Home Blogs van a.s.r. Simon en Tirza hebben hetzelfde beleggingsdoel, maar een andere strategie

Simon en Tirza hebben hetzelfde beleggingsdoel, maar een andere strategie

09 september 2022

Simon en Tirza zijn al 15 jaar samen. Ze zitten vaak op één lijn. Alleen niet als het over geld gaat. Tirza is een spaarder; Simon de spender. Als hun zoon Boris geboren wordt, begint Tirza met beleggen. Vijf jaar later volgt Simon haar voorbeeld. Het doel: dat hun kinderen kunnen studeren en misschien ooit zelfs een huis kunnen kopen. Een stel met hetzelfde beleggingsdoel, maar een andere strategie om er te komen.

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doel?

Ontdek beleggen bij a.s.r.
Jong geleerd, anders gedaan

Tirza: “Toen we elkaar ontmoetten, waren we net klaar met onze studie. Ik begon meteen aan mijn eerste baan, Simon ging nog een paar maanden reizen. Dat zegt veel over hoe we in het leven staan. Ik heb altijd geleerd de veilige, verstandige keuze te maken. Simon’s ouders gaven hem mee om vooral zoveel mogelijk van het leven te genieten.” 

Met dank aan papa en mama

Simon: “Ik was inderdaad altijd meer de levensgenieter van ons twee, haha. Toen ik Tirza tegenkwam, was het ook wel tijd om wat ‘volwassener’ te worden. Ik had ruim zes jaar over mijn studie gedaan en echt als een student geleefd. Alles wat erin kwam, ging er meteen weer uit. Mijn ouders betaalden veel voor me, waardoor ik niet per se gedwongen werd om verstandiger met m’n geld om te gaan.”

‘Later’ werd ineens concreet

Tirza: “Toen ik zwanger was van Boris, veranderde er iets. Vroeger had je het vaak over ‘later’, maar bleef dat altijd wat abstract. Nu wist ik heel goed wat ‘later’ was: de toekomst van ons kind. Ik begon me te verdiepen in wat ik met mijn spaargeld kon doen. Het was rond de tijd dat de rente op spaarrekeningen langzaam begon te dalen. Mijn vader belegt al zo lang ik me kan herinneren. Ik sprak er met hem over, en luisterde verschillende podcasts over beleggen. Ik opende een beleggersrekening en stortte er € 5.000 op. Elke maand stortte ik € 250 bij.”

Van spender naar spaarder

Simon: “De komst van Boris was een wake-up call. Ineens was ik niet langer alleen verantwoordelijk voor mezelf, maar ook voor hem. Ook financieel, ja. En een baby is duur. Luiers, opvang, kleren…. het geld vloog eruit. Voor het eerst bracht ik mijn financiën goed in kaart. Het dure abonnement in de sportschool ging er als eerste uit. Voordeel van een baby is dat je sowieso minder in de kroeg staat, haha. Tirza maakte elke maand geld over naar haar beleggingsrekening. Dat werkte aanstekelijk. Ik maakte een plan hoe ik elke maand een paar honderd euro over zou kunnen houden, zodat ik ook zou kunnen beleggen.”

Offensieve beleggingsstrategie

Tirza: “Na die eerste inleg heb ik best wel lang alleen maar gekeken wat er gebeurde. Ik koos ervoor om mijn geld te beleggen in een mixfonds. Ik had er te weinig verstand van om het zelf te doen, en eigenlijk had ik daar ook helemaal geen zin in. En het ging toch om veel geld. Ik koos in overleg met mijn beleggingsadviseur voor een offensieve beleggingsstrategie, waarbij mijn geld voor 70% in aandelen wordt belegd en voor 30% in obligaties.”     

Wist je dat je bij a.s.r. kunt beleggen?

Lees hier alles over Doelgericht beleggen en wat het inhoudt. 

Zelf de regie over de beleggingsrekening

Simon: “Begin 2020 opende ik een beleggersrekening. In tegenstelling tot Tirza wilde ik het wél graag zelf in de hand hebben. Best grappig voor iemand die jarenlang zo onverstandig met geld omging. Tirza grapte vaak dat ze me niet herkende als ik met m’n excelsheets bezig was. Elke maand beleg ik € 500. De helft ervan investeer ik in bedrijven waarvan ik denk dat ze het goed zullen doen. Start-ups vind ik ook heel interessant, hoewel daar wel een hoger risico aan kleeft. Sowieso beleg ik ongeveer de helft van mijn inleg in ETF’s. Op die manier spreid ik mijn risico.”

Gezamenlijk beleggingsdoel: studie voor de kinderen

Tirza: “We beleggen voor hetzelfde doel: dat Boris en Milou later kunnen studeren. En, als we dan toch mogen dromen: dat we ze ooit op weg kunnen helpen om een huis te kopen. Dat was voor ons al niet makkelijk, maar voor de toekomstige generatie lijkt het wel heel lastig te worden. Maar goed, eerst maar eens kijken of we die studies bij elkaar kunnen beleggen.” 

Wil jij ook bijdragen aan de studie van je kind? Krijg inzicht in de kosten van een studerend kind en ontdek wat beter bij je past: sparen of beleggen.

35% rendement (maar ook in de min)

Simon: “De afgelopen twee jaar leverden mijn beleggingen bijna 35% rendement op. Maar vergis je niet, ik heb ook wel eens in de min gestaan. Gelukkig raak ik niet gauw in paniek. Natuurlijk kijk ik op zo’n moment wel of er slimmere keuzes te maken zijn, maar ik probeer vooral niet te impulsief te handelen. Dat is nergens goed voor. Ik weet dat het uiteindelijk altijd wel weer goedkomt, en dat je daarvoor geduld moet hebben.”

Geen omkijken en geen zorgen

Tirza: “Die 35% rendement van Simon haal ik bij lange na niet, ik schommel op dit moment tussen 13-15% rendement. Als ik offensiever zou beleggen , zou mijn rendement misschien hoger zijn. Maar ik vind het prima zo. Beleggen levert me sowieso meer op dan het op een spaarrekening laten staan, en ik heb er geen omkijken naar. En dat ik er geen zorgen over heb, dat vind ik ook heel belangrijk.”

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De beleggingsonderneming ASR Vooruit BV is onderdeel van a.s.r.

Inge Abraham

Meer verhalen over Ik denk vooruit

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e", "Of lees meer over Oekra\u0026iuml;ne en\u0026nbsp;\u003ca href=\"/verzekeringen/oekraine\"\u003eje hypotheek of verzekeringen van a.s.r.\u003c/a\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ je antwoord in een paar woorden", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"PEN_C_IDV2":false,"BA_C_PIBB":false,"KS_HD_C_MIJNASR":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"VIT_C_CHAT":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }