Blogs van a.s.r. Saska (31): 'Over 15 jaar wil ik FIRE zijn, een boerderij kopen en kunnen stoppen met werken'

Saska (31): 'Over 15 jaar wil ik FIRE zijn, een boerderij kopen en kunnen stoppen met werken'

9 tips om financieel onafhankelijk te worden
18 mei 2022

Als klein meisje rekende Saska al uit hoeveel geld ze nodig had om een boerderij te kunnen kopen. ‘Een heleboel’, luidde haar conclusie. Inmiddels is het financiële plaatje aanzienlijk concreter. De aanhangster van FIRE (Financial Independent, Retire Early) hoopt samen met haar vriend over 15 jaar € 1,3 miljoen aan belegd vermogen te hebben opgebouwd. Daarmee hopen ze een mooie boerderij in Friesland te kunnen kopen en – als ze dat willen – te kunnen stoppen met werken. In dit blog vertelt Saska hoe ze dat doen, en verklapt ze 9 praktische tips om haar voorbeeld te volgen.

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doel?

Ontdek beleggen bij a.s.r.

Naam: Saska van Engen
Beroep: Business controller en blogger
Huwelijkse staat: Samenwonend met Eelco
Leeftijd: 31
Woonplaats: Apeldoorn

Van vrijwilligster naar finance influencer

Na haar studies International Finance Management en International Economics & Business krijgt Saska op 26-jarige leeftijd een baan als auditor bij een groot accountancybedrijf. Daarnaast is ze vrijwilligster bij de stichting SchuldHulpMaatje; een stichting die mensen met financiële problemen helpt er financieel weer bovenop te komen.

Ik wil mensen behoeden voor financiële ellende

'Het duurde ruim een jaar voordat de familie die ik hielp hun financiën weer op de rit had. Er kwam zo ongelooflijk veel stress en onrust bij kijken. Dat moet beter kunnen, dacht ik.' Vanuit die overtuiging, haar financiële achtergrond én de wens om mensen te behoeden voor financiële ellende, start Saska Finance Monkey :een blog met tips om slim te budgetteren. Inmiddels is het blog uitgegroeid tot een platform vol informatie, tools en video’s over financiële onafhankelijkheid.

Bewust met geld omgaan

Als jong meisje was Saska zelf al financieel bewust. 'Ik was 9 jaar en had mijn bankafschriften voor me uitgestald. Toen mijn moeder vroeg wat ik aan het doen was, antwoordde ik dat ik uitrekende hoeveel ik nodig had om een eigen boerderij te kunnen kopen. Ook als student hield ik mijn financiën zorgvuldig in Excel-sheets bij. Natuurlijk gaf ik – zoals de meeste studenten – meer geld uit dan ik verdiende en leende ik bij, maar ik zorgde er wel altijd voor dat ik een potje achter de hand had en dat de bodem daarvan niet in zicht kwam.'

Lees ookWanneer ben je financieel onafhankelijk (FIRE)?

Bij elke uitgave vroeg ik me af of ik er écht gelukkig van werd

Hoe FIRE haar intrede deed

Haar eerste baan is meteen een veeleisende. 'Na een tijdje kwam ik met burnout-klachten thuis te zitten. Dat zette me aan het denken. Was dit hoe ik m’n leven wilde invullen? Het boek ‘The 4-Hour Work Week’ van Timothy Ferriss gaf het laatste duwtje. Het antwoord luidde: ‘nee, dat wil ik niet’. Zo sloop FIRE langzaam maar zeker mijn leven in. Ik ging kritisch naar mijn uitgaven kijken en vroeg mezelf bij elke uitgave af of ik er écht gelukkig(er) van werd. Als het antwoord ‘nee’ was, hield ik de hand op de knip. Door het geld dat ik daarmee bespaarde te beleggen, hoop ik sneller FIRE te worden.'

