Home Blogs van a.s.r. Je financiën zijn geen rocket science

Je financiën zijn geen rocket science

18 november 2020

"Met alleen inzicht in je financiën kom je er niet. Je moet van denken naar doen", zegt Annemarie Reintjes (52). Ze is al meer dan zestien jaar ondernemer en coach. In haar trainingen richt ze zich op financiën en het gedrag dat hierachter zit. "Gezamenlijk kijken we naar of dit anders kan."

Denk vaker financieel vooruit

Ontvang onze nieuwsbrief met verhalen en tips én maak kans op het boek 'Wacht maar tot ik dood ben...'

Schrijf je in!
Waar praat je over met jouw klanten?

"Financieel bewustzijn; een gezonde situatie. We gaan eerst een stapje terug. Ik wil weten wat er achter het gedrag zit. Ik wil mijn klanten laten nadenken. Wat is je relatie met geld? Wat is je partners relatie met geld? Wat wil je nu echt? Werken is altijd een thema. We hebben het dan bijvoorbeeld over salarisonderhandelingen. Ik vraag ze: wat wil je eigenlijk uit jouw baan halen? Wat ben je waard?

Freelancen is ook een onderwerp. Dat is een heel mooi verschijnsel. Maar mensen vergeten toch dat je moet denken aan arbeidsongeschiktheid, pensioenopbouw, doorberekening in het uurtarief, en natuurlijk: wat gaat er naar de belastingdienst. Zolang je dat allemaal niet weet, ben je als freelancer heel kwetsbaar."

Wanneer ben je financieel bewust?

“Je begint met kleine stapjes. Je moet weg van de rottige relatie met geld. Er zit een raar soort taboe op geld. Wees bewust van je eigen keuzes en gedrag. Bespreek de financiën met je partner. Houd rekening met financiën bij een overgang in het leven. Als je er pas over nadenkt tijdens een scheiding ben je meestal al te laat. Dit moet je zien te voorkomen.” 

Hoe zit het met gedrag?

“Ja, met alleen inzicht kom je er niet. Je moet van denken naar doen. Je moet echt in een actiestand komen. Net zoals je weet dat je naar de sportschool moet, dan wil dat nog niet zeggen dat je dat dan ook doet. Dat is met geldzaken ook zo. Sommige mensen openen niet eens hun post. Sommige mensen doen alles wel, maar die denken er niet over na. Mij valt op dat er geen verschil zit tussen opleidingsniveau. Hoogopgeleid zijn is geen voorwaarde om je financiële huishouding op orde te hebben.”  

Meer verhalen en tips?

Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op het boek 'Wacht maar tot ik dood ben...' van Iris Brik. Zo denk jij financieel vooruit! 

wacht-maar-tot-ik-dood-ben-iris-brik-boek-nieuwsbrief-rectangle-small
Hoe ontwikkelde jouw fascinatie voor gedrag zich tot financiën? 

“Als loopbaancoach zag ik dat mensen in paniek raakten van thema’s zoals salaris, uitkering of pensioenopbouw. Er werd heel krampachtig over gedaan. ‘Wie dan leeft wie dan zorgt’, heb ik ook vaak gehoord. Either way – het was nooit echt goed. De situatie was nooit heel gezond. Hier ben ingedoken en dit heeft me te pakken genomen.

Ik ben geen financieel specialist, belegger of pensioenspecialist. Daar heb je andere experts voor. Maar wat je als gewoon mens met je privé-financiën moet kunnen, dat is geen rocket science. Daar zit vooral het gedrag achter. Juist de impact van het financiële aspect vind ik enorm interessant. Want dat raakt mensen echt in hun kern.”

Hoe werd vroeger bij jullie thuis met financiën omgegaan?

“Mijn vader was ondernemer en had een eigen architectenbureau. Hij was toen al bezig met zijn pensioen. Dat was in de jaren 60 niet heel cool maar ik vond dat verstandig! Mijn moeder was huisvrouw en kon heel goed onderhandelen. Na de scheiding kon ze voor ons direct een hypotheekvrij huis kopen. We waren met z’n vijven.” 

Lees ook: Babette (35): “Extra aflossen op mijn hypotheek voelt zo veel lekkerder dan die nieuwe jeans”

Hebben jij en jouw partner het goed geregeld? 

“Ja, we hebben een tweede huis. Dat is ons pensioen. Stel voor we gaan scheiden, dan hebben we allebei een huis. Zelfredzaamheid zit in me maar ik ben ook een competitief typje. Als hij zoveel verdiende, dan wilde ik ook zoveel verdienen. Lachend: je snapt wel wie dan het huis met de tuin krijgt!”

Lees ook: Scheiden en pensioen: 6 veelgestelde vragen

Heb je nog tips? 

Lachend zegt Annemarie: "niet alle post hoef je te bewaren! Het Nibud heeft hiervoor hele handige tabbladen. Daarop kan je precies zien welke post verstandig is om te bewaren."

Er zijn veel dingen die je kunt doen om financieel sterker te worden. Jezelf inlezen is een heel goed begin. Vervolgens kun je voor persoonlijk advies het beste naar een onafhankelijke adviseur. Want een adviseur die jou persoonlijk spreekt, die jou vragen stelt en ziet hoe jij reageert, kan goed inschatten waar jij behoefte aan hebt. Dan weet je zeker dat het advies ook echt bij jou past.

Dit blog is eerder gepubliceerd op 1 augustus 2018.

Uschi Braun

Meer verhalen over Ik denk vooruit