Home Blogs van a.s.r. Ik ruilde mijn auto in voor een elektrische fiets en kan nu meer sparen

“Ik ruilde mijn auto in voor een elektrische fiets en kan nu meer sparen”

02 december 2021

Corinda verruilde vorig jaar haar auto voor een elektrische fiets: “Veel beter voor het milieu én voor mezelf.”

“Voorheen was ik voor mijn werk als beleidsmedewerker bij de gemeente veel op pad. Voor afspraken buiten de deur was de auto een uitkomst. Maar toen de coronacrisis losbarstte, begon het te knagen dat mijn Toyota altijd maar stilstond. Soms wel wekenlang. In diezelfde tijd gingen mijn man en ik ons ook verdiepen in duurzamer leven. We besloten beter te letten op wat we consumeren en de hoeveelheid plastic die we weggooien. Toen kwam ik er ook achter dat ik het waarschijnlijk best zonder auto zou kunnen redden.”

Heb je ‘m toen meteen verkocht?

“Niet meteen. Mijn eerste idee was om de auto als deelauto in te zetten. Als ik er weinig in reed, zou een ander ‘m best ook kunnen gebruiken. Dat bleek - vooral verzekeringstechnisch - ingewikkelder dan ik dacht. Ik kwam niet op een variant uit die voor mij zou werken. Toen heb ik het een paar maanden laten bezinken. Uiteindelijk heb ik m’n wagen vorig jaar toch verkocht en ben ik voor een elektrische fiets gegaan.” 

Je auto wegdoen scheelt een hoop geld, maar zo’n elektrische fiets is ook niet goedkoop, toch?

“Ik kon mijn Toyota voor €1250 verkopen. M’n nieuwe fiets kostte €1600 en maandelijks ben ik nog €6,21 kwijt aan een diefstalverzekering. Vanuit m’n werk is er een fietsplan, waar ik nog een paar honderd euro van kreeg. Al was dat niet de motivatie om de knoop uiteindelijk door te hakken, hoor. Dat was toch echt het milieuaspect. Want wat je niet gebruikt, is hoe dan ook niet duurzaam.”

Bijkomend voordeel moeten toch ook de kosten zijn. Wat bespaar je maandelijks?

“Afhankelijk van de hoeveelheid benzine die erin ging, was ik toch zeker wel €100 per maand kwijt aan de auto, inclusief verzekeringen en wegenbelasting. Dat geld zetten we nu apart. Mijn man en ik willen graag een huis kopen. Alles wat we extra kunnen sparen, is mooi meegenomen.”

Baal je niet als het flink regent?

“Geloof het of niet, maar ik heb nog maar heel weinig spetters gepakt op de fiets. Ik kocht wel een goede en leuke regenjas en een fijne, warme jas voor de winter. Een beetje regen vind ik geen punt. En als het echt met bakken uit de lucht komt, pak ik het openbaar vervoer.

Het enige ‘nadeel’ van de elektrische fiets is dat het opladen af en toe even wat planning vereist. Vooral als ik verre stukken fiets, moet ik zorgen dat ik m’n oplader meeneem. Ik heb ver van huis wel eens met een lege accu gestaan. En dan is het met de Zeeuwse wind hier toch wel heel hard trappen.”

Mis je de auto helemaal niet?

“Eigenlijk niet. Ik ben lekker in beweging en kom met de fiets op plekken waar ik anders nooit zou komen. In korte tijd heb ik al honderden kilometers gefietst. En ik ben niet eens veel langer onderweg naar afspraken dan wanneer ik met de auto zou gaan. Ik fiets heerlijk langs de files in de ochtend. In echte ‘noodgevallen’, als ik naar een plek moet die met het OV echt niet te bereiken is, kan ik altijd mijn man om een lift vragen. Hij heeft zijn auto elke dag nodig voor zijn werk. Dan carpoolen we en rijden we een stukje om.”

Wat zou je anderen aanraden die twijfelen over de auto wegdoen?

“Toen ik zelf twijfelde bedacht ik dat, mocht het me echt niet bevallen na zes maanden, ik altijd weer een tweedehands auto kon kopen. Dat was zeker niet m’n doel, maar het idee dat het kon, trok me over de streep. Maar dat is gelukkig niet het geval; ik vind het juist heerlijk.”

Corina ruilde haar auto in voor een elektrische fiets
PorteRenee

Meer verhalen over Duurzaam Leven

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemiddag, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e", "Of lees meer over Oekra\u0026iuml;ne en\u0026nbsp;\u003ca href=\"/verzekeringen/oekraine\"\u003eje hypotheek of verzekeringen van a.s.r.\u003c/a\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ je antwoord in een paar woorden", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"PEN_C_IDV2":true,"BA_C_PIBB":true,"KS_HD_C_MIJNASR":true,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":true,"SCH_Pac_C_ASRNL":true,"SCH_Pdb_C_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":true,"VIT_C_CHAT":true}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }