Home Tobias (27): “Duurzaam beleggen is voor mij de enige manier om te beleggen”
Tobias Otten, jonge belegger, man, straat, groen, jongen, pet, beleggen, Ik denk vooruit

Tobias (27): “Duurzaam beleggen is voor mij de enige manier om te beleggen”

Jonge beleggers aan het woord
22 juli 2022
Duurzaam beleggen: jonge belegger Tobias Otten zou niet anders willen. De laatstejaars student Climate, Management & Ruimtelijke Ontwikkeling belegt sinds vorig jaar. Daarbij speelt duurzaamheid een leidende rol. “Ik beleg alleen in bedrijven die het verschil maken voor een betere, duurzame wereld. Als ik ooit mijn inleg verlies, heb ik in ieder geval geprobeerd iets ‘goeds’ te doen met mijn geld.” Ontdek waarom en hoe Tobias kiest voor duurzaam beleggen. 
Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doelen?

Ontdek beleggen bij a.s.r.

Naam: Tobias Otten 
Leeftijd: 27  
Woonplaats: Zwolle 
Belegt sinds: Oktober ‘21 
Totaal ingelegd bedrag tot dusver: € 5.000 
Rendement: -6%

Steeds meer jongeren beleggen. Onderzoek laat zien dat 42% van de Nederlanders tussen de 18 en 30 jaar belegt. Belangrijkste motivatie: vermogen opbouwen voor later. In de rubriek ‘Jonge Beleggers’ vragen we jongeren de hemd van het lijf over hun beleggingsdoelen, beleggingsstrategie en de beste beleggingstips die ze ooit kregen. Deze week: Tobias Otten.

Waarom begon je met beleggen?

“Ik had al een paar jaar een aardig bedrag op mijn spaarrekening staan. Daar stond het voor mijn gevoel niets te doen. Dat vond ik zonde. Niet eens om de lage rente, maar vooral omdat ik wist dat ik met dat geld ook een bijdrage zou kunnen leveren aan een betere wereld. Door het te investeren in bedrijven die zich richten op manieren om de samenleving duurzamer te maken.”

Duurzaam beleggen dus. Vanwaar die focus?

“Vanuit mijn studie en mijn persoonlijke overtuiging. Klimaatverandering is een van de grootste gevaren van onze tijd. We moeten heel snel naar een duurzame samenleving toe, liever gisteren dan vandaag.”

Wat doet een duurzame belegger anders?

“Ik kan niet voor alle duurzame beleggers spreken, maar voor mij zit het verschil in wat ik met mijn beleggingen hoop te bereiken. Voor mij is hoog rendement niet het belangrijkste doel. Natuurlijk wil ik dat beleggen me iets oplevert, maar ik wil vooral dat ik met mijn geld bijdraag aan een duurzamere wereld. Op basis daarvan bepaal ik waar ik in beleg. Ik denk dat het belangrijkste verschil tussen mij en niet-duurzame beleggers is dat ik pas in tweede instantie naar de cijfers van een bedrijf kijk, terwijl dat waarschijnlijk het eerste is waar zij op letten.”  

Lees ook: Karst (27): ‘Met zo’n lange beleggingshorizon maakt een dipje weinig uit’

Hoe werkt dat in de praktijk?

“Vanuit mijn studie weet ik veel over duurzaamheid, nieuwe technologieën en alternatieve energie. Ik heb een aantal duurzame ETF’s, waarvan ik verwacht dat ze het de komende jaren goed zullen doen. Zo heb ik een ETF met bedrijven die zich richten op duurzame watervoorziening, een ETF in alternatieve energie en eentje specifiek op waterstof. Veel mensen zien het nog niet gebeuren, maar ik ben ervan overtuigd dat waterstof over een jaar of 10 een hele goede manier is om lokaal energie op te slaan en het ergens anders als brandstof te gebruiken.”

Tobias Otten, jonge belegger, skaten, groen, pet, man, jongen, beleggen, Ik denk vooruit
Je belegt dus alleen in een duurzame ETF?

“Nu nog wel, ja. Niet in één duurzame ETF trouwens, maar in meerdere. Ik ben pas een half jaar bezig, en ik vond het eerst ook best spannend. Hoewel beleggen altijd met risico’s komt, voelde beleggen in  ETF’s het meest veilig. Ik kom echter regelmatig startups en bedrijven tegen waar ik wel losse aandelen in zou willen kopen. Laatst las ik over een Spaanse multinational die veel doet op het gebied van duurzame infrastructuur. Daar wil ik binnenkort in stappen. Het is niet altijd gemakkelijk om een veelbelovend, duurzaam bedrijf te vinden dat ook nog eens beursgenoteerd is.”

Veel bedrijven houden zich toch met duurzaamheid bezig? 

