Home Blogs van a.s.r. Herken jij signalen van stress?

Herken jij signalen van stress?

20 augustus 2021

Als ondernemer heb je het ongetwijfeld druk en maak je hoogstwaarschijnlijk stressvolle momenten mee. Je krijgt ineens een belangrijke deadline van een klant door of hebt het druk met het zorgen voor je gezin. Tijdgebrek is de nummer één uitdaging voor ondernemers en zzp’ers. Hierdoor krijg je al snel te maken met stress. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn, maar wanneer is het te veel? Herken jij de signalen van te veel stress bij jezelf?

Sta eens stil bij je mentale fitheid

Herken jij de signalen van stress?

Doe de gezonde twijfeltest Meer over stress
Wat is gezonde en ongezonde stress?

Eerst even dit: een beetje stress is goed. Sterker nog, het is heel gezond! Stress zorgt namelijk voor adrenaline waardoor je als ondernemer goed presteert. Let er wel op dat stress niet omslaat in langdurige stress, dan kan het je namelijk juist tegenwerken. Hoe langer je doorgaat op adrenaline, hoe meer reserves in je lichaam worden aangesproken. En dan is het wachten tot je lichaam zegt: ‘Ho stop!’ Dan is het eigenlijk al te laat.

Wat zijn oorzaken van stress bij ondernemers?

Als zzp’er of ondernemer werken lijkt ideaal: niemand die je op de vingers kijkt, zelf je tijd indelen en bepalen hoeveel je wilt verdienen. Toch kan het ondernemerschap ervoor zorgen dat je meer stress ervaart dan iemand in loondienst. Want je eigen tijd indelen, zelf naar werk zoeken en je eigen administratie bijhouden zijn mogelijke stressfactoren die niet structureel aanwezig mogen zijn. En zo zijn er nog allerlei andere oorzaken te bedenken waardoor je gestrest raakt.

Hoe kun je als ondernemer met stress omgaan?

Ervaar je stress? Dan is het goed om nog eens te kijken naar de balans tussen werk en privé, tussen spanning en ontspanning en je belasting en belastbaarheid. Het begint vaak met het veranderen van je eigen gedrag, daarom is het goed om in kaart te brengen wat jou stress oplevert. Vervolgens kun je een plan maken om de oorzaken van stress te verminderen en uiteindelijk te voorkomen.

Herken de signalen: doe de gezonde twijfeltest

Signalen van stress kunnen per persoon verschillen. Iedereen beleeft stress op een andere manier. Als je merkt dat jouw gedrag verandert, je werkt bijvoorbeeld steeds langer door of bent snel geïrriteerd, dan kan dat een aanleiding zijn om jouw mate van stress te onderzoeken. Heb je twijfels over de hoeveelheid stress in jouw werk- of privéleven? Doe dan onze gezonde twijfeltest. De test helpt je om signalen van te veel stress eerder te leren herkennen en er actie op te ondernemen. En dat helpt je weer bij het voorkomen van uitval.