Home Blogs van a.s.r. "Ik sta aan de wieg van verandering"

"Ik sta aan de wieg van verandering"

09 mei 2017

Kay Lankreijer zit helemaal op haar plaats bij de Bernard van Leer Foundation. Deze stichting zet zich in voor jonge kinderen wereldwijd. Werk met impact op mensenlevens.

Kay Lankreijer: "Dit is eigenlijk de eerste echte baan na mijn studie. Ik heb medicijnen gestudeerd en medische antropologie & sociologie. Daarna ben ik begonnen aan een promotie, maar die heb ik niet doorgezet. Waarom niet? Ik vond het onderwerp wel heel boeiend, maar onderzoeken is me te solitair. Ik miste collega's om me heen. Ik deed onderzoek met patiënten, maar ik had niet echt contact met hen. Eigenlijk vond ik het werk naast mijn werk veel interessanter. Ik heb bijvoorbeeld TEDx events georganiseerd en internationale stages geregeld voor studenten met leiderschapstalent. Geïnspireerd samenwerken in een multidisciplinair team, dat vond ik geweldig."

Kay Lankreijer bij de Bernard van Leer Foundation

Heb je daarom niet gekozen voor de gezondheidszorg?

Kay: "Dat heeft nog een andere reden. Artsen zijn vooral bezig om diagnosen te koppelen aan oplossingen. "Dit is er mis, dus dat gaan we zo oplossen." Ik zou liever de hele mens centraal stellen, vanuit een meer holistische visie op gezondheid en ziekte. Hoe wij naar ziekte kijken, is maatschappelijk en sociaal bepaald. Een Japanner beleeft zijn depressie heel anders dan een Nederlander of een Italiaanse. Daar begint het voor mij interessant te worden. Zulke verschillen in de zorg ben ik trouwens ook op reis tegengekomen. In China betaal je de dokter niet om je te genezen maar om je gezond te houden."

Wat vind je zo interessant aan je huidige baan?

Kay: "Ik kwam met de Bernard van Leer Foundation in contact via de Nationale Denktank. Daar krijgt een groep afstudeerders een half jaar de tijd om na te denken over grote maatschappelijke kwesties. Onze groep van 24 hield zich bezig met het leren in de toekomst. Een van de sponsoren van de Denktank was de Foundation. Die richt zich namelijk helemaal op de ontwikkeling van zeer jonge kinderen. Zelfs al voordat ze geboren zijn. In dat werkveld komen voor mij alle lijnen samen: maatschappij, gezondheidszorg, ontwikkeling, betrokkenheid, internationaal, teamwork. Een schot in de roos."

Waar ben je nu mee bezig?

Kay: "Het project waar ik nu aan meewerk richt zich op een gezonde start in het leven. Op diverse plaatsen in de wereld zijn projecten opgezet. Mensen in de gezondheidszorg leren jonge ouders om gezonder te leven. Die leefstijl dragen de ouders dan over op hun kinderen. We richten ons op de eerste 1.000 dagen. De zwangerschap plus de eerste twee jaar, zeg maar. Met deze projecten proberen we overgewicht bij kinderen terug te dringen. De obesitas epidemie te stoppen. De resultaten in onder andere Engeland, Amerika en Nederland zijn bemoedigend. Mijn werk is om de professionals in die projecten bij te staan. Met extra scholing en door ze met elkaar in contact te brengen. Ook internationaal. Zo leren ze van elkaars fouten, oplossingen en successen."

Had je in de gezondheidszorg niet méér kunnen verdienen?

Kay: Dat zou ik niet kunnen zeggen. Voor mij is het belangrijk dat ik hier grenzen kan verleggen. Letterlijk, want wij zijn internationaal actief. En figuurlijk, want ik sta hier echt aan de wieg van verandering. Dat vind ik spannend. Onze stichting heeft geen winstoogmerk. Daarom kun je meer risico nemen, en dat is soms ook nodig. Wij ontwikkelen vernieuwende ideeën en we experimenteren met nieuwe technieken. Ten slotte vind ik het nog belangrijk om in een betrokken organisatie te werken. Met leuke mensen. Die heb ik hier gevonden."

En als je naar de verre toekomst kijkt, als je ooit niet meer werkt?

Kay: "Toen ik hier kwam werken, waren ze net bezig met de invoering van een nieuwe pensioenregeling. Hoe ze dat hebben aangepakt, was tekenend voor deze organisatie. Ze hebben een onafhankelijke consultant ingehuurd om samen met de medewerkers het beste pakket uit te dokteren. Voor mij mondde dat gesprek uit in een beleggingspensioen met een offensief profiel. Ik verwacht geen gouden bergen. Voor mij was dit de eerste keer dat ik nadacht over mijn pensioenopbouw. Mijn vriend had dat voor zichzelf al eens helemaal uitgezocht. Hij investeert liever in onroerend goed. Verder houd ik me er eigenlijk niet zo mee bezig. Ik leef in het hier en nu. Daarbij ga ik ervan uit dat ik sowieso nog 50 jaar aan het werk blijf. Geen slecht vooruitzicht toch?"

Wil je weten wat jij later te besteden hebt? Check hier hoe het ervoor staat met jouw pensioen.

Alleen pensioen opbouwen via je werkgever of daarnaast zelf iets regelen voor je oude dag. Hoe kijk jij daar tegenaan?

Zinvol bezig blijven...