Home Blogs van a.s.r. Hoeveel spaargeld heb je nodig voor je eerste huis?

Hoeveel spaargeld heb je nodig voor je eerste huis?

13 januari 2021

Ga je in 2021 je een eerste huis kopen? Dan heb je eigen geld nodig voor de kosten koper. Je mag namelijk niet meer lenen dan de waarde van je huis. De kosten koper moet je dus betalen met je eigen geld. Hoeveel eigen geld heb je dan eigenlijk nodig voor de aankoop van je eerste huis?

Sinds 2018 mag je wettelijk niet meer lenen dan 100% van de waarde van het huis dat je gaat kopen. Als starter heb je geen overwaarde uit een vorig huis. Als je geen of onvoldoende spaargeld hebt, dan heb je de volledige hypotheek dus nodig voor de koopsom van je huis. De bijkomende kosten voor de aankoop van je huis moet je dus met eigen geld betalen. Veel starters rekenen hiervoor op financiële steun van hun ouders. Het is mogelijk om maximaal een ton belastingvrij te schenken, als de ontvanger dit gebruikt voor de aankoop van een huis. Je ouders kunnen hun spaargeld of de overwaarde van hun eigen woning gebruiken voor een schenking. Wil of kun je niet op steun van je ouders rekenen, dan moet je dus sparen. Maar hoeveel spaargeld heb je dan eigenlijk nodig?

Hoeveel heb je nodig voor de aankoop van je huis?

Voor de aankoop van een bestaande woning heb je te maken met verschillende kosten, ook wel samengevat als kosten koper. Het gaat om kosten voor de notaris, taxatiekosten, hypotheekadvies, overdrachtsbelasting en eventueel de premie voor de Nationale Hypotheek Garantie.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Is je hypotheek niet hoger dan € 325.000? Dan kun je kiezen voor de Nationale Hypotheek Garantie. Daarvoor betaal je eenmalig 0,7% premie over de totale lening. Als je extra leent voor het energiezuinig maken van je huis, dan kun je maximaal € 344.500 lenen met NHG.

Overdrachtsbelasting

Ben jij (en jouw partner) tussen de 18 en 35 jaar?  Dan kun je sinds 1 april onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van de startersvrijstelling. Dan betaal je geen overdrachtsbelasting over de aankoop van je huis. Vanaf 1 april 2021 mag de woning ook niet duurder zijn dan € 400.000. Voldoe je niet aan alle voorwaarden ? Dan betaal je 2% overdrachtsbelasting. Lees alles over de voorwaarden van de startersvrijstelling in het blog Hoeveel overdrachtsbelasting betaal je als starter in 2021?

 

 

Spaarrekening aanvullen

Naast de aankoopkosten, heb je  ook geld nodig voor de verhuizing en eventueel het opknappen en inrichten van je huis. Ben je van plan om energiebesparende maatregelen aan te brengen? Zoals dubbel glas, zonnepanelen of vloerisolatie? Als jouw of jullie gezamenlijk inkomen hoger is dan € 30.000, dan kun je met een verduurzamingshypotheek € 9000 extra lenen bovenop je maximale hypotheek. De energiebesparende maatregelen kun je met dit extra potje betalen. Zo houdt je nog wat geld op je spaarrekening. Bovendien leveren deze maatregelen je bijna altijd een besparing op op je maandelijkse energierekening.

Startershypotheek

Laat je goed adviseren over de hypotheek. Kijk je alleen naar de laagste rente of ook naar de andere voorwaarden en de looptijd? Zo kun je de startershypotheek van a.s.r. bijvoorbeeld je kiezen voor een langere looptijd tot zelfs 40 jaar. Doordat je langer de tijd neemt om je lening terug te betalen, zijn je maandlasten lager. Je betaalt wel langer door, waardoor de totale lasten hoger zijn. Zo houd je elke maand wat meer ruimte over om te leven, om je spaarrekening aan te vullen. Ook geeft het meer financiele zekerheid als je inkomen onzeker, lager wordt of als je straks bijvoorbeeld minder wilt gaan werken of hogere kosten hebt omdat er kinderen komen.

Birgit Johansson

Meer verhalen over Hypotheek

Hoeveel spaargeld heb je nodig voor je eerste huis?