Home Blogs van a.s.r. Hoeveel kun je in 2019 lenen voor de aankoop van je huis?

Hoeveel kun je in 2019 lenen voor de aankoop van je huis?

15 januari 2019

Als je je eerste huis gaat kopen, wil je natuurlijk weten hoeveel je maximaal kunt lenen. Dit wordt mede bepaald door verschillende regels. We zetten het voor je op een rijtje.

Maximale hypotheek

Hoeveel je maximaal mag lenen voor de financiering van je huis, hangt af van je inkomen en van de waarde van het huis dat je koopt. Elk jaar wordt vastgesteld welk deel van je inkomen je mag uitgeven aan wonen. De norm hiervoor is in 2019 ongeveer gelijk aan 2018. Ook mag je in 2019 het inkomen van je partner voor 70% meetellen. Daarnaast mag de totale lening niet hoger zijn dan de marktwaarde van je huis.

Meer lenen voor energiebesparende voorzieningen

Ben je van plan om energiebesparende voorzieningen aan te brengen in jouw nieuwe woning? Dan kun je met een speciaal Energiebespaarbudget 6% extra lenen bovenop de marktwaarde van je huis. De kosten die je maakt om je woning te verduurzamen, kun je achteraf uit dit budget betalen. Bij a.s.r. heb je daar nog een heel jaar de tijd voor nadat je al in je huis bent gaan wonen.

Maximaal € 9.000 van de investering voor energiebesparende voorzieningen kan, onder bepaalde voorwaarden, buiten beschouwing worden gelaten bij het berekenen van jouw maximale hypotheek. Daardoor kun je dus een hoger bedrag lenen op basis van jouw inkomen. Je adviseur kan je meer vertellen over de mogelijkheden voor het meefinancieren van energiebesparende maatregelen.

Kopen met Nationale Hypotheek Garantie

Wil je de lening voor jouw huis afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dat kan in 2019 voor een lening tot € 290.000. Met NHG beperk je de financiële risico's van een eigen koopwoning. Je kunt er niet meer door lenen. Je betaalt voor NHG eenmalig een premie van 0,9% over de totale lening. Vaak verdien je dit weer terug, doordat je met NHG kunt profiteren van een lager hypotheekrentetarief. 

Birgit Johansson

Meer verhalen