Lees ook: Zo gaan minder werken en financiële vrijheid hand in hand

Een hypotheek van ruim vijf ton

Het helpt dat haar vriend Eelco ook FIRE-fan is. Net als het feit dat het stel niet per se van luxe houdt. 'We zijn eigenlijk altijd op ons studentenbudget blijven leven, ook toen we beiden al werkten. We hebben allebei een goede baan en een prettig salaris, en we hebben geen auto. Twee jaar geleden kochten we ons huis in Apeldoorn, toen was de markt hier nog niet zo extreem oververhit. Bij de bank vertelden ze ons dat we vijf ton aan hypotheek gefinancierd konden krijgen. Zo’n hoge hypotheekschuld met dito maandlasten wilden we niet. Daarom kochten we een huis dat ‘maar’ 2,5 ton kostte.' 

Elke maand 50% inkomen opzijzetten en beleggen

'Aan vaste lasten zijn we per persoon € 800 kwijt. Daar zit onder meer de hypotheek, gas, water, licht, verzekeringen, internet en telefoon in. Die lage maandlasten, in combinatie met onze relatief goede salarissen, maken het makkelijk om meer opzij te zetten. Op dit moment zetten we 50% van onze inkomens opzij. Dat bedrag beleggen we vervolgens meteen.'

Lees ook: Fire-fan Chantal (27) hoopt over 10 jaar te kunnen stoppen met werken

Wees je ervan bewust dat beleggen ook risico’s met zich meebrengt: je inleg kan meer maar ook minder waard worden. Houd ook rekening met de kosten die beleggen met zich meebrengt.

FIRE bij 7 ton of bij € 1,3 miljoen 

Wanneer precies Saska en Eelco FIRE zijn, hangt van meerdere zaken af. Met stip op één: de locatie van de gedroomde boerderij. 'Als we in Nederland blijven en hier een boerderij kopen, duurt het veel langer dan wanneer we naar een land als Zweden uitwijken. Daar zijn huizen en boerderijen beduidend goedkoper. Om in Nederland FIRE te zijn, moeten we volgens onze berekening minimaal € 1,3 miljoen aan vermogen hebben. Zoals we nu bezig zijn, zouden we dat over ongeveer 15 jaar – zo rond mijn 45ste – bereiken. Kiezen we voor het goedkopere Zweden? Dan hebben we genoeg aan 7 of 8 ton, en kunnen we vijf jaar eerder onze koffers pakken.'

Ben je benieuwd wat beleggen op kan leveren? Krijg hier een indicatie

De rust en vrijheid is voor mij de essentie van FIRE

Stoppen met werken is niet het (ultieme) doel

Als die koffers gepakt zijn, de boerderij gekocht is en de kippen rond het huis lopen, wat dan? Saska: 'Veel mensen denken dat FIRE-aanhangers allemaal zo snel mogelijk willen stoppen met werken, maar dat is voor ons in ieder geval niet het doel. Elke dag lui op een bank hangen is misschien voor een week leuk, maar gaat ons op een gegeven moment ook vervelen.'

'Mij gaat het om de vrijheid zelf te kunnen kiezen hoe ik m’n tijd indeel. Hoeveel dagen (of uren) ik werk, en dat ik er in theorie voor kan kiezen om helemaal niet meer te werken en alleen nog maar vrijwilligerswerk te doen. Door de buffer die ik heb als ik FIRE ben, kan ik dit soort keuzes maken zonder me druk te hoeven maken om mijn hypotheek of andere financiële zaken. De rust en vrijheid die dat geeft, is voor mij de essentie van FIRE.'

Saska van Engen, fire, financieel onafhankelijk, finance monkey, Ik denk vooruit, vrouw, gras
9 tips van Saska om financieel onafhankelijk (FIRE) te worden
1. Bekijk je uitgaven kritisch en bepaal of je er echt gelukkig van wordt

Dat klinkt heel anders dan wanneer je jezelf ten doel stelt dat je ‘zoveel mogelijk moet besparen’. Dat laatste gaat uit van streng zijn voor jezelf, terwijl je beter vanuit een ‘happy flow’ naar je kostenplaatje kunt kijken.

2. Is het antwoord ‘nee’? Dan weet je wat je te doen staat

Als iets je niet echt gelukkig(er) maakt, waarom zou je er dan geld aan uitgeven? Dat is geld waarvoor je lang en hard moet werken. Met dat in je achterhoofd is de keuze snel gemaakt.

