Home Blogs van a.s.r. Gasverbruik verlagen met deze tips

Gasverbruik verlagen met deze tips

25 januari 2022

De gasprijzen zijn historisch hoog en daarmee de energierekening dus ook. Investeren in een huis dat minder gas verbruikt is niet alleen goed voor het milieu, maar dus ook slim voor je portemonee. Wij tippen 3 manieren die zorgen voor fors minder gasverbruik.

In geld uitgedrukt bestaat de gemiddelde Nederlandse energierekening voor 60% uit gas. En nu de prijzen voor gas stijgen, wordt dat percentage nog veel hoger. Gas verbruiken om je huis en je water te verwarmen, is een duur geintje geworden. Steeds meer mensen willen van het gas af, maar daarvoor moet je behoorlijk wat aanpassingen doen aan je huis. Dat is nogal een investering. Niet iedereen heeft dat geld of de mogelijkheid om zo’n groot bedrag te lenen.

Lees ook: Zo isoleer je zelf je huis goedkoop: 4 tips

Wist je dat je ook met kleinere investeringen een fors stuk van je gasverbruik af kunt snoepen? We zetten wat ‘kleinere’ verduurzamingen aan je huis op een rij. Sommige zijn vrij goedkoop, anderen wat duurder. Maar elke investering verdien je terug in een lagere energierekening en als je een koophuis hebt, neemt de waarde ervan toe. Want een energiezuinig huis is een huis van de toekomst.

Lees ook: Gasprijzen door het dak: zo verduurzaam je betaalbaar

 • 1. Isoleer je spouwmuur
  Heb je een huis van voor 1992? Dan is jouw woning waarschijnlijk nog niet optimaal geïsoleerd. Vooral spouwmuurisolatie is dan een slimme investering. Dit betekent dat ze de spouw van je buitenmuur (een soort holle ruimte) opvullen met isolatiemateriaal. Ze maken een paar gaatjes in je buitenmuur en spuiten het zo naar binnen. Geen ingewikkelde, rommelige ingreep en ook nog redelijk betaalbaar. Je kunt uitgaan van kosten tussen de  € 15,- tot € 30,- per vierkante meter. De gemiddelde eigenaar van een huis betaalt in totaal zo’n € 1.750 voor spouwmuurisolatie. 

  Gemiddelde besparing op je totale gasrekening: tussen de 20 en 25%

 • 2. Vervang je oude ketel. Heb je nog zo’n oude ketel hangen? Die maken niet alleen ontzettend veel lawaai maar werken ook een stuk minder zuinig dan nieuwere varianten. Je oude ketel inruilen voor een zuinige hoogrendementsketel is even een investering maar die verdien je gedurende de jaren wel terug. Een hr-ketel kost gemiddeld € 2.100, dat is inclusief de plaatsing.

  Gemiddelde besparing op je totale gasrekening: 15 á 20%

 • 3. Niet meer op gas koken maar op elektriciteit. 
  Op gas koken is door de hoge prijzen nu duurder dan koken op elektra. De verwachting is de gasprijzen hoog blijven en elektriciteit steeds groener gewonnen kan worden. Dus overstappen naar elektrisch koken is goed voor je portemonnee en je bent al meteen een stapje dichter bij om van het gas af te gaan. Oh, en doe ook de deksel op de pan. Dat zorgt voor driekwart minder warmteverlies.

  Gemiddelde besparing op je totale gasrekening: 5%
   
Extra bespaartip

Deze drie relatief betaalbare ingrepen aan je huis kunnen bij elkaar tot zo’n 50% besparing opleveren op je gasrekening op. Zet de verwarming ook nog 1 graad lager. Dat levert nog eens een gemiddelde besparing op van 7%. 

PorteRenee

Meer verhalen over Duurzaam wonen