Home Blogs van a.s.r. Musthaves voor je centrale verwarming

Musthaves voor je centrale verwarming

08 januari 2021

Om energie te besparen hoeft je niet altijd diep in de buidel te tasten. De meeste huizen hebben al een centrale verwarming. Met een aantal vrij simpele en goedkope middelen kun je al meer rendement uit je cv halen en zo besparen op je gasrekening. En dat met een investering van een paar tientjes.

Een centrale verwarming is een effectieve manier om je huis te verwarmen. Maar de ketel stookt het water warm met behulp van gas en gas is duur. Als je de warmte optimaal in je wordt woning verspreid en zo min mogelijk warmte wordt verspild, kun je meer rendement uit je cv halen en dus gas besparen. We geven drie relatief voordelige en eenvoudige voorbeelden hoe je dit kunt doen.

Leidingisolatie of buisisolatie

Een voordelige en simpele maatregel om warmteverlies te voorkomen, is het isoleren van verwarmingsbuizen die door ruimtes lopen die je niet wilt verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan de zolder, cv-hok, garage, kruipruimte of de meterkast. De leidingen geven in die ruimtes een deel van de kostbare warmte af en dat gaat ten koste van de andere vertrekken waar je de warmte juist wilt hebben, zoals bijvoorbeeld je woonkamer. Zonde! Bij de bouwmarkt kun je hiervoor leidingisolatie kopen. Dit zijn schuimrubberen holle buizen met een opening over de lengte, die je zo over je leidingen heen schuift. Je knipt ze eenvoudig op maat met een schaar. Deze buisisolatie kost maar een paar euro per meter. Check voordat je dit gaat kopen wat de diameter is van de leidingen die je wilt isoleren en hoeveel meter je ongeveer nodig hebt. Let op dat je alleen de leidingen van je centrale verwarming isoleert en niet die van het drinkwater. Het wordt afgeraden die te isoleren, omdat er anders legionella in je drinkwaterleidingen kan ontstaan.

Wil je meer tips over hoe je energie kunt besparen? Kijk dan op ons platform Duurzaam Wonen.

Warmtereflecterende radiatorfolie

Bijna elke radiator hangt aan een muur. Met radiatorfolie voorkom je dat te veel warmte in de muur gaat zitten. De folie reflecteert de warmte, waardoor deze in de te verwarmen ruimte komt in plaats van in de muur. Vooral als de muur een (slecht geïsoleerde) buitenmuur is, voorkom je met radiatorfolie dat je voor de buitenlucht stookt. Net als leidingisolatie kun je radiatorfolie bij de bouwmarkt kopen. Er zijn twee soorten radiatorfolie: de ene plak je tegen de muur en de andere folie plak je direct op de radiator aan de achterkant. Deze laatste soort is nog effectiever en zie je haast niet zitten.

Radiatorventilator

Een radiatorventilator zorgt ervoor dat de warmte nog sneller wordt verspreid in de ruimte. Daardoor is de ruimte sneller warm en kun je dus energie besparen. De ventilatoren zijn te verkrijgen in verschillende breedtes passend bij de verschillende type radiatoren. Je bevestigt de ventilator met magneten aan de onderkant van de radiator. Bij de ventilator hoort een warmtesensor die je met een magneet bevestigt aan de toevoerleiding van de radiator en met de bijgeleverde draad aansluit de ventilator. Als de radiator een bepaalde temperatuur bereikt, zorgt de sensor ervoor dat de ventilator gaat draaien en zo de warmte naar boven de ruimte in verspreidt. De ventilator heeft wel stroom nodig via het stopcontact, maar het stroomverbruik van de ventilator is zo laag, dat dit te verwaarlozen is. Een radiatorventilator én de bijbehorende sensor koop je ook in de bouwmarkt. 

Wil je nóg meer rendement uit je centrale verwarming halen en zo nóg meer geld besparen? Lees dan over trucjes met je cv-ketel om energie te besparen.

Birgit Johansson

Meer verhalen over Duurzaam wonen