3. Wees niet al te streng voor jezelf

Het moet wel leuk blijven. Of in ieder geval: haalbaar. FIRE is niet iets wat je even twee maanden doet en vervolgens je doel bereikt. Je moet er een (hele) lange adem voor hebben. Juist daarom moet je ervoor zorgen dat je doelen haalbaar blijven.

4. Bouw je FIRE-lifestyle rustig op

Wij zetten inmiddels 50% van onze inkomens opzij, maar het duurde even voordat we zover waren. Begin vooral rustig en bouw het op je eigen tempo verder uit. Als je te vroeg teveel van jezelf vraagt, is de kans dat je het volhoudt alleen maar kleiner.

5. Zorg voor een veilige stok achter de deur

De bekende stok achter de deur: zorg ervoor dat je meteen als je salaris gestort is, je het geld naar je spaar- of beleggingsrekening overboekt en laat het niet op je betaalrekening staan. Op die manier neem je niet het risico dat je het alsnog ‘per ongeluk’ uitgeeft.

6. Herbeleg je inkomsten uit beleggingen

Dat is namelijk dé manier om je vermogen nóg sneller te laten groeien.

7. Kijk of je meerdere inkomstenbronnen kunt aanboren

Voor mij is dat mijn blog; Eelco is bezig met het opzetten van een coachingpraktijk. Andere mensen verkopen dingen via Marktplaats en Vinted, of houden er andere side hustles op na. Het is per definitie verstandig niet van één enkele inkomstenbron afhankelijk te zijn.

8. Als je denkt dat je niet met minder kunt, probeer het gewoon eens

Tot een jaar geleden gaven wij maandelijks € 375 uit aan boodschappen. Dat vond ik zelf een keurig bedrag. Maar toen ik dat een collega vertelde, gaf hij aan dat best veel te vinden. Bij wijze van experiment ben ik toen gaan kijken of we het met € 250 ook zouden redden. Wat bleek? Dat ging hartstikke prima. Tegenwoordig zijn we aan onze maandelijkse boodschappen nooit meer dan € 250 kwijt.

9. Laat je niet teveel (af)leiden door wat je omgeving ervan vindt

Niet iedereen snapt je keuzes, en dat is helemaal prima. Kies je eigen pad, en dat is makkelijker met vrienden die het ook gezellig vinden om bij je thuis te eten in plaats van in een (duur) restaurant. Ook hier geldt dat je vooral niet te streng moet zijn: een sociaal leven en af en toe uit eten gaan is hartstikke belangrijk. Alleen zo jammer dat een fles wijn in een restaurant tegenwoordig zo enorm duur is, haha.

Lees ook: Beginnen met beleggen: 7 tips van Janneke Willemse

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De beleggingsonderneming ASR Vooruit B.V. is onderdeel van a.s.r.

Beleggen is makkelijker dan je denkt

Met Doelgericht beleggen kun je toewerken naar jouw doelen op de lange termijn. Op een eenvoudige manier. Je beslist zelf hoeveel en hoe vaak je inlegt. Je kunt al beginnen met een inleg van € 10, kiezen uit 3 beleggingsfondsen en je geld wordt belegd volgens het duurzaam beleggingsbeleid van a.s.r. 

Begin je nu met beleggen bij a.s.r., dan ontvang je € 70 beleggingstegoed als je periodiek inlegt (minimaal € 200 per maand 3 maanden lang). Deze actie loopt t/m 31 december 2022. Lees hiervoor de voorwaarden van deze actie. 

 

Inge Abraham

Meer verhalen over Ik denk vooruit

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e", "Of lees meer over Oekra\u0026iuml;ne en\u0026nbsp;\u003ca href=\"/verzekeringen/oekraine\"\u003eje hypotheek of verzekeringen van a.s.r.\u003c/a\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ je antwoord in een paar woorden", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"PEN_C_IDV2":false,"BA_C_PIBB":false,"KS_HD_C_MIJNASR":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ZO_C_DAV_SERVICE":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }