Hoeveel kun je in 2022 maximaal lenen voor je eerste huis?

21 december 2021

Als je je eerste huis gaat kopen, wil je als eerste weten hoeveel je kunt lenen. Je maximale hypotheek wordt bepaald door verschillende regels. We zetten de regels voor 2022 voor je op een rijtje.

Tweede inkomen telt mee

Hoeveel je mag maximaal kunt lenen voor de aankoop van je huis, hangt af van je inkomen en van de waarde van het huis dat je koopt. Elk jaar stelt de minister van Financiën vast welk deel van je inkomen je mag uitgeven aan wonen. Ga je samen met je partner een huis kopen en werken jullie allebei? Dan mag je in 2022 het inkomen van je partner voor 90% meetellen. Verder mag de lening niet hoger zijn dan 100% van de marktwaarde van het huis. Ben je een starter op de woningmarkt en is dit je eerste hypotheek? Dan heb je dus eigen geld nodig om de bijkomende kosten te betalen. Dit zijn kosten voor bijvoorbeeld de notaris, advieskosten, overdrachtsbelasting. Lees in ons blog hoeveel spaargeld je nodig hebt voor de aankoop van je eerste huis.

Hogere lening als je gaat verduurzamen

Wil je energiebesparende voorzieningen aanbrengen in je woning? Dan mag je daarvoor de lening verhogen van 100% tot maximaal 106% van de marktwaarde van de woning. Je moet de totale lening wel volgens de regels met je inkomen kunnen betalen.

€ 9.000 extra lenen met jouw inkomen

Verdien je (samen) minimaal € 33.000 per jaar? Dan kun je ook in 2022 
€ 9.000 extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Je kunt dan dus € 9.000 meer lenen dan de maximale hypotheek met jouw inkomen. Bij a.s.r. kan dit met de WelThuis Verduurzamingshypotheek. Je adviseur kan je hier meer over vertellen. 

Maximale lening met Nationale Hypotheek Garantie

Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) beperk je de financiële risico's van een eigen koopwoning. Je kunt er niet meer door lenen. Je betaalt voor NHG eenmalig een premie van 0,7% over de totale lening. Dit verdien je vaak terug, doordat je met NHG vaak kunt profiteren van een lager hypotheekrentetarief. Wil je de lening voor jouw huis afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? In 2022 kan dat voor een lening tot € 355.000. Als je extra leent voor energiebesparende maatregelen, dan kan dit met NHG tot € 376.300. 

Bereken zelf je maximale hypotheek

Wil je weten hoeveel jij ongeveer kunt lenen met jouw inkomen? Klik dan op onderstaande button voor een hypotheekberekening met jouw inkomen. Let op! De uitkomst van deze berekening is alleen gebaseerd op jouw/jullie inkomen, maar er zijn meer zaken die bepalen hoeveel je kunt lenen. Ga voor een precieze berekening naar je adviseur. Je kunt een bedrag lenen bovenop je maximale hypotheek voor het verduurzamen van je woning. Je adviseur kan je hier meer over vertellen

Birgit Johansson

Meer verhalen over Hypotheek

Maximale hypotheek in 2022