Home Blogs van a.s.r. Hoeveel kun je lenen voor de aankoop van je huis?

Hoeveel kun je lenen voor de aankoop van je huis?

15 januari 2019

Als je een huis gaat kopen, wil je natuurlijk weten wat je maximaal kunt lenen. Dit wordt mede bepaald door verschillende regels. We zetten het voor je op een rijtje.

Maximale hypotheek

Hoeveel je maximaal mag lenen voor de financiering van je huis, hangt af van je inkomen en de waarde van je huis. Elk jaar wordt vastgesteld welk deel van je inkomen je kunt uitgeven aan wonen. De norm hiervoor is in 2019 ongeveer gelijk aan 2018. Ook mag je in 2019 het inkomen van je partner voor 70% meetellen. De totale lening mag in ieder geval niet hoger zijn dan de marktwaarde van je huis.

Meer lenen voor energiebesparende voorzieningen

Ben je van plan om energiebesparende voorzieningen aan te brengen in jouw nieuwe woning? Dan kun je met een speciaal Energiebespaarbudget 6% extra lenen bovenop de marktwaarde van je huis. De kosten die je maakt om je woning te verduurzamen, kun je achteraf uit dit budget betalen. Bij a.s.r. heb je daar nog een heel jaar de tijd voor nadat je al in je huis bent gaan wonen.

Maximaal € 9.000 van de investering voor energiebesparende voorzieningen kan, onder bepaalde voorwaarden, buiten beschouwing worden gelaten bij het berekenen van jouw maximale hypotheek. Daardoor kun je dus een hoger bedrag lenen op basis van jouw inkomen. Je adviseur kan je meer vertellen over de mogelijkheden voor het meefinancieren van energiebesparende maatregelen.

Grens Nationale Hypotheek Garantie

Wil je de lening voor jouw huis afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie? Dat kan in 2019 voor een lening van maximaal € 290.000. Je betaalt hiervoor een premie van 0,9% over de totale lening, maar kunt daardoor ook profiteren van zeer aantrekkelijke hypotheekrentes.

Hypotheek
Birgit Johansson

Meer verhalen over Hypotheek