Home ondernemer martijn aov

Hovenier Martijn leerde meest waardevolle les dankzij AOV

19 oktober 2023

Zoveel mogelijk werken om zoveel mogelijk geld te verdienen. Het was jarenlang de wijze waarop Martijn van Ham (46) als hovenier werkte. Lange tijd ging dat goed, totdat zijn lichaam het niet langer aankon en hij gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakte. Tot zijn opluchting had hij een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en tot zijn verbazing zorgde deze ervoor dat hij veel meer kreeg dan alleen een uitkering.

‘Het geeft mij enorm veel energie om iets te maken waar de klant vervolgens heel blij mee is’, begint Martijn. ‘Dat zorgde er vanaf het begin al voor dat ik alle opdrachten aannam en deze stuk voor stuk zo netjes mogelijk wilde afhandelen. Daar nam ik mensen voor in dienst en betrok ik zzp’ers bij. Qua afwerking werkte alleen niet iedereen zoals ik het voor ogen had en dus sprong ik vaak bij om het dan maar zelf op te lossen. Dat werden vaak hele lange dagen.’

Zwaar hovenierswerk eist z’n tol

Martijn verzekert dat het werk van een hovenier een serieuze inspanning van het lichaam vraagt. Sjouwen met grof gereedschap, tuintegels en schuttingpanelen; het hoort er allemaal bij. ‘Dat begon steeds meer z’n tol te eisen. Bovendien had ik een aantal mensen in dienst en dus moest ik ook nog een flinke administratie op orde houden. ‘Dat terwijl ik totaal niet met een computer overweg kan. Het werd me gewoon te veel. Ik kreeg te maken met twee tennisarmen en omdat ik daardoor anders ging bewegen, kwamen er rugklachten bovenop. Met zware pijnstillers ging het wel, maar dat hield natuurlijk een keer op. Ik raakte deels arbeidsongeschikt.’

Tip van financieel adviseur

Omdat de ondernemer uit het Brabantse Reusel met machines werkt en kinderen heeft die willen studeren, beschikt hij over een AOV. Eentje die hij bij a.s.r. afsloot. ‘Ik moet eerlijk zeggen dat ik blind ben afgegaan op de tip van mijn financieel adviseur. Zij waren bovendien de goedkoopste. Het enige wat voor mij telde, was dat ik een inkomen had zodra ik arbeidsongeschikt zou raken. Ik had toen nog geen idee dat deze verzekeraar veel meer voor mij zou gaan betekenen.’

Inspiratiecoach voor hernieuwde vitaliteit

Door a.s.r. kwam Martijn in contact met arbeidsdeskundige Christ Smulders die hem hielp met re-integreren. Er werd gekeken naar wat hij in die periode nog wél kon en dat was kantoorwerk. Tot zijn spijt een aspect van het hovenierschap dat hem ’t minst ligt. ‘Zat ik dus hele dagen binnen terwijl ik juist buiten wil zijn. Dat heb ik aangegeven waarop er direct een alternatief volgde. Christ bracht mij met een inspiratiecoach in contact. We voerden meerdere goede gesprekken, maar maakten bijvoorbeeld ook schilderijen. Aan de kleuren die ik gebruikte en de manier waarop ik sprak en keek, kon mijn coach zien waar ik happy van werd. Echt een gave gast. Hij coacht ook jongeren en toen ik dat hoorde, raakte ik pas echt enthousiast. Ik heb hier zelf namelijk ook een verleden in.’

Christ Smulders, arbeidsdeskundige bij a.s.r.

 

‘Dat Martijn van hovenier is getransformeerd in een wandelcoach is best bijzonder. Veel mensen die arbeidsongeschiktheid raken, herstellen gelukkig en keren terug naar hun eigen vak. Maar als dat niet kan, dan behoort nieuw werk en nieuw inkomen ook tot de mogelijkheden.’
‘Uit onze gesprekken wist ik van zijn verleden als jongerencoach en zijn interesse in klankschaalsessies. Hem in contact brengen met een inspiratiecoach voelde voor mij dan ook als een logische zet. Zo kon hij zelf ervaren wat deze professie inhoudt en uit zijn verhaal blijkt wel hoe dat heeft uitgepakt. De kans dat Martijn als coach en ondernemer slaagt is groot. En nieuw werk en nieuw inkomen leidt tot minder arbeidsongeschiktheid. Zo snijdt het mes aan twee kanten.’

