Home Blogs van a.s.r. Geld, de liefde en later: tips van Amsterdamse hockeysters

Geld, de liefde en later: tips van Amsterdamse hockeysters

24 november 2020
Op het veld schreeuwen ze naar elkaar. Ze zijn bloedfanatiek als het ertoe doet. Skiën, varen, lekker eten, vakantie vieren en natuurlijk ook de nodige gezamenlijke borrels drinken. De drie Amsterdamse hockeysters Lisette, Bente en Kim delen veel aspecten van het leven. Maar praten over geld? Zeker geen hot topic in de kleedkamer. Tips hebben de hockeysters zeker wél. De duidelijkste boodschap: ‘zorg dat je je zaakjes op orde hebt!’.
Win het boek 'The Happy Financial'

& ontvang maandelijks
succesverhalen van anderen en financiële tips.

Schrijf je in!

Financiën is dus geen gespreksonderwerp tijdens de derde helft? 

Bente lacht: “Niet echt nee! We zijn alle drie financieel zelfredzaam. Ook hebben we een eigen koopwoning. Dus de situatie is stabiel. Maar als ik zorgen zou hebben zou ik die direct bespreken met vriendinnen.” Kim vult aan: “Ja, zo zit ik er ook in. Het is geen dagelijks gespreksonderwerp."

Naar wie ga je voor advies?

Kim wint informatie in bij familie en vrienden bij grote financiële beslissingen. Bente: “Google is daarnaast je beste vriend. Daar is veel informatie te vinden.” Lisette denkt dat de vriendinnengroep wel open staat voor gesprekken over geld. “Maar het komt niet zo snel ter sprake...”

Voet van een hockeyster

Sparen voor later, hoe doen jullie dat?

Kim heeft haar eigen manier. “Mijn pinpas is ooit geskimd. Sindsdien heb ik het zo geregeld dat het salaris dat ik binnenkrijg, direct naar mijn spaarrekening gaat. Ik stort nooit meer dan 500 euro tegelijk op mijn betaalrekening. Hierdoor ga ik heel bewust om met wat ik uitgeef. Ik kan dus goed sparen en heb zo ruimte voor een nieuwe bank of een mooie reis.”

“Slim, die constructie met je spaarrekening”, roept Bente. “Net zoals ik vroeger een keer per week geld pinde voor de hele week. Dan weet je hoeveel je uitgeeft. Ik maak zelf eigenlijk geen langetermijnplannen. Ik let een beetje op en pas mijn uitgaven aan zodat het werkt. Wat ik opzij kan zetten, zet ik opzij. Niet met een specifiek doel, maar ik wil wel een buffertje hebben voor grote uitgaven. Wat vet op de botten; dat geeft een veilig gevoel. Ik heb drie verschillende potjes, dus ik spreid mijn geld. En tja, sparen… Soms denk ik wel eens, ik kan het net zo goed in een oude sok stoppen. Want met deze lage rente...” 

Meer verhalen en tips?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief en win het boek ‘The Happy Financial’.

vrouw bril laptop koffie

Wat regel jij voor later, Lisette?

“Ik kreeg tot nu toe, naast mijn salaris, bonussen. Die spaarde ik. Van dat geld reisde ik net ruim drie maanden door Zuid-Amerika. Onbetaalbaar! En ik doe aan pinsparen: van alles wat ik pin – van boodschappen tot kleding – gaat er tien procent naar mijn spaarrekening.” 

Kim reageert: “Wat een creatieve oplossing. Briljant! Ik wist niet dat dat kon bij een bank! Dit soort verhalen moeten we eens vaker delen in het team.”

Geld en liefde, hoe combineren jullie dat?

Kim: “Tegenwoordig trouwen mensen nauwelijks nog in gemeenschap van goederen. Mijn meeste vriendinnen zijn zelfstandig en willen dat blijven. Dat is er bij mij ook met de paplepel ingegoten. Je moet je zaakjes zelf goed regelen. Financieel voor jezelf kunnen zorgen is belangrijk.”

Hockeyster legt iets uit

Bente, jij werkt voor een verzekeraar dus hebt je zaakjes vast piekfijn voor elkaar. En praat daar zeker dagelijks over met je partner?

Lachend: “Stel je daar niet te veel bij voor. Een arts let ook niet altijd goed op zijn eigen gezondheid. Het is niet het meest sexy onderwerp in een relatie, maar je moet het samen regelen. Als er dan iets gebeurt, ben je gedekt. Ik heb het gezien in mijn eigen omgeving. Een man overlijdt onverwacht. Zijn vrouw was niet geregistreerd als partner bij de verzekeraar. Geen nabestaandenpensioen dus, wel een hoop ellende. Het verschilt per pensioenregeling of je partner geregistreerd moet worden. Mijn tip: ga er een keer samen voor zitten! Als ik binnenkort zes maanden samenwoon, ga ik dat zeker regelen!”

Lees ook: 5 zaken die je regelt om je partner na overlijden financieel goed achter te laten

Waarom na zes maanden?

“Vanaf dat moment zijn we namelijk voor de pensioenverzekeraar ook echt partners. Romantisch moment, toch? Maar ik snap wel dat niet iedereen het direct goed regelt. Als je gaat trouwen denk je ook niet na over een scheiding. Toch is het niet ingewikkeld: gewoon een kwestie van je naam, burgerservicenummer en geboortedatum doorgeven bij de pensioenverzekeraar van je partner. Dat is in een kwartiertje gebeurd.”

Benen van hockeysters in kleedkamer

Droom eens even mee… Hoe ziet jullie leven er later uit?

Kim zucht. “Ik leef eigenlijk heel erg in het nu en vind het lastig om zo ver vooruit te denken. Hoe oud zijn we als we met pensioen mogen. Zeventig? Of nog ouder?”

Lisette reageert direct. “Zeventig?! Ik was echt niet van plan om zolang te werken hoor! Ik wil blijven reizen. Genieten van het leven. Met familie en vrienden samen zijn; lekker eten en veel van de wereld zien. Maar dat stel ik niet uit tot later. Je weet nooit wat het leven in petto heeft. Heb je alleen AOW? Volgens mij red je het dan niet. Ik durf er zelfs niet op te vertrouwen dat een pensioen voldoende is als ik later oud ben. Gelukkig kocht ik in de goede periode een huis in Amsterdam. Dat geeft zekerheid.”

Kim: “Helemaal eens met Lisette. Het is heel belangrijk om meerdere potjes te hebben. Te zorgen dat je ergens vermogen opbouwt. Ik heb zelf ook een eigen huis. Een heel prettig idee.” Bente: “Ik droom van een zorghotel."

Lees ook: Eerder stoppen met werken? 3 tips van finance influencer The Happy Financial

Bente, waarom een zorghotel?

“Ik wil zo lang mogelijk meedoen in de maatschappij. En anderen daar ook toe stimuleren. Een plek voor ouderen creëren waar ze er nog toe doen.” Ze vervolgt met een glimlach: “En uiteindelijk kan ik zelf natuurlijk ook in dat zorghotel terecht.”

Kim: “En wij ook!”

Bente: “Heel de hockeyclub is welkom!”

Dit blog is eerder gepubliceerd op 21 augustus 2018.

Hannelore Kron
Dutch Vitamins

Meer verhalen over Ik denk vooruit