Home Blogs van a.s.r. Longarts Wanda de Kanter over sjoemelsigaretten en investeringen in de tabaksindustrie

Longarts Wanda de Kanter over sjoemelsigaretten en investeringen in de tabaksindustrie

10 augustus 2017

Vrijdag 4 augustus was longarts Wanda de Kanter te gast bij Roelof Hemmen op BNR Radio. Wanda is longarts in het Antoni van Leeuwenhoek en keert zich met haar Stichting Rookpreventie Jeugd fel tegen de tabaksindustrie. Zij heeft ook een belangrijke rol in onze campagne Het andere bewijs, waarin ze samen met Sticks uitlegt waarom zij niet wil dat premiegeld wordt geïnvesteerd in de tabaksindustrie.

Unieke strafzaak

In het radioprogramma vertelt longarts en anti-rookactiviste Wanda de Kanter over de unieke Nederlandse strafzaak tegen de tabaksindustrie. Aanleiding voor deze strafzaak was de documentaire “De Vervangers” waaraan ook Wanda meewerkt en waarin duidelijk wordt dat de tabaksindustrie kinderen ziet als vervangers voor de vroegtijdig overleden rokers. Anne Marie van Veen, een patiënt van Wanda, was zo onder de indruk van deze documentaire dat zij naar de rechter stapte. Zij is met deze strafzaak, die financieel wordt ondersteund door KWF Kankerbestrijding, niet uit op een schadevergoeding maar wil dat kinderen beschermd worden tegen de agressieve benadering door de tabaksfabrikanten.

Beluister hier het interview met Wanda op BNR:

Sjoemelsigaretten

Naast de schokkende feiten dat kinderen als vervangers moeten dienen voor de misgelopen inkomsten door het overlijden van rokers, blijkt ook dat de tabaksindustrie sjoemelt met de testresultaten van light sigaretten. Deze sjoemelsigaretten bevatten gaatjes in het filter die in de testopstelling niet, maar tijdens het echte roken wél dichtgedrukt worden, waardoor rokers veel meer gevaarlijke stoffen binnenkrijgen dan op de verpakking staat vermeld.

Wanda vertelt ook dat ze het heel erg vindt dat haar eigen pensioenfonds, waar artsen standaard bij zijn aangesloten, wél in de tabaksindustrie investeert. Daarom werkt ze graag mee aan de campagne van a.s.r. Zij noemt a.s.r. een goed voorbeeld van een verzekeringsmaatschappij die hier bewust een keuze in maakt.

Het andere bewijs
Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Het andere bewijs