Home Blogs van a.s.r. Kringloopkoningin geeft gouden kringloop tips

Kringloopkoningin geeft gouden kringloop-tips

16 september 2021

Renée koopt sinds januari van dit jaar voornamelijk tweedehands. Dat bespaart haar een hoop geld en ze ontlast het milieu. Ze geeft haar gouden kringloop-tips.

Bij tweedehands kopen denken mensen vaak alleen aan kleding. Maar ik ontdekte afgelopen jaar dat je zoveel meer tweedehands kunt kopen dan alleen kleding. Even een opsomming van alles wat ik de afgelopen maanden tweedehands kocht online en offline:

  • Pokémon-ballen met kaarten

  • Een wc-borstel met houder (nieuw in doos!)

  •  Pyjama’s voor mijn kinderen

  • Broodtrommels

  • Een printer

  • Een fruitschaal

  • Zijden bloemen

De wc-borstel was natuurlijk wel de vreemdste aankoop uit dit lijstje. Ik protesteerde toen manlief opperde te kijken of er een tweedehands exemplaar online stond. Maar hij vond een nieuw exemplaar, nog in verpakking. Dus toen moest ik wel overstag gaan.

Zo vind je kringloop-koopjes

Ik hoor vaak dat mensen niet goed weten hoe ze kringloop-koopjes vinden. Dat heeft een aantal redenen:

  1. Veel mensen raken overweldigd in de kringloopwinkel. Er zijn hele nette, georganiseerde kringloopwinkels maar ook winkels waar alles door elkaar hangt en staat. Sommige mensen houden van die chaos, anderen niet. Is dat niks voor jou? Zoek dan naar nette kringloopwinkels. De bekende ketens winkels hebben vaak een groter aanbod, hier is het wel vaak wat ruimer en beter georganiseerd.

  2. Rondneuzen. Mensen gaan zomaar wat rondneuzen in Facebook-groepen, op Marktplaats en Vinted. Dat is op zich een hartstikke leuke bezigheid maar niet zo effectief. Liever bedenk je vooraf waar je naar zoekt. Voer een merk in, een productomschrijving en bij kleding ook een maat. Zoek naar iets specifieks, anders kost het vooral veel tijd en moeite, eindig je uiteindelijk met iets waar je niet naar zocht en wat dus onnodig geld kost.

  3. Mensen vragen om teveel korting. Wanneer je iets vindt dat je graag wilt hebben, stuur je online vaak een berichtje. De berichtenbox is de plek waar de deal moet ontstaan en ook waar het vaak misgaat. Doe een redelijk bod en ga niet meteen voor een koopje. Doe vooraf goed onderzoek, bijvoorbeeld naar de nieuwprijs en naar de prijs van vergelijkbare producten die tweedehands worden aangeboden. De kringloop laten werken en spullen nog een kans geven, moet je samen doen. Dus wees vriendelijk, toon je enthousiasme over een product en doe een redelijk bod.

Tips om meer tweedehands te kopen

Dan heb ik nog wel wat tips die je helpen om meer tweedehands te kopen:

Tip 1

Denk nooit dat het niet tweedehands aangeboden wordt. Check het gewoon eens. Je zult verbaasd staan van het aanbod.

Tip 2

Vraag altijd naar de staat. Zijn er beschadigingen waar je van moet weten. Is het wel compleet?

Tip 3

Lees een omschrijving goed door. Het liefst twee keer. Vragen stellen die al beantwoord worden in de omschrijving is geen goed begin van het contact met de koper.

Tip 4

Shop je in de kringloopwinkel? Kijk door de spullen heen die je misschien niet aantrekkelijk vindt. Pas en probeer veel. Zo vind je verrassende pareltjes.

Tip 5

Laat je niet verleiden om snel en impulsief te kopen. Denk er gewoon even over na, net zoals je dat in een gewone winkel doet.

Tip 6

Staat er een telefoonnummer bij een advertentie? Bel altijd. Je hebt dan meteen een gevoel bij de verkoper en hoeft niet te wachten op een reactie. Een beller komt over als een serieuze en betrouwbare koper.

Tip 7

Bieden werkt vaak niet. Dus liever een berichtje sturen of meteen bellen.

Tip 8

Bedenk wat je wilt betalen (wees redelijk) en blijf daar ongeveer bij. Natuurlijk kun je een beetje naar elkaar toe bewegen, maar het moet wel redelijk blijven.

Tip 9

Ik zoek altijd binnen een straal van 15 kilometer. Zo kan ik het (bij kleinere producten) zelf ophalen met de fiets. Dat scheelt bezorgkosten en uitlaatgassen. Je krijgt ook de kans om de verkoper in de ogen te kijken. Dat is wel zo fijn.

Wij blijven - ook wanneer onze uitdaging dit jaar afloopt - lekker tweedehands kopen. Dat is goed voor onze portemonnee en voor het milieu. Doe je ook mee?

Renée Lamboo

Meer verhalen over Duurzaam wonen