Home Blogs van a.s.r. Help, mijn man is belegger (en daar leerde ik veel van)

Help, mijn man is belegger (en daar leerde ik veel van)

18 mei 2019

Beleggen: op zich is daar niets mis mee. Sterker nog, in tijden dat het rendement op sparen nihil is, kan het prettig zijn om op deze manier meer rendement te behalen. Maar wat als de hobby – lees: beleggen - van je man uit de hand loopt en hij onaanvaardbare risico’s neemt? Zo’n avontuur kan ongunstig aflopen, ervaarde financieel expert Iris Brik.

Snel 10.000 euro verdienen, wie wil dat nou niet?

Dat een belegging met opties minder goed kan aflopen, heb ik zelf ervaren. Mijn eigen man besloot een aantal jaar geleden in te spelen op de stijgende koers van een technologiebedrijf. Technologiebedrijven waren namelijk booming in die tijd. Hij zette groots in en kocht een pakket met opties op aandelen. Hiermee zou hij snelle winst kunnen maken - mits de koers van het aandeel gelijk bleef óf zou stijgen. Dat deze zou dalen was vrijwel onmogelijk volgens mijn man. De koers van het aandeel bedroeg toen 80 euro en hij verwachtte een premie van 5 euro per aandeel. Klein rekensommetje: met een pakket van 2000 aandelen zou hij in relatief korte tijd 10.000 euro verdienen. Wie wil dat nou niet?

Ineens stonden we 70.000 euro in het rood 

Het ‘onmogelijke’ gebeurde: een nieuwsitem zorgde dat de koers zakte naar 40 euro. Voor mijn man betekende dit dat hij 2000 aandelen moest afnemen tegen een koers van 80 euro, ook al was deze gezakt naar 40 euro. Kortom: in plaats van 10.000 euro winst incasseren, moest hij nu 70.000 euro bijleggen. Wij - want de beleggingen liepen via onze gezamenlijke rekening – stonden ineens flink in het rood! Slapeloze nachten kreeg ik ervan. Mijn man wilde het uitzingen ‘want de koers zou wel weer aantrekken’. Ik wilde eruit, want ik dacht dat onze schuld alleen maar groter zou worden. Na een paar pittige gesprekken hebben we samen besloten te stoppen met handelen op de beurs. We zijn nog steeds bij elkaar, gelukkig.

Dit leerde ik van zijn beleggingsfouten

De belangrijkste les die ik hiervan geleerd heb is dat je niet moet beleggen met geld dat je niet kunt missen of geleend hebt. Ook vind ik dat je alleen moet beleggen in zaken die je begrijpt en waarvan jij - en je partner - de risico’s kennen. Vaak genoeg zie ik dat (voornamelijk) mannen hun partner hierover in het duister laten. Ook al heb je nog zoveel kennis van zaken, je hebt geen grip op de beurs en dan kun je alsnog een flinke financiële dreun krijgen. Mijn man nam een groot risico met opties, maar je hebt verschillende vormen van beleggen (opties horen ook niet in de portefeuille van een beginnende belegger). Momenteel zijn beleggingsfondsen waarmee je gespreid belegt erg populair. Ook bestaan er een aantal apps waarmee je met weinig inleg, jezelf toch vertrouwd kunt maken met beleggen.

De koers (en gezelligheid) trok uiteindelijk bij 

De koers van het aandeel? Die trok erna weer aan. Nog vaak genoeg krijg ik van mijn partner te horen dat we miljonair zouden zijn geweest als we de aandelen toen niet hadden verkocht. Maar achteraf is het heel makkelijk om te zeggen wat we wel of niet hadden moeten doen. Het had namelijk ook erger kunnen aflopen en dat is ons bespaard gebleven.

Coming soon

De beleggings do’s en don’ts door Iris Brik.


Iris Brik
Iris Brik is financieel planner, echtscheidingsmediator en estate planner.

Meer verhalen over Ik denk vooruit