Home Blogs van a.s.r. Organisatie tegen kernwapens wint Nobelprijs

Organisatie tegen kernwapens ICAN wint Nobelprijs voor de Vrede 2017

16 oktober 2017
De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de internationale anti-kernwapenorganisatie ICAN. De organisatie krijgt de prijs voor de inzet voor het beperken van de verspreiding van nucleaire wapens. Zoals je misschien al weet investeert a.s.r. niet in de wapenhandel, dus ook niet in kernwapens. Sinds 2007 sluiten we de wapenhandel volledig uit en daarvoor sloten we controversiële wapens uit, waaronder nucleaire wapens.

ICAN, de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, is opgericht in 2007 in Australië en is gevestigd in Zwitserland. Het bestaat uit een coalitie van 460 non- gouvermentele organisaties uit meer dan honderd landen. ICAN wordt onder andere gesteund door het Nederlandse Pax, een fusie van Pax Christi en het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV). PAX geeft geld voor het ICAN-kantoor in Genève en deelt ideeën voor activiteiten. Pax is ook lid van de raad van toezicht van ICAN, de International Steering Group. Lees hier meer over het meest recente onderzoek van PAX onder financiële instellingen naar het beleggen in nucleaire wapens. Vanwege de uitsluiting van alle wapens door a.s.r. zijn wij opgenomen in de “Hall of Fame” op pagina 11.

Dreiging kerngevaar Noord-Korea

ICAN heeft de aandacht gevestigd op de “catastrofale consequenties van het gebruik van nucleaire wapens”. Eerder dit jaar was de anti-kernwapenorganisatie betrokken bij de totstandkoming van een akkoord over een verbod op kernwapens bij de Verenigde Naties. De Nobelprijs voor de Vrede voor ICAN komt op een moment dat het kerngevaar groter is dan het in lange tijd is geweest door onder andere de recente dreiging vanuit Noord-Korea en de reactie van de Verenigde Staten daarop. Volgens het Nobelcomité is de organisatie een “drijvende kracht” om ervoor te zorgen dat nucleaire wapens wereldwijd verboden worden.

Commercial Sticks tegen de wapenhandel

Wat de gevolgen van investeren in wapenhandel zijn en wat de geur van oorlog is, vertelt oorlogsfotograaf Eddy van Wessel aan Sticks in zijn vlog.

Het andere bewijs
Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Het andere bewijs