Home Blogs van a.s.r. Tijdelijk stoppen met werken om de wereld rond te zeilen, Hans (58) doet het

Tijdelijk stoppen met werken om de wereld rond te zeilen, Hans (58) doet het

“Dit is hét moment om onze droom te verwezenlijken” 
02 augustus 2021

Sinds april wonen Hans de Man en zijn vrouw Annette (56) op hun zeilboot ‘Janjorem’. Een voorproefje voor de komende twee jaar, “misschien korter, misschien langer”. Begin juli zeilde het stel de haven van het Zuid-Hollandse Grevelingenmeer uit. Bestemming: via Spanje, Portugal en de Canarische Eilanden naar Suriname. En daarna wellicht verder over de Pacific. We vragen Hans naar de droom, waar hij het meest zin in heeft en, niet onbelangrijk: hoe hij het financieel waarmaakt.

Ontdek wat kan, krijg een plan

Wil je weten hoeveel je nodig hebt voor jouw financiële doel? Krijg in 10 minuten inzicht in jouw situatie en ontdek wat kan.

Doe de check
Een fijn, maar hectisch leven

Als werkende ouders van drie kinderen was het leven van Annette en Hans behoorlijk hectisch. Inmiddels zijn Jantine (29), Joris (27) en Emma (25) al jaren het huis uit, maar veel rustiger is het er niet op geworden. Als directeur van zijn eigen ingenieurs- en automatiseringsbureau met meer dan 45 mensen in dienst werkt Hans altijd hard. Annette heeft het als docente Nederlands aan een mbo-school in Rotterdam ook druk. Ze hebben een fijn, maar hectisch leven.

(Tijdelijk) stoppen met werken

Een paar jaar geleden hakt het stel de knoop door: die zeilreis waar ze al jaren over dromen moet er toch echt van gaan komen. “Toen de kinderen jong waren, hadden we al het idee om samen met hen een half jaar een mooie zeilreis te maken. Zo ver kwam het nooit; de financiën lieten het niet toe, of het kwam niet uit met onze carrières. In 2016 staat niets het stel meer in de weg. De kinderen zijn dan het huis uit. Hans en Annette zijn tevreden met hun werk, maar staan beiden open voor een nieuwe uitdaging. Plannen worden gesmeed, routes worden uitgestippeld en het stel koopt een geschikte boot. De voorpret kan beginnen.

Eerste stap: het eigen bedrijf verkopen

Maar niet voordat Hans de verkoop van zijn bedrijf in gang zet. Een traject dat ruim twee jaar duurt, omdat Hans nog lang actief bij het bedrijf betrokken blijft. “Dat wilde ik om het goed over te dragen aan de nieuwe eigenaar én voor mezelf om op een goede manier afscheid te nemen.” Sinds een half jaar is Hans helemaal ‘los’ van het bedrijf. Met een tevreden gevoel trekt hij de deur achter zich dicht.

Lees ook: Eerder stoppen met werken is er bij Dirk (62) met de paplepel ingegoten

Annette, vrouw van, Hans de Man, tijdelijk stoppen met werken, Ik denk vooruit, zeilboot, wereldreis

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek ‘The Happy Financial’.

The Happy Financial Marjan Heemskerk, Tips, Ik denk vooruit, Pensioenen
Opbrengst investeren in vastgoed

De verkoop van het bedrijf legt Hans en Annette geen windeieren. Ze kiezen ervoor om de opbrengst deels in vastgoed te investeren. “We kochten twee huizen en een vakantiewoning, allemaal bedoeld om tijdens onze reis te verhuren. Dat doen we ook met onze eigen woning in Rotterdam. Daardoor genereren we elke maand inkomsten. Het fijne vind ik dat ik zelf de touwtjes in handen heb en me er niet druk over hoef te maken, zeker niet in de huidige woningmarkt. Die rust en zekerheid van maandelijkse inkomsten geeft me een enorm gevoel van vrijheid.”

Lees ookTweede woning kopen om te verhuren? Dit zijn 9 lusten en lasten

De zekerheid en rust van elke maand een vast inkomen geeft me een enorm gevoel van vrijheid.

Hans de Man, tijdelijk stoppen met werken, Ik denk vooruit, man, vrouw, zeilboot, wereldreis
€ 3.000 leefgeld per maand

“Door het bedrijf te verkopen, kunnen we onze droom financieel waarmaken,” vertelt Hans. Want aan de droom kleeft een pittig prijskaartje. Te beginnen met een geschikte boot. “Die zijn niet goedkoop,” glimlacht Hans. “Zeker niet als je, zoals wij, een wensenlijstje hebt. Liefst wilden wij het op de boot net zo comfortabel hebben als thuis. En daarnaast willen we meer zien dan de kuststrook, en regelmatig van de boot af als we ergens zijn. Auto huren, een paar dagen het land intrekken, leuke dingen doen en af en toe lekker uit eten gaan.”

Dat kost geld. Het stel heeft berekend dat het elke maand € 3.000 nodig heeft voor onderhoud aan de boot (een C-Yacht 1250 van 13 meter lang, 4 meter breed) en hun eigen levensonderhoud. Uiteraard naast de kosten die thuis blijven doorlopen, zoals onder andere voor de woningen en verzekeringen. Hans: “Een flink bedrag, ja. Je kunt zo’n reis ook veel goedkoper doen, maar dat is niet wat wij voor ogen hebben. Het is niet voor niets onze droomreis.”

Stoppen met werken? 

Men vraagt het Hans nu al regelmatig: ‘Wat gaan jullie doen als jullie terugkomen?’ Hans lacht. “Tja, daar hopen we onderweg achter te komen. Ik ben ervan overtuigd dat je tijdens zo’n reis veel nieuwe ideeën krijgt. Juist door niets te doen, krijg je een beter inzicht over wat je de rest van je leven wil doen.” Dat ‘stoppen met werken’ niet het antwoord op de vraag is, lijkt nu al vast te staan. “Ik kan me niet voorstellen dat ik bij terugkomst – dan ben ik een jaar of 60 – helemaal stop met werken en thuis ga zitten. Financieel is het niet per se meer nodig, maar ik vind werken gewoon nog veel te leuk."

"Een eigen bedrijf zal het in ieder geval niet meer worden; Ik sta niet te springen om weer vijf dagen te gaan werken. Drie of vier dagen werken vind ik mooi zat, misschien iets in de maritieme industrie of iets technisch. Maar ook coaching of het onderwijs liggen me. Ik heb echt nog geen idee. Maar wat het ook gaat worden, iets meer rust en balans lijkt me fijn.”

Lees ookWilmar (38): “Een sabbatical kost geld, maar levert je iets onbetaalbaars op”

Hans de Man, tijdelijk stoppen met werken, Ik denk vooruit, man, zeilboot, wereldreis

Zo fijn dat straks niet onze agenda, maar de golven bepalen hoe de dag eruitziet.

De golven zijn leidend (en niet de agenda)

Maar nu eerst: het avontuur. Waar Hans en Annette het meest zin in hebben? “Vooral in even helemaal niets hoeven. Dat niet een agenda vol vergaderingen en afspraken bepaalt hoe de dag eruit ziet, maar dat het weer, de golven en onze gemoedstoestand dat doen. En in een tijd lang alleen maar heel lekker weer, daar kijk ik ook enorm naar uit,” glundert Hans.

Volg Hans en Annette op hun reis op hun blog ‘Onderweg met Janjorem’

Inge Abraham

Meer verhalen over Ik denk vooruit