“Zeker, maar dat is wat anders dan écht duurzaam zijn. Sommige bedrijven doen ook ‘iets met duurzaamheid’, maar dat maakt ze nog geen duurzaam bedrijf. Ik kies alleen bedrijven voor wie duurzaamheid geen nice-to-have is, maar hun core business, en die daarmee echt iets toevoegen aan de wereld.”

Ik kies alleen bedrijven voor wie duurzaamheid geen nice-to-have is, maar hun core business, en die daarmee echt iets toevoegen aan de wereld 

Tobias
Kijk je dan helemaal niet naar cijfers?

“Jawel hoor, zo’n weldoener ben ik nou ook weer niet. Dat Spaanse bedrijf waarin ik wil investeren, lijkt nu in een piek te zitten. Dan wacht ik nog even. Natuurlijk wil ik uiteindelijk ook graag dat mijn beleggingen me iets opleveren, en daar heeft timing in mijn ogen alles mee te maken. En cijfers ook. Zeggen dat ik daar helemaal niet naar kijk, zou gelogen zijn.” 

Lees ook: Youri (22): ‘Ik hoop net als de rest van mijn generatie ooit een huis te kunnen kopen’

Is duurzaam beleggen riskant?

“Ik vind van wel. Vooral omdat het nog een nieuwe markt is, waar over het algemeen nog niet heel veel rendement gemaakt wordt. Ik heb er zelf in ieder geval nog geen euro aan verdiend. De markt moet zich nog verder ontwikkelen, en veel technologieën moeten zich nog bewijzen. In die zin is duurzaam beleggen riskanter dan kiezen voor een bedrijf die al jaren flinke winst maakt, of je geld in de S&P 500 beleggen. Als belegger moet je sowieso een lange adem hebben, en als duurzame belegger al helemaal.”

Wat a.s.r. bedoelt met ‘duurzaam beleggen’  

Duurzaam beleggen kan voor iedereen een andere betekenis hebben. Zo geeft Tobias hier een andere betekenis aan dan wij bij a.s.r. Ontdek wat a.s.r. bedoelt met duurzaam beleggen.

Wat weerhoudt mensen om duurzaam te beleggen?

“Het vereist best wel wat kennis en achtergrond om goed te snappen hoe de markt in elkaar zit en wat bedrijven er precies doen. Dat is voor veel mensen wel een basisvoorwaarde om ergens in te beleggen. Doordat het mijn expertise is, kan ik een vrij goede inschatting maken welke bedrijven de verwachtingen gaan waarmaken, en welke niet. Voor buitenstaanders is dat veel lastiger.” 

Lees ook: Beginnen met beleggen? 7 tips van beleggingsexpert Janneke Willemse

Lig je weleens wakker van die nul procent rendement?

“In het begin wel. Ik had net mijn eerste inleg van € 2.000 gedaan. Een week later kelderde de markt. Daar schrok ik wel even van. De afgelopen maanden zag ik mijn beleggingen af en toe omhoog gaan, om daarna vaak weer te zakken. Op dit moment sta ik in € 300 in de min. Maar inmiddels maak ik me er niet meer druk om. Die golven horen er nou eenmaal bij. Mocht ik ooit toch m’n geld verliezen? Dan heb ik het in ieder geval geprobeerd goed te besteden.”

Op dit moment sta ik in € 300 in de min. Inmiddels maak ik me er niet meer druk om. Die golven horen er nou eenmaal bij.

Tobias
Hoe vaak beleg je, en hoeveel?

“Na die eerste inleg van € 2.000 heb ik een paar maanden later hetzelfde bedrag nog een keer ingelegd. En een paar weken daarna nog eens € 1.000. Als ik straks ga werken, ga ik er vanuit dat ik maandelijks meer te besteden heb. Ik streef ernaar om dan elke maand € 500 te beleggen.”

Wat is je uiteindelijke beleggingsdoel?

“Met mijn duurzame beleggingen hoop ik een zinvolle bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een betere wereld. Maar zoals ik al eerder zei: ik ben heus niet alleen maar een weldoener. Ik beleg ook voor m’n pensioen. Ik weet nog niet hoe ik mijn werkzame leven straks wil inrichten. Ik sluit niet uit dat ik als zelfstandige wil werken, en dan moet ik mijn pensioen zelf regelen. Aangezien Marijn ook zelfstandige is, is het dan extra belangrijk om een goed vangnet te hebben. Dat vangnet hoop ik de komende jaren bij elkaar te beleggen.”  

Lees ook: Zzp’er Marleen - ‘Mede door mijn beleggingen kan ik mijn droom nu al waarmaken’

De meningen in dit blog zijn die van de geïnterviewde en zijn geen directe afspiegeling van de standpunten van a.s.r.

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.

Inge Abraham

Meer verhalen over Ik denk vooruit

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenavond, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"BA_C_PIBB":false,"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":true,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":true,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false,"ZO_C_DAV_SERVICE":true}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }