Home Blogs van a.s.r. Minder pensioen dan je partner? Hier moet je op letten

Minder pensioen dan je partner? Hier moet je op letten

24 maart 2021

Het kan maar zo zijn dat je minder pensioen ontvangt dan je partner. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzocht in 2019 de pensioenopbouw onder mannen en vrouwen en wat blijkt: “Vrouwen bouwen een derde minder pensioen op dan mannen”. Hier lees je wat het betekent als je minder pensioen opbouwt dan je partner én waar je beter wel op kunt letten.

Denk vaker financieel vooruit

Ontvang onze nieuwsbrief met verhalen en tips én maak kans op het boek 'Blondjes Beleggen Beter'

Schrijf je in!
Deeltijd werken en minder arbeidsparticipatie

Dat vrouwen minder pensioen opbouwen dan mannen, is waar. Tenminste, als je kijkt naar het arbeidsgerelateerde collectieve ouderdomspensioen waarover dit gaat. Dit is het pensioen dat je via je werkgever opbouwt. Aan het begin van het werkzame leven bouwen mannen en vrouwen nog evenveel pensioen op; arbeidsgerelateerd collectief ouderdomspensioen dus.

Het zit ‘m in de pensioenopbouw - of eerder het gebrek daarvan - op latere leeftijd. Want met de leeftijd neemt vaak ook de gezinsgrootte toe, en dat is direct de reden waarom vrouwen minder pensioen opbouwen dan mannen: zij blijven (vaker) thuis en zorgen voor de kinderen. Zolang je weet dat je minder pensioen opbouwt - en wat dat betekent als je uit elkaar gaat - is dit geen reden voor zorgen.

Lees ook: Parttime werken: een sprookje met een ongelukkig einde?

Minder pensioen en uit elkaar gaan

‘Uit elkaar gaan? Nee, wij blijven voor altijd bij elkaar.’ Een mooie gedachte, maar anno nu niet meer heel realistisch. 40% van de huwelijken eindigt in een echtscheiding en dat percentage neemt al jaren toe. Stel je voor: je werkt minder dan je partner, bouwt hierdoor minder ouderdomspensioen op, en volgens valt je partner weg. Verandert dit jouw financiële plaatje? Grote kans! Goede afspraken maken is dus een slimme zet.

Lees ook: Scheiden en pensioen: 6 veelgestelde vragen

Meer verhalen en tips?

Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op het boek 'Blondjes Beleggen Beter' van Janneke Willemse. Zo denk jij financieel vooruit! 

Meer pensioen is voor iedereen mogelijk

Je kunt natuurlijk meer gaan werken en zelf pensioen opbouwen via je werkgever. (Voor Fleur Rieter was deeltijd werken geeneens optie.) Daarnaast – ja, daarnaast, want in veel gevallen is dat wat je opbouwt via je werkgever niet voldoende – kun je overwegen om te beginnen met beleggen of te investeren in vastgoed (zzp’er Wesley verhuurt woningen op zijn pensioen veilig te stellen). Check wat het beste bij jou past.

Heb je later niet voldoende inkomen? Dat wordt ook wel een 'pensioengat' genoemd. Gelukkig kun je deze wel zelf opvullen!

Lees ook: Heb je een pensioengat? Dicht het met deze 5 pijlers

Dit blog is eerder gepubliceerd op 11 april 2019.

Uschi Braun

Meer verhalen over Ik denk vooruit