Home Marcel houdt van domotica

Domotica gebruiken voor verduurzaming: “Ik doe mijn lampen op afstand uit, als ik dat vergeten ben”

28 mei 2021

Marcel (45) is gek op domotica. Dit betekent het automatiseren van processen in huis. Zo gaan lampen vanzelf aan wanneer het donker wordt en uit wanneer het licht wordt. Zo verbruikt hij nooit onnodig veel energie.

Wanneer we Marcel spreken is hij net bezig om wat domotica toe te voegen aan zijn tuin: “Ik ben nu aan het inregelen dat de tuinverlichting vanzelf aangaat wanneer het donker wordt. Dat heb ik in huis ook zo ingesteld. Ik hou er gewoon niet van wanneer er onnodig lampen aan staan. Het is gewoon zonde. Van het geld en van de energie die verbruikt wordt.”

Het is niet alleen duurzaamheid wat Marcel motiveert. Hij houdt ook gewoon van de techniek van domotica: “Ik heb een deurbel met camera, die ik op afstand kan bedienen en beantwoorden. Ik kan muziek aanzetten met mijn stem. De verlichting in huis is geautomatiseerd. Die kan ik bijvoorbeeld ook op afstand bedienen. Wanneer ik van huis weg rijd, kan ik dus checken of er thuis niet iets onnodig stroom staat te gebruiken terwijl ik er helemaal niet ben. Is dat wel zo, dan kan ik het uitzetten. Ideaal!”

Leuk, al die technische snufjes in huis, maar is dat wel zo duurzaam: “Ik zorg op deze manier dat ik niet onnodig energie verbruik. Maar bijvoorbeeld het met mijn stem sturen van mijn muziek kost ook weer energie.” Marcel wil daarom de energie die hij gebruikt, graag zelf opwekken. Wel zo duurzaam. “Mijn huis is 15 jaar oud en was destijds vrij duurzaam gebouwd. Goed geïsoleerd en zelfs met een zonneboiler op het dak. Vooruitstrevend voor die tijd. Maar het ding nam wel veel ruimte in op mijn dak en de opbrengst liep terug. Dus heb ik de zonneboiler laten verwijderen en vervangen door 12 zonnepanelen. Daarmee wek ik nu meer op dan ik in totaal aan stroom verbruik met mijn gezin. Ik lever dus zelfs wat energie terug aan het net.”

Zonnepanelen
Zonnepanelen op het dak van Marcel

Dat terugleveren: hoe werkt dat eigenlijk? “Dat was voor mij ook nieuw, maar het is eigenlijk heel simpel. Ik moest me als energieleveraar inschrijven op energieleveren.nl en vervolgens bij de netbeheerder in mijn regio aankloppen voor een speciale meter die hiervoor nodig is. Daarop wordt bijgehouden hoeveel stroom je zelf gebruikt en hoeveel je terug levert. Deze hoeveelheden en bedragen worden aan het einde van het jaar, op de eindafrekening, met elkaar verrekend.”

Als het aan Marcel ligt, gaat hij binnenkort ook zijn elektrische auto opladen met stroom van zijn eigen zonnepanelen: “Ik wacht nog op akkoord hiervoor van de VvE die we hebben voor de parkeerplaatsen. Ik wek met mijn 12 panelen niet genoeg op om het hele jaar elektrisch op te rijden, maar wel genoeg om minder vaak betaald aan een paal op te laden. Voordeel is: ik mag op mijn werk bij a.s.r. mijn elektrische auto gratis opladen. Dus als ik het goed plan kom ik daarmee en met mijn eigen stroom, een heel eind.”

Marcel wil zijn huis in de toekomst nog duurzamer en slimmer maken. Hij wil domotica in huis nog meer inzetten om energie te besparen. Want er zijn nog zoveel mogelijkheden. Zo kun je de verwarming bedienen met domotica, de gordijnen vanzelf laten sluiten ‘s avonds om kou buiten te houden en bijvoorbeeld zonneschermen naar beneden laten gaan bij felle zon om het binnen juist koel te houden: “Ik geniet van techniek en van innovatie. En als die dan ook nog helpt om duurzamer te leven is dat voor mij een win-win-situatie.”

PorteRenee

Meer verhalen over Duurzaam wonen

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemorgen, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e", "Of lees meer over Oekra\u0026iuml;ne en\u0026nbsp;\u003ca href=\"/verzekeringen/oekraine\"\u003eje hypotheek of verzekeringen van a.s.r.\u003c/a\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ je antwoord in een paar woorden", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"PEN_C_IDV2":true,"BA_C_PIBB":true,"KS_HD_C_MIJNASR":true,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":true,"SCH_Pac_C_ASRNL":true,"SCH_Pdb_C_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":true,"ZO_C_DAV_SERVICE":true}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }