'We wonen echt niet alleen in een tiny house vanwege de lage lasten'

02 augustus 2021

Sanne woont sinds 3 jaar met haar vriend Thies in een tiny house. Dat levert ze flink lage lasten op maar dat is echt niet de belangrijkste reden dat ze tiny gingen: ‘Ik was het uitzicht op een snelweg zat.’

De realiteit van wonen in een tiny house

“Ken je die boeken met foto’s van tiny houses erin? Ik vind ze prachtig en heb ze ook in huis. Een tiny house in het groen, op een mooie zomerse dag, kan een geweldig plaatje opleveren. Maar het is niet de hele realiteit, weten wij inmiddels. De winters zijn koud. ‘s Ochtends rillend van de kou uit je bed kruipen om de houtkachel aan te maken, hoort er ook bij. Net als altijd maximaal vijf minuten douchen, omdat anders je water opraakt.”

Stap terug in comfort was even wennen

“Die stap terug in comfort was flink wennen voor mij, toen we hier net woonden. Je weet dat het erbij hoort, maar pas als je het ervaart weet je hoe je ermee omgaat. Ik was degene die met het idee voor het tiny house kwam, dus heb geregeld wat verwijtende woorden naar mijn hoofd gekregen van mijn vriend Thies. Het zijn altijd momentopnames, waarop je even denkt en voelt: waarom doen we onszelf dit aan? Bijvoorbeeld toen de waterleiding afgelopen winter bevroren was en we geen water hadden. We blijven ontdekken. Blijkbaar voorkomt een warmtelint in je pijpen dat probleem. Tiny wonen is een voortdurend leerproces. Je wordt steeds slimmer en handiger in alles. Je moet wel.”

Kosten van een tiny house

“Mijn buurman had onlangs een nare reactie gekregen van een man uit de wijk die achter onze staplaats ligt. Hij had gezegd dat het oneerlijk was dat wij hier voor 100 euro per maand wonen. Waarschijnlijk had hij gehoord dat dat is wat we betalen voor de grond. Maar dat zijn natuurlijk niet alle kosten. Alle 7 bewoners binnen onze vereniging hebben flink spaargeld ingelegd om het huisje te kunnen laten bouwen. De meeste hebben er ook een lening voor lopen, net als wij. We moeten nog 17.000 euro aflossen. Bovendien heeft niemand hier op het park gekozen voor tiny wonen alleen vanwege de lage lasten. We wilden, Thies en ik ook, anders leven. Dichter bij de natuur, minder afhankelijk van anderen. We zijn grotendeels zelfvoorzienend, wekken onze eigen energie op en gebruiken vooral regenwater. Dat vraagt tijd en energie van je. Het is niet zomaar de kraan opendraaien en er komt onbeperkt warm water uit. Dat voelt goed. Niet alle energiebronnen voor vanzelfsprekend nemen, maar het doen met wat de natuur je geeft.”

Wil je meer inspiratie of tips hoe je duurzaam kunt wonen? Kijk op ons platform Duurzaam Wonen met a.s.r.

Met een tiny house moet je anders gaan leven

“De woningmarkt speelt dat oordeel nu wel in de hand. Sommige mensen komen er nergens tussen en als ze iets kunnen vinden, kost het de hoofdprijs. Dan kijken ze naar onze huisjes en denken: dat is niet eerlijk! Maar een gewoon huis vergelijken met een tiny house kan helemaal niet. Het comfort is totaal anders. Je moet echt anders gaan leven. Zuiniger, bewuster. De waardeontwikkeling van ons huis is ook anders. Hier creëer je niet vanzelf overwaarde, eerder afschrijving. Bovendien hebben wij geen eigen grond. En moeten we nog maar zien hoe lang we hier nog mogen blijven staan. Mensen kijken alleen naar die lage kosten en roepen dan: dat is niet eerlijk. Maar we leveren er ook echt wel een hoop voor in. Al blijft het voor ons een feestje, hoor. Als ik ‘s ochtends naar buiten stap en ik alles zie bloeien en groeien ben ik vooral blij.”

'Ik wil wonen in het groen'

“Gelukkig reageren heel veel mensen ook positief. Veel mensen uit de nieuwbouwwijk hierachter lopen met hun hond over ons terrein. We hebben net weer 60 bomen gepland. Dat doen we voor onszelf, maar ook voor de mensen die in de wijk wonen, waar alleen maar groen weg lijkt te worden gehaald. Iedereen heeft groen nodig. Ik merk in ieder geval aan mezelf dat het mij goed doet om buiten te zijn. Het helpt tegen stress en maakt je hoofd leeg. We woonden voorheen in een appartement in Rotterdam, met zo ongeveer uitzicht op een snelweg. Ik zocht steeds vaker het park verderop op, om even op te laden. Tot ik dacht: ik wil niet naar het groen toe, ik wil in het groen wonen. Dat is nu gelukt en daar ben ik elke dag heel gelukkig mee.”

Veel contact met medebewoners

“We hebben hier veel contact met medebewoners. Ieder heeft zijn eigen expertise. Zo woont er hier iemand die werkt als accountant en de financiële zaken van de vereniging regelt. Een ander is juist weer heel handig met zijn handen en springt hier en daar bij. Dat is wat ik zo miste in de stad. Onze buurman groette ons een jaar lang niet, nadat we er kwamen wonen. Pas toen hij brand had op zijn balkon en wij hielpen blussen, kon er een ‘hallo’ vanaf. Het was zo anoniem, allemaal. Hier lopen we heus niet de deur bij elkaar plat, maar kennen elkaar wel. Er is ook een geval van het samen moeten rooien. Daar hou ik van.”

PorteRenee

Meer verhalen over Duurzaam wonen

Voordelen tiny house