Home Blogs van a.s.r. Meer psychische klachten door thuiswerken [infographic]

Meer psychische klachten door thuiswerken [infographic]

03 september 2021

In Nederland hebben 1,3 miljoen mensen burn-outklachten. Veel werknemers gaan gebukt onder een te hoge werkdruk. Ook steeds meer ondernemers en zzp’ers hebben werkstress door zorgen over het mogelijke verlies van inkomen of hun onderneming. Hierdoor zien we het psychisch verzuim verder toenemen. 

Ewout Hollegien, directeur Inkomen bij a.s.r.: ‘Ongeveer 75.000 ondernemers hebben bij a.s.r. een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Daarnaast hebben ruim 45.000 bedrijven hun werknemers verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. In het afgelopen jaar zagen wij een toename van het aantal klanten dat zich meldt door uitval vanwege stress en andere mentale klachten. En hoewel we al sinds een jaar of vijf zien dat het beroep op onze ziekteverzuimpolis en individuele soortgelijke verzekeringen jaarlijks met zo’n 4% toeneemt, heeft de coronacrisis deze ontwikkeling versneld. In 2020 steeg het aantal indicaties met 7%. Meer aandacht voor de psychische problemen van werknemers en ondernemers is van belang om deze trend te keren. Met onze campagne willen we daarom mensen meer bewust maken van het risico op een burn-out en het vroegtijdig herkennen van signalen.’

Verzuim of uitval door stress en burn-out is vaker te voorkomen dan je zou denken. Bij jezelf, maar ook bij iemand anders, je beste vriendin of een van de werknemers. Gezonde twijfel is de eerste stap richting de oplossing. Daarvoor hebben wij de ‘gezonde twijfeltest’. De test helpt je om signalen van te veel stress eerder te leren herkennen en er actie op te ondernemen. En dat helpt weer bij het voorkomen van uitval. Zie het als een soort APK voor de geest.

Infographic Meer psychische klachten door thuiwerken

Infographic gezonde twijfels
Christel van Capelleveen

Meer verhalen over AOV