Home Blogs van a.s.r. Minder pensioen dan je partner? Hier moet je op letten

Minder pensioen dan je partner? Hier moet je op letten

11 april 2019

Het kan maar zo zijn dat je minder pensioen ontvangt dan je partner. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzocht de pensioenopbouw onder mannen en vrouwen en wat blijkt: “Vrouwen bouwen een derde minder pensioen op dan mannen”. De Telegraaf kopte: “Fors minder pensioen voor vrouwen”. Dit klinkt vrij heftig, maar is dat nu echt zo erg? “Stemmingmakerij”, zegt de een op Facebook. “Mannen gaan toch eerder dood dus het geld komt wel bij de vrouw” reageert weer een ander. Hier lees je wat het betekent als je minder pensioen opbouwt dan je partner én waar je beter wel op kunt letten.

Deeltijdwerken en minder arbeidsparticipatie = minder ouderdomspensioen

Dat vrouwen minder pensioen opbouwen dan mannen, is waar. Tenminste, als je kijkt naar het arbeidsgerelateerde collectieve ouderdomspensioen waarover dit nieuws gaat. Arbeidsgerelateerde wat? Dit is het pensioen dat je via je werkgever opbouwt. Aan het begin van het werkzame leven bouwen mannen en vrouwen nog evenveel pensioen op; arbeidsgerelateerd collectief ouderdomspensioen dus. Het zit ‘m in de pensioenopbouw - of eerder het gebrek daarvan - op latere leeftijd. Want met de leeftijd neemt vaak ook de gezinsgrootte toe, en dat is direct de reden waarom vrouwen minder pensioen opbouwen dan mannen: zij blijven (vaker) thuis en zorgen voor het kroost. Zolang je weet dat je minder pensioen opbouwt - en wat dat betekent als je uit elkaar gaat - is dit geen reden voor zorgen. 

Lees meer over de financiële voor- en nadelen over stoppen met werken na zwangerschapsverlof.

Minder pensioenopbouw kan een probleem zijn als je uit elkaar gaat

‘Uit elkaar gaan? Nee, wij blijven voor altijd bij elkaar.’ Een mooie gedachte, maar anno nu niet meer heel realistisch. 40 procent van de huwelijken eindigt in een echtscheiding en dat percentage neemt al jaren toe. Stel je voor: je werkt minder dan je partner, bouwt hierdoor minder ouderdomspensioen op, en volgens valt je partner weg. Verandert dit jouw financiële plaatje? You bet. Goede afspraken maken is dus een slimme zet. Lees: afspraken over de verdeling van het pensioen (die vaak vergeten worden) en afspraken over de koopwoning.

Wil je weten wat een echtscheiding precies met je pensioen doet?

Wil jij ook financieel vooruit?

Ontvang Vooruit Mail voor inspirerende verhalen en handige tips.

Schrijf je in!

Meer verhalen & tips?

Ontvang Vooruit Mail & win het boek 'The Happy Financial' van finance influencer Marjan Heemskerk.
man vrouw lachen laptop koffie samen

Meer pensioen is voor iedereen mogelijk (maar het komt je niet aanwaaien)

Je kunt natuurlijk meer gaan werken en zelf pensioen opbouwen via je werkgever. (Voor ‘powervrouw’ Fleur Rieter was deeltijd werken geeneens optie.) Daarnaast - ja, daarnaast, want in veel gevallen is dat wat je opbouwt via je werkgever niet voldoende - kun je overwegen om te beleggen of te investeren in vastgoed. Check wat het beste bij jou past.

Heb je later niet voldoende inkomen? Dat wordt ook wel een 'pensioengat' genoemt. Gelukkig kun je deze wel zelf opvullen!

Uschi Braun

Meer verhalen over Ik denk vooruit