Vroeger jongerencoach

Voordat Martijn als hovenier aan de slag ging, werkte hij in de zorg als jongerencoach. Het gaf hem naar eigen zeggen ontzettend veel voldoening, totdat administratieve werkzaamheden de overhand namen. Het niet overweg kunnen met computers maakte dat dit werk hem ging tegenstaan. Hij stapte zelfs uit de zorg om fulltime hovenier te worden, iets dat hij in zijn vrije uren toch al vaak was.

Nooit verwacht bij afsluiten AOV

Ondanks de fysieke schade die deze keuze met zich meebracht, benadrukt hij absoluut geen spijt van die stap te hebben. ‘Ik vind het nog altijd bijzonder om klanten blij te maken met iets dat uit mijn eigen handen komt. En dat gevoel moet de belangrijkste reden zijn om een opdracht aan te nemen! Niet de financiële beloning. Het is de meest waardevolle les die ik heb gehad. Jammer dat ik ‘m op deze manier moest leren, maar geweldig dat a.s.r. het aanreikte. Dit had ik bij het afsluiten van mijn AOV nooit verwacht.’

'Ik vind het nog altijd bijzonder om klanten blij te maken met iets dat uit mijn eigen handen komt. En dat gevoel moet de belangrijkste reden zijn om een opdracht aan te nemen! Niet de financiële beloning.'

Draait niet allemaal om geld

Martijn zette enkele zaken voor zichzelf op een rij. ‘Ik ben graag met mensen bezig, vind het fijn om te praten en wandel graag. Het leek mij ideaal om dat te combineren, waarop ik ben gaan onderzoeken wat het aanbod hierin was. Ik vond een coach in een klein dorp in Noord-Holland en besloot met hem in gesprek te gaan over mijn eigen zoektocht. Het hovenieren moest in een lagere versnelling. Er moest dus iets naast. Bovendien ging het privé even niet zo goed. Na een aantal fijne sessies in de natuur werd het mij duidelijk dat ik een keuze heb in wat ik doe. Het draait niet allemaal om geld, maar om het plezier waarmee ik dingen doe. Coaching zorgt daarvoor.’

Parttime herenigd met oude liefde

‘Hoewel ik nog in de beginfase zit, is het prachtig om nu zelf wandelcoach te zijn. Ik doe het naast het hovenierswerk. Dankzij mijn AOV heb ik meerdere opleidingen kunnen volgen en heb ik inmiddels een praktijkruimte aan huis. Daar geef ik onder andere klankschaalsessies. Dit is iets dat altijd al mijn interesse had en ik nu dus heb opgepakt. Toch weer mijn passie voor de zorg hè. Ik doe nu wat ik echt leuk vind en dat is mij alles waard.’

Vitaal blijven ondernemen 

Om vitaal te kunnen ondernemen, nú maar ook later, is je gezondheid erg belangrijk. Maar hoe blijf je zo lang mogelijk vitaal? Lees hier meer over vitaal ondernemen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) van a.s.r. heb je niet alleen een financieel vangnet. a.s.r. helpt je ook arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Raak je toch arbeidsongeschikt door een ongeval of ziekte? Dan helpt a.s.r. je re-integreren, zodat jij weer verantwoord verder kan met ondernemen.

Auteur
De Ondernemer branded content
Tekst: Robbert Daalder 

 


Meer verhalen over duurzame inzetbaarheid

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemorgen, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"BA_C_PIBB":true,"KS_HD_C_MIJNASR":true,"PEN_C_IDV2":true,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":true,"SCH_Pac_C_ASRNL":true,"SCH_Pdb_C_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":true,"ARD_C_DB":true,"ARD_C_KLANTADVIES":true,"ZO_C_DAV_SERVICE":true}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }