is het een optelsom van verschillende voors en tegens. We zetten enkele voor- en nadelen van stoppen met werken na de zwangerschap op een rij.

Voordelen van niet werken na zwangerschapsverlof

Voordeel 1: Je kunt (heel) veel tijd met je kind doorbrengen
Voor veel moeders is dit argument verreweg het belangrijkst: iets met eerste hapjes en stapjes, een keukentafel, thee en koekjes. Ook al is dit geen financieel voordeel in de zin dat het concreet geld oplevert of bespaart; ouders vinden tijd met opgroeiende kinderen doorgaans onbetaalbaar.

Voordeel 2: Je bent geen geld kwijt aan kinderopvang
Ook dit argument speelt een prominente rol, zeker in Nederland. Hoewel de prijzen sterk uiteenlopen, ligt de gemiddelde prijs per uur van een kinderdagopvang dit jaar op €8,02. Houd er rekening mee dat je voor opvang per halve of hele dag betaalt, en tel uit je winst - euh, verlies. Ook de Buitenschoolse Opvang (BSO) waar schoolgaande kinderen ‘s middags naar toe gaan, is niet bepaald goedkoop te noemen.

Nadelen van niet werken na zwangerschapsverlof

Nadeel 1: Er valt een volledig inkomen weg
Hoe goed je dat met elkaar kunt opvangen, hangt grotendeels af van het inkomen van de persoon die blijft werken en hoe ‘invloedrijk’ mama’s salaris was.

Nadeel 2: Je bouwt geen eigen pensioen op
Stoppen met werken betekent dat de (tijdelijk) niet-werkende moeder op haar 68ste aanzienlijk minder pensioen ontvangt dan wanneer ze (part-time) door was blijven werken.

Nadeel 3: Erger nog, je verliest je financiële onafhankelijkheid

Zonder inkomen en pensioen is er van financiële onafhankelijkheid niet veel sprake meer. Je wil er niet aan denken hoe dat moet als je tegen die tijd niet meer op je partner kunt leunen, bijvoorbeeld door scheiding of omdat je partner (onverwacht) komt te overlijden. Slimmer is het echter om wél financieel onafhankelijk te blijven.

Nadeel 4: Je komt niet in aanmerking voor kinderopvangtoeslag
Want, zo redeneert de Belastingdienst: als een van de ouders thuis is, is kinderopvang dus niet nodig. Als beide ouders werken, compenseert de Belastingdienst een deel van de kosten. Afhankelijk van de hoogte van de salarissen van beide ouders kan die toeslag oplopen tot een flinke compensatie - zeker gezien het feit dat de kinderopvangtoeslag dit jaar fors gestegen is. Dat maakt kinderopvang nog steeds niet heel goedkoop, maar wel aanzienlijk goedkoper.

Nadeel 5: Stoppen met werken heeft invloed op je belastingaangifte en andere inkomensafhankelijke regelingen
Ook dat nog; je moet op een andere manier met je belastingaangifte omgaan.

Nadeel 6: Er ontstaat een gat met de arbeidsmarkt
In de jaren die je als moeder niet werkt, staat de tijd niet stil, zeker niet in het dynamische, digitale tijdperk waar we vandaag de dag in leven. Zeggen dat je in een aantal jaar off the market totaal ongeschikt wordt is overdreven, maar dat je na een paar jaar afwezigheid flink je best moet doen weer een plek op de arbeidsmarkt te veroveren, staat vast. Bij- of omscholen is vaak dé manier.

'Zo werd ik een meer energieke en blijere moeder'

Ook Paulien merkte dat terugkomen niet makkelijk was. ‘Na de geboorte van Kiki (inmiddels 3,5) was ik beduidend minder enthousiast over het idee om ook haar eerste jaren thuis te blijven. Om mezelf aantrekkelijker te maken voor de arbeidsmarkt, besloot ik een opleiding te volgen in het verlengde van mijn eerdere rol in HR. Toen Kiki bijna een jaar was, ging ik weer aan de slag. Ik vond het een feest om weer te werken! Maar nóg veel meer besefte ik dat ik de dagen waarop ik met de kinderen was, ik een meer energieke en blijere moeder was. Een overambitieuze carrièretijger ben ik niet meer, maar wel een moeder die héél erg graag werkt.’ 

Dit bericht is eerder geplaatst op 13 maart 2019.

Inge Abraham

Meer verhalen over Ik denk vooruit

Financiële voor- en nadelen van stoppen met werken na zwangerschap