"Later, dat is nu"

23 mei 2017

Martijn Companjen, welzijnscoach

Een welzijnscoach is iemand die andere mensen helpt om weer geluk te ervaren in hun leven. Dat is iets waarvoor Martijn Companjen 's morgens zijn bed wil uitkomen. Voor hem is dit het antwoord op de vraag die hij zichzelf 10 jaar geleden stelde. Toen was hij 30.

Martijn Companjen (nu 40): "Ik zat in het vliegtuig terug naar huis. Vier maanden was ik rondgetrokken door Brazilië. Ik had als vrijwilliger geholpen in de favelas, de uitgestrekte sloppenwijken in de grote steden. In Nederland hebben wij een recept dat werkt als je uit de ellende wilt komen. Door je te bekwamen en hard te werken, kun je hier veel bereiken. Dat recept werkt niet voor zoveel mensen in de favelas. Daar geldt: wat je ook doet, je komt geen meter vooruit. Die volstrekte uitzichtloosheid heeft mij enorm aangegrepen. Ik stelde mezelf de vraag: waar wil ik nou elke dag mijn bed voor uitkomen? Nou, ik wil helpen om maatschappelijke vragen op te lossen. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat niemand zich vergeten voelt? Bijdragen aan het geluk van anderen. Daar heb ik dus mijn beroep van gemaakt: ik ben welzijnscoach in Buitenveldert."

Martijn Companjen, welzijnscoach

Wat doet een welzijnscoach eigenlijk?

Martijn: "Het is een nieuwe functie binnen het Welzijn. Wij helpen mensen met psychosociale problemen zoals depressie, angst en onzekerheid naar het welzijnsaanbod in de wijk. Wij bieden een alternatief voor medicijnen om mensen fysiek en mentaal gezond te krijgen. De huisarts schrijft dus een Welzijnsrecept voor. Je kunt bijvoorbeeld denken aan mensen die hun partner verliezen en geen groot sociaal netwerk hebben. De aanpak verschilt per bewoner. We brengen mensen in contact met lotgenoten of juist met mensen voor wie zij iets kunnen betekenen. Soms helpt extra aandacht voor lichaam en geest, bijvoorbeeld yoga of mindfulness. We nodigen mensen uit om meer te bewegen of de natuur in te gaan. Voor anderen blijken kunst en natuur een sleutel tot meer geluk. Gemiddeld zijn we zo'n drie maanden bezig met een bewoner. In die tijd zie ik ze dan drie of vier keer."

Wat vind je zo boeiend aan dit werk?

Martijn: "Je ziet mensen opknappen, zowel fysiek als mentaal. Ze zien er beter uit. Komen minder bij de huisarts. We houden een oogje in het zeil, dus ik zie ze gelukkiger worden. Nou, daar word ik zelf ook gelukkig van. Zo simpel is het eigenlijk."

Voor welke mensen roept de huisarts jouw hulp in?

Martijn: "Vooral ouderen. In Buitenveldert is een op de drie bewoners boven de 65. Mensen komen in de problemen als hun partner of vrienden wegvallen, door overlijden of scheiding. Of ze komen in de financiële problemen. De overheid heeft het met al die toeslagen zo ingewikkeld gemaakt. Laatst ontmoette ik een vrouw van eind vijftig. Ze heeft dyslexie en is niet zo vlot op de computer. Zo had ze een fout gemaakt bij het invullen van een formulier. Na een paar jaar kwam er een correctie van de belastingdienst: mevrouw moest direct 5.000 euro terugstorten. Heb je die niet, dan kun je meteen naar de schuldhulpverlening. Dan staat je wereld op zijn kop. Als niemand dan wat onderneemt, houd je twee tientjes per maand over om van te leven. Dan val je in een gat zonder uitzicht."

Dus je komt in Buitenveldert ook verborgen armoede tegen?

Martijn: "Je komt het niet tegen, maar je vindt het wel als je zoekt, want veel mensen schamen zich over zo'n toestand. Daarom is het voor ons nog niet zo eenvoudig om met hen in contact te komen. Lukt dat wel, dan kun je maatschappelijk werk inschakelen en de sociaal raadsman om hulp vragen. Het is moeilijk om preventief te werken aan armoede. We zijn nu zo georganiseerd in Nederland dat mensen zelf contact op moeten nemen, maar dat maakt het lastig met de schaamte die erbij komt kijken. Mijn werk grijpt aan op het psychosociale vlak: wat doet deze situatie met jou, met je welbevinden, je zelfbeeld, je contacten met anderen, je vertrouwen in de samenleving? Hoe krijg je je sociale leven op de rit? Hoe krijg je weer een goed gevoel over jezelf? Welke mogelijkheden heb je nog in je leven?"

Hoe kijk jij zelf aan tegen ouder worden?

Martijn: "Sinds vijf jaar heb ik kinderen, dat heeft mijn kijk op de toekomst erg gevormd. Vóór die tijd was ik daar nauwelijks mee bezig. Zodra je kinderen krijgt, heb je een visie nodig en ga je anders nadenken over verantwoordelijkheid. Wat wil ik neerzetten voor ze, wat wil ik achterlaten waardoor zij later trots kunnen zijn op hun vader? Ik let op de oudere generatie en stel ze vragen. Oudere mensen zijn gul met hun inzichten. Een van de dingen die ik van ze leer, is dat je niet moet wachten met leven tot na je pensioen. Later bestaat niet; we leven nu. Tijd is belangrijker dan geld. Daarom werk ik vier dagen per week, zo blijft er tijd over voor mijn relatie en mijn gezin. Mijn oude(lullen)dag is al begonnen, hahaha."

Sparen jullie voor later, als je met pensioen gaat?

Martijn: "Ik heb een paar jaar geleden zo'n cursus gevolgd over het pensioengat. Toen was dat een hot item. Ik bouw nu via mijn werkgever pensioen op. De illusie van financiële zekerheid die de vorige generatie nog koesterde, die hebben wij niet meer. Dat vind ik trouwens niet zo erg, want de waarde van geld wordt overschat. Het biedt minder zekerheid dan we vroeger dachten. Armoede in liefde is veel erger. Geen liefde kunnen geven en ontvangen, dat is schrijnend. Voorlopig beschouw ik ons koophuis maar als een bijdrage aan extra pensioen. Zodra er aan het eind van de maand geld overblijft, gaan we wel sparen. Voorlopig dus niet, want met twee opgroeiende kinderen hebben we in deze fase onze inkomens hard nodig.

Maar ik wil er wel op tijd mee aan de slag, op een bewuste manier. Mijn vader heeft zichzelf vijf jaar de tijd gegeven om de stap naar pensioen te zetten. Dat vind ik een goed voorbeeld; veranderingen kosten tijd. En verder put ik hoop uit mijn geloof. Daar vind ik de basis van vertrouwen die mij gelukkig maakt. Dat heb ik nodig om dit werk goed te kunnen doen. Vertrouwen in mijn eigen toekomst en die van mijn gezin."

Wil je weten wat jij later te besteden hebt? Check hier hoe het ervoor staat met jouw pensioen.

Alleen pensioen opbouwen via je werkgever of daarnaast zelf iets regelen voor je oude dag. Hoe kijk jij daar tegenaan?

Pensioen
Fleur Brockhus

Meer verhalen over Pensioen