Home Blogs van a.s.r. Zo bespaar je 3x op het energieverbruik van apparaten in je huis

Zo bespaar je 3x op het energieverbruik van deze apparaten in je huis

24 november 2020

Energie besparen? Denk eens aan de apparaten in je huis! Het stroomverbruik van je wasmachine of het energieverbruik van je koelkast: het zijn stiekem grote energieslurpers. Hier tips om makkelijk en snel energie te besparen met je wasmachine, koelkast en droger.

1. Breng het stroomverbruik van je wasmachine omlaag

 • Was met een volle wastrommel. Kleine wasjes, grote wasjes.. een simpele tip om energie te besparen in je huis is om je vuile was op te sparen en meer in een keer te wassen. Zo hoef je minder wassen te draaien, en bespaar je meer energie.
 • Gebruik het ecoprogramma en/of spaarstand. Bijna iedere wasmachine heeft tegenwoordig wel een ecoprogramma of spaarstand. Maak er gebruik van! Dit wasprogramma verbruikt minder warm water, en dus minder energie.
 • Was op 30 graden. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer energie je wasmachine verbruikt. Probeer dus altijd op de laagst mogelijke temperatuur te wassen. Als je was niet te vuil is, werkt 30 graden prima. Dat is veel zuiniger dan 60 graden. Er bestaan ook speciale wasmiddelen waarmee je nog kouder dan 30 graden kunt wassen.
 • Zet je wasmachine na het wassen uit. Nog een makkelijke tip. Vaak blijven er toch nog wat lampjes branden op de wasmachine, zorg dat dit niet gebeurd. Sluipverbruik is zonde van de energie, toch?

Wil je meer tips voor de verduurzaming van je huis? Kijk dan op ons platform Duurzaam Wonen.

2. Slim koelen om stroomverbruik koelkast te verminderen

 •  Zorg dat je koelkast waterpas staat. Als je koelkast niet precies recht staat, dan kan een er een kiertje ontstaan bij de deur. Dit zorgt ervoor dat er meer warme lucht je koelkast kan binnenglippen, waardoor de koeling meer energie moet verbruiken om de koelkast op de juiste temperatuur te houden. Even checken dus!
 • Laat je eten afkoelen voordat het de koelkast ingaat. Wil je eten dat je gekookt hebt in de koelkast bewaren? Laat het eerst goed afkoelen voordat je het in je koelkast zet. Als je eten dat nog warm is in je koelkast zet, wordt de lucht in je koelkast automatisch opgewarmd. Je koelkast moet dan extra hard werken om de gewenste temperatuur te houden. Gevolg: een stuk meer energieverbruik.
 • Zet je koelkast minimaal 10 centimeter van de muur. Zo kan het efficiënt koelen. Hoe dat zit? Via de achterkant van je koelkast komt warme lucht vrij. Als je koelkast te dicht tegen een muur aanstaat, kan deze warme lucht niet goed ontsnappen waardoor je koelkast warmer wordt en meer energie moet verbruiken om te koelen. 
 • Laat producten in je koelkast ontdooien. Een slimme truc! Haal iets dat je wilt ontdooien wat eerder uit je vriezer en leg het in je koelkast. Zo helpt het je koelkast met koelen, en hoeft het zelf dus minder energie te verbruiken. Slim, toch?

3. Denk aan het energieverbruik van je droger

 • Gebruik je droger zo min mogelijk. Dit is een tip met direct resultaat. Hang je was vaker te drogen op. Als je een kwart van al je spullen die je normaal gesproken in de droger doet ophangt, bespaar je zo 30 euro per jaar (150 kWh). Dat is makkelijk verdienen! 
 • Centrifugeer je was goed. Doe dit in je wasmachine voordat je het in je droger doet. Zo gaat je was al een stuk minder nat je droger in. En verbruik je in totaal (met wassen en drogen samen) minder energie.
 • Strijk kleding die nog vochtig zijn. Het is slim om je kleding die je strijkt niet te droog te laten worden. Het werkt namelijk veel beter om kleding te strijken die nog een beetje vochtig is. En dat is win-win: je gebruikt zowel je droger als je strijkijzer minder lang. 
 • Zet je droger na het drogen uit. Net als bij je wasmachine is het belangrijk om je droger na het drogen helemaal uit te zetten. Zorg er dus voor dat er geen lampjes blijven branden. Een droger gebruikt namelijk ook zonder droogprogramma nog energie, sluipverbruik noemen we dat.

Ga je een huis kopen of je hypotheek oversluiten? Met de Verduurzamingshypotheek van a.s.r. regel je een extra budget voor verduurzaming van je huis. Bijvoorbeeld om je energieverbruik omlaag te brengen.

Annabel van Heesbeen

Meer verhalen over Duurzaam wonen en geld besparen

Zo bespaar je 3x op het energieverbruik van apparaten in je huis