Home Blogs van a.s.r. In 8 stappen naar een moestuin die flink geld bespaart

In 8 stappen naar een moestuin die flink geld bespaart

20 januari 2021

Petra Plate (31) begon haar moestuin uit noodzaak, maar inmiddels is het vooral een fijne hobby. Een hobby die haar flink wat geld bespaart. Ze deelt 8 stappen die je een voor weinig geld een overvolle moestuin opleveren.

Petra Plate (31) begon haar moestuin uit noodzaak, maar inmiddels is het vooral een fijne hobby. Een hobby die haar flink wat geld bespaart. Ze deelt 8 stappen die je een voor weinig geld een overvolle moestuin opleveren.

'Ik heb zelf een moestuin van ongeveer bij zes bij twee meter. We halen allerlei groenten en fruit uit eigen tuin. Aardbeien, frambozen, appels, pruimen, blauwe bessen, bramen, allerlei soorten sla, komkommer, tomaat, paprika, biet, spinazie, courgette. Moet ik nog even doorgaan? We hebben ook een kruidenbar, met bijvoorbeeld munt en salie. Ik ben ooit begonnen met een moestuin omdat ik na mijn scheiden weinig geld had. Een paar zaadjes planten en daar een paar maanden later een avondmaaltijd van kunnen maken, kwam geweldig goed uit. De noodzaak is inmiddels verdwenen maar ik ben van moestuinen gaan houden. Het is mijn hobby. Een enorm uit de hand gelopen hobby, geef ik toe. Maar het bespaart me wel een hoop geld. Ik geloof dat we zo’n 25% minder kwijt zijn aan boodschappen dankzij onze moestuin. En alles is ook nog eens biologisch.'

Meer weten over geld besparen door je huis en tuin te verduurzamen? Kijk op Platform Duurzaam Wonen

Ook je eigen moestuin beginnen? Petra geeft 7 tips om een voor weinig geld een moestuin op te zetten die je flink geld bespaart.

  • Stap 1: Ga eerst eens lekker lezen. Daar hoef je geen dure boeken voor aan te schaffen. Er staat zoveel online. Google eens, maar kijk ook op Instagram. Ik had in het begin veel de website Diana’s Mooie Moestuin. Daar legt ze echt alles van A tot Z uit. Maar ga ook niet alleen maar lezen en niet beginnen. Je leert vooral ook door te doen.
  • Stap 2: Als beginner heb je niet meer nodig dan een stukje grond, wat resthout en wat zaden. Je hoeft ook niet meteen met potgrond aan de slag. Kijk eerst maar eens hoe je eigen grond het doet. Trek een paar tegels uit de tuin. Met het resthout timmer je een rand om je moestuingrond heen. Zo houd je de grond bij elkaar en houd je slakken (een beetje) tegen. Zaden kocht ik vaak online, ruilde ik met anderen of haalde ik bij Welkoop, waar ze vaak het meest goedkoop zijn. Betaal vooral niet teveel voor van die fancy zakjes met drie zaadjes erin.
  • Stap 3: Begin met groenten en fruit die makkelijk zijn. Voorbeelden daarvan zijn sla, radijs en courgette. Ga op zoek naar gewassen die makkelijk zijn om te kweken en die je ook lekker vindt. Zaai het liefst in fases. Dus niet alles in één keer in de grond maar liever een beetje gefaseerd zodat je ook op verschillende momenten kunt oogsten. Anders heb je in één keer wel heel veel sla te eten.
  • Stap 4: Je hebt compost nodig. Dat voedt je grond en helpt je gewassen groeien. Dit kun je in een winkel kopen, maar ook zelf maken. Compost maken wij met de hulp van een konijn. Zij eet veel onkruid uit de tuin weg. Onbewerkte etensresten en de inhoud van haar hok, gaat in een compostbak en wordt met de hulp van wat wormen (die je composthoop vaak vanzelf wel vinden) uiteindelijk compost. Kosten: 0 euro.
  • Stap 5: Het enige wat je eigenlijk aan je tuin hoeft te doen is water geven - als het niet genoeg regent - en het onkruid wieden. Onkruid eet de voeding uit je grond weg en dat wil je niet. Een moestuin onderhouden is echt niet zoveel werk als veel mensen denken.
  • Stap 6: Haal wat rijp is op tijd uit de tuin. Eet het op, geef het weg of vries het in. Ook hierin is Google je vriend. Als je twijfelt of je iets kunt invriezen of hoe je dat het beste kunt doen, vind je het antwoord gratis en voor niks online.
  • Stap 7: Haal zaden uit je geoogste groente en fruit. Laat ze even rustig drogen. Je kunt ze ook nog even in de vriezer stoppen om bacteriën te doden. Dit is je zaaisel voor volgend seizoen. En zo is de cirkel rond. Eigen grond, eigen compost, eigen zaden. Je hebt bijna geen externe spullen nodig om het jaar erop weer een moestuin vol lekkers te hebben.
  • Stap 8: Aan het einde van het seizoen maak je je tuin netjes. Onkruid eruit. Let op wat je wel en niet laat staan. Sommige planten, zoals aardbeien, vermenigvuldigen zichzelf. Dat wil je natuurlijk niet uit de grond trekken. Dek de tuin af met een goede laag compost en laat de grond rusten tot je weer gaat zaaien.

Volg Petra en haar moestuin ook op Instagram.

 

 

Wil je geen tips missen van Duurzaam Wonen met a.s.r.? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke maand onze tips in je mailbox.

PorteRenee

Meer verhalen over Duurzaam wonen