Home Blogs van a.s.r. Ontdek waarom steeds meer millennials beleggen voor later

Ontdek waarom steeds meer millennials beleggen voor later

23 maart 2021

“Dat ik door corona minder leuke dingen kan doen vind ik jammer. Dat ik hierdoor € 250 per maand meer kan sparen voor later is mooi meegenomen”, zegt Tom (29). Dat geld kan hij goed gebruiken voor zijn belangrijkste spaardoel: het kopen van een huis. “Dat koophuis komt er wel. Ik maak me meer zorgen om mijn pensioen.” Hoe gaan millennials (25 t/m 35 jaar) nu om met hun financiën in vergelijking met vorig jaar? We vroegen het Tom en zo’n 600 andere millennials.

Denk vaker financieel vooruit

Ontvang onze nieuwsbrief met verhalen en tips én maak kans op het boek 'The Happy Financial'

Schrijf je in!

Onderzoek 'Millennials en financiën 2021'

In opdracht van a.s.r. onderzocht Flycatcher hoe millennials (25 t/m 35 jaar) omgaan met hun financiën in vergelijking met vorig jaar. Aan de hand van het persoonlijke verhaal van millennial Tom (29) vertellen we de resultaten. Download het rapport 'Millennials en financiën 2021' om alle resultaten te bekijken. 

Belangrijkste spaardoel: koophuis 
"Huren voelt als geld weggooien"

Net zoals 29% van de respondenten is een koophuis voor Tom het belangrijkste spaardoel. Binnen twee jaar wil hij zijn doel bereiken. Momenteel woont hij, samen met zijn partner, in een huurhuis in Rotterdam. “We wonen heel leuk, maar huur betalen voelt toch een beetje als geld weggooien. Daarnaast willen we graag groter wonen. Als we nu een groter huis huren, zouden we nog meer geld kwijt zijn. Door een huis te kopen worden onze maandlasten waarschijnlijk lager én bouwen we vermogen op.”

€ 250 extra per maand sparen door corona 

Voor 33% van de ondervraagde millennials is ‘een financiële buffer’ het belangrijkste spaardoel. Tom heeft die financiële buffer al. “Sinds mijn eerste bijbaantje in de supermarkt spaar ik al. Ondertussen heb ik een mooie financiële  buffer opgebouwd.” Hoeveel dit precies is, hangt hij liever niet aan de grote klok. Normaal gesproken spaart hij een paar honderd euro in de maand. In vergelijking met vorig jaar – vóór corona – spaart hij € 250 extra in de maand. “Dit extraatje kan ik mooi gebruiken voor een koophuis. Maar zodra we weer meer leuke dingen kunnen doen, zoals uiteten of ergens wat drinken, zal ik dat zeker niet laten."

39% van de ondervraagde millennials spaart net als Tom meer dan vorig jaar. 20% spaart minder en voor 42% is dit gelijk gebleven.

Lees ook: “Geld maakt niet per definitie gelukkig, maar mijn racefiets wel” – Jacqueline (28)

Meer verhalen en tips?

Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op het boek 'The Happy Financial' van Marjan Heemskerk. Zo denk jij financieel vooruit! 

The Happy Financial Marjan Heemskerk, Tips, Ik denk vooruit, Pensioenen
€ 1.000 studieschuld 

Tom is al zo’n zes jaar met veel plezier werkzaam in de marketingwereld. Na het behalen van een universitaire bachelor in International Business heeft hij de master Marketing Management afgerond. Tijdens zijn master had hij geen recht meer op studiefinanciering. “Voor dat laatste jaar heb ik € 5.000 geleend, waarvan ik nog € 1.000 moet terugbetalen. Gelukkig is dit bedrag zo minimaal dat het vrijwel geen negatieve impact heeft op het kopen van een huis.” Tom is van plan om dit af te lossen voordat hij een huis koopt. Omdat hij geen rente betaalt over zijn studieschuld én vrijwel geen rente ontvangt over zijn spaargeld lost hij dit niet nu direct af. 

'Kan ik een huis kopen?'

Hoewel Tom zich niet veel zorgen maakt over het kunnen kopen van een huis, doen veel andere millennials dit wel. ‘Kan ik een huis kopen? (kan ik een hypotheek krijgen?)’ staat in ons onderzoek op nummer twee van financiële zorgen. Tom vindt het alleen wel jammer dat hij veel concessies zal moeten doen om een geschikte woning te kunnen vinden. “De woningen liggen voor starters niet voor het oprapen. Ik denk dat het hele kooptraject best stressvol en ingewikkeld wordt.”

Lees ook: De gevolgen van een studieschuld

Beleggen om vermogen op te bouwen 

Op dit moment is sparen de enige manier waarmee Tom vermogen opbouwt. Nadat hij een huis heeft gekocht, wil hij ook op een andere manier vermogen opbouwen. Net zoals 23% van de ondervraagden heeft hij zich verdiept in het laten beleggen van zijn geld. “Ik verdiep me in beleggen door via online zoekmachines te zoeken naar informatie over beleggen (53% van de ondervraagde millennials zoekt op deze manier naar informatie over financiële onderwerpen of producten) en te praten met vrienden die beleggen (39% van de ondervraagde millennials zoekt op deze manier naar informatie over financiële onderwerpen of producten).

Omdat ik risico’s graag vermijd , wil ik de risico’s van beleggen beperken. Dat wil ik doen door mijn geld te laten beleggen voor de lange termijn en mijn inleg zo veel mogelijk te spreiden.”

Steeds meer millennials beleggen voor later

Steeds meer millennials beleggen voor later. 15% van de ondervraagde millennials geeft aan in 2021 zelf geld te beleggen. In 2020 ging het om 8%. Ook is er bijna een verdubbeling in het aantal millennials dat zegt hun geld te laten beleggen: van 6% vorig jaar naar 11% dit jaar.

Lees ook: Beginnen met beleggen: 7 tips van beleggingsexpert Janneke Willemse

Tom Liolis, Millennials, Ik denk vooruit, Beleggen, Pensioen
Zorgen over pensioen

32% van de ondervraagde millennials maakt zich zorgen over financiën op de lange termijn. ‘Heb ik later genoeg geld om van te leven?’ is de grootste financiële zorg. Dat geldt ook voor Tom. En dat is de reden waarom hij zijn geld wil beleggen. “Pensioenen zijn onzekerder geworden. Dat is voor mij de reden dat ik hier zelf actiever mee aan de slag wil en extra vermogen op wil bouwen. Mijn toekomstige koophuis is hier ook onderdeel van. Zo bouw ik meer financiële zekerheid op.”

Financieel inzicht

58% van de ondervraagde millennials weet niet hoeveel pensioen uitgekeerd wordt zodra hij/zij met pensioen gaat. Wil jij weten hoeveel AOW je in de toekomst mogelijk krijgt? En hoeveel pensioen je hebt opgebouwd, wat je te bereiken pensioen is en wanneer je dit ontvangt? Ga dan naar mijnpensioenoverzicht.nl.

Annelies Heinen

Meer verhalen over Ik denk